ΛΑΚΩΝΙΑ. Την Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2020 και ώρα 10:30 π.μ., πραγματοποιήθηκε από τον Πρόεδρο του ΟΙΚΟΣΥΛ Κυριάκο Μιχαλακάκο, τον Αντιπρόεδρο Ηλία Βαχαβιώλο, το Γραμματέα Γιάννη Μητράκο, το Μέλος Βαγγέλη Μητράκο και τους φίλους Παναγιώτη Μάνη και Ευάγγελο Θεοδώρου μετά του μικρού υιού του Θεοδώρου, απελευθέρωση μιας γερακίνας στην περιοχή του Μυστρά.

Τη γερακίνα είχε βρει, προ καιρού, σε κτήμα του στην ανωτέρω περιοχή, ο αδελφός του Αντιπροέδρου Αργύρης Βαχαβιώλος, ο οποίος την παρέδωσε προς διάσωση στον Πρόεδρο του ΟΙΚΟΣΥΛ. Το αρπακτικό πουλί ήταν εμφανώς εξασθενημένο και καταβεβλημένο πιθανώς από δηλητηρίαση η οποία προήλθε από κάποιο δηλητηριασμένο δόλωμα (φόλα) ή κάποιο τρωκτικό, που αποτελεί τη συνήθη λεία του. Ο Πρόεδρος του ΟΙΚΟΣΥΛ Κυριάκος Μιχαλακάκος, με εμπειρία στα αρπακτικά πουλιά, εφάρμοσε ένα πρόγραμμα ενυδάτωσης με ηλεκτρολύτες εναλλάξ με χορήγηση γάλακτος και σταδιακά η γερακίνα ανέκτησε τις δυνάμεις της. Ακολούθησε η τακτική διατροφή της με κομμάτια ωμού κρέατος που την ενδυνάμωσε όπως έπρεπε έως ότου έφτασε η ώρα της απελευθέρωσής της και της επανόδου στο φυσικό της περιβάλλον.

Η γερακίνα (Buteo buteo) ή ποντικογερακίνα λόγω της διατροφικής της προτίμησης, είναι ένα αρπακτικό μεσαίου μεγέθους με άνοιγμα φτερών πάνω από ένα μέτρο. Οι χρωματισμοί του ποικίλουν πολύ από άτομο σε άτομο. Περνάει πολλές ώρες καθισμένη πάνω σε κλαδιά ή σε στύλους, ψάχνοντας για τη λεία της. Φωλιάζει σε δέντρα δασών με ξέφωτα. Το χειμώνα συχνάζει σε πιο ανοιχτά μέρη. Η φωνή της είναι ένα δυνατό επιθετικό νιαούρισμα. Η γερακίνα, όπως όλα τα αρπακτικά, παίζει σπουδαίο ρόλο στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και γι’ αυτό αξίζει την προστασία μας.

Ο ΟΙΚΟΣΥΛ από το έτος ιδρύσεώς του (1989) μέχρι σήμερα έχει παραλάβει, περιθάλψει και διασώσει δεκάδες από άγρια πτηνά, μερικά απ’ αυτά πολύ σπάνια και προστατευόμενα (π.χ. βασιλαετοί, γύπας, ερωδιοί, πελαργοί, διάφορα γεράκια κ.λπ).