«Όταν πηγαίναμε μαζί σχολείο» στο … Τρίτο Σπάρτης (το παλιό)

12-07-2020 13:46   

Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος

"Εξετάσεις" 1965, 3ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης, Ε΄Δημοτικού ! Ντυμένοι στα λευκά (άσπρο φανελάκι, άσπρο σορτσάκι, άσπρες κάλτσες, άσπρα παπούτσια βαμμένα με το «στουπέτσι»), με κεφάλια φρεσκοκουρεμένα «με την ψιλή» και μόνο μια «αφέλεια» αφημένη μπροστά για «στολίδι», λέμε τα ποιήματά μας μπροστά στο μικρόφωνο, ανεβασμένοι πάνω σε μια

έδρα του σχολείου, κι απέναντί μας οι γονείς, καθισμένοι σε καρέκλες που είχαν φέρει από το σπίτι του ο καθένας, και οι δασκάλοι μας ! 

Από αριστερά: Στέλιος … , Γιάννης … , Πέτρος …, Γιώργος … , Δημήτρης ή «Τσαφ» …  στο μικρόφωνο, Παναγιώτης … (κρυφοκοιτάζει), Γιαννάκης … (μας "έφυγε" ξαφνικά την επόμενη χρονιά) και Βαγγέλης ...  .

Πίσω μας δύο από τα υπέροχα νεοκλασικά κτήρια της παλιάς Επαγγελματικής Σχολής  Ιωάννου κι Αικατερίνης Γρηγορίου, τότε  Γυμνάσιο Θηλέων, τα οποία γκρεμίστηκαν επί χούντας, και στο χωματένιο προαύλιο οι γραμμές, οι χαραγμένες με τον ασβέστη από τους δασκάλους, για τις γυμναστικές επιδείξεις που θα ακολουθούσαν. 

Επειδή το  παλιό Τρίτο Σχολείο, που ήταν ακριβώς από κάτω από το Θηλέων, δεν είχε προαύλιο το οποίο να προσφερόταν για Γυμναστικές Επιδείξεις και Γιορτή Εξετάσεων, «ανεβαίναμε» στο προαύλιο του Θηλέων, ειδικά τη μέρα αυτή, την τελευταία της σχολικής χρονιάς .

Εντεκάχρονα παιδάκια, τότε, με πρόσωπα ξάστερα και μάτια καθαρά, κοιτάζαμε τη ζωή μπροστά μας με όνειρα που έπλαθε το αθώο παιδικό μυαλό μας και η μαλακή (σαν το κερί της μέλισσας) καρδιά μας. 

Σήμερα, κοιτάζουμε τη ζωή πίσω μας και κάνουμε απολογισμό ονείρων, που συνήθως έχει έλλειμμα, αλλά … δεν πειράζει !

Αφού "Πατρίδα είναι η παιδική ηλικία" κι αφού εμείς έχουμε πλέον πολλά χρόνια «ξενιτεμένοι», κάνουμε και ξανακάνουμε το ταξίδι επιστροφής στην «πατρίδα» και παίρνουμε νέες δυνάμεις, για να αποσώσουμε, χωρίς βαρυγκόμια, τον δρόμο που απομένει !

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας
 
 

Τιμές Καυσίμων ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ