ΣΠΑΡΤΗ. Την Πέμπτη 16/07/20 θα υπογραφεί το Μνημόνιο Συνεργασίας του ICC Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με την ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) στις 11:30 πμ στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πρόγραμμα

11:20 Προσέλευση

11:35 Προσφώνηση από τον Πρόεδρο του ICC Ελλάδας και Δήμαρχο Σπάρτης, Πέτρο Γ. Δούκα

11:42 Προσφώνηση / Αντιφώνηση από τον Γενικό Γραμματέα της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Καφαντάρη

11:50 Προσφώνηση Αντιφώνηση από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Δήμαρχο Τρικάλων, Δημήτρη Παπαστεργίου

Γεύμα

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και η Εθνική Ελληνική Επιτροπή του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC - The International Chamber of Commerce), αποφάσισαν να συντάξουν και να υπογράψουν από κοινού, το παρακάτω Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ τους.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Χώρας, οι Δήμοι μπορούν και καλούνται να έχουν ουσιαστικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη, τη προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας!

Στόχοι του Μνημονίου

Με τη Συμφωνία αυτή, το ICC Ελλάδας θα συμβάλλει ενεργά ώστε η ΚΕΔΕ, οι συνεργαζόμενοι με αυτήν φορείς και τα Μέλη της, οι Δήμοι της χώρας,

1- να αποκτήσουν πρόσβαση στις διεθνείς υπηρεσίες και τη τεχνογνωσία της παγκόσμιας οργάνωσης του ICC, αν και όταν το χρειαστούν,

2- να συμμετέχουν στις Ελληνικές και διεθνείς δράσεις του ICC και να έρθουν σε επαφή με προσωπικότητες διεθνούς βεληνεκούς - μέλη της οικογένειας του ICC,

3- να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του ICC World Chambers Federation που έχουν ως στόχο την εξωστρέφεια, την ενθάρρυνση και διευκόλυνση των εξαγωγών και την ανάπτυξη,

4- να αξιοποιήσουν το μοναδικό δίκτυο των πάνω από 90 «Εθνικών Επιτροπών» του ICC ανά τον κόσμο για την εξεύρεση συνεργατών και αντιπροσώπων, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις σε κάθε Δήμο (αλλά και οι δημοτικές επιχειρήσεις), να διευκολυνθούν στη προσπάθειά τους προωθήσουν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα και για να προσελκύσουν επενδύσεις, που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας!

5- να αξιοποιήσουν τη διεθνή επιχειρηματική παρουσία του ICC, έτσι ώστε οι αδελφοποιήσεις δήμων να αποκτήσουν οικονομικό και αναπτυξιακό νόημα.

6- να αξιοποιήσουν το διεθνές δίκτυο του ICC σε θέματα αστικής ανάπτυξης, ενέργειας, μεταφορών, αστικού πρασίνου, τουρισμού, πολιτισμού κλπ,

7- να διεκδικήσουν από κοινού χρηματοδοτικά προγράμματα τύπου-ΕΣΠΑ,

8- να διοργανώσουν από κοινού χρήσιμα συμπόσια και εκπαιδευτικά σεμινάρια,

9- να εντοπίσουν και να αναδείξουν τα ειδικά πλεονεκτήματα διαφόρων επιχειρηματικών και βιομηχανικών κλάδων σε κάθε Δήμο, ώστε να διευκολυνθεί η ανάπτυξή τους,

10- να προωθήσουν την ευρύτερη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομία, την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, και στα διοικητικά συμβούλια,

11- να διαμορφώσουν από κοινού προτάσεις εφαρμόσιμες και ρεαλιστικές για τη προστασία του περιβάλλοντος,

12- να προωθήσουν την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (SDG),

13- να προωθήσουν πρωτοβουλίες Τουριστικής Ανάπτυξης (δημιουργία θέσεων εργασίας από τη προσέλκυση πολύ περισσότερων τουριστών)

14- να προωθήσουν πρωτοβουλίες Αγροτικής Ανάπτυξης για τη προώθηση της εξωστρέφειάς των αγροτικών μονάδων και τη κατάκτηση νέων αγορών,

15- να προωθήσουν πρωτοβουλίες Πολιτιστικής Δημιουργίας (ο πολιτισμός της Ελλάδας είναι ένα ανεκμετάλλευτο και εξαγώγιμο προϊόν με παγκόσμια εμβέλεια),

16- να προωθήσουν την ίδρυση «Δικτύων Ανάπτυξης» με όμορους Δήμους!

17- να σχεδιάσουν και υλοποιήσουν από κοινού κλαδικές, τοπικές και περιφερειακές αναπτυξιακές μελέτες,

18- να βραβεύσουν τοπικές επιχειρήσεις και επιχειρηματίες για καινοτομίες τους και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας,

19- να διευκολύνουν τη συμμετοχή τους σε διεθνείς εκθέσεις,

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το γραφείο του Δημάρχου Σπάρτης:

Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο

Το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (International Chamber of Commerce - ICC) ιδρύθηκε το 1919, με βασική αποστολή τη συναδέλφωση των λαών μέσω της προώθησης του ελεύθερου διεθνούς εμπορίου και των επενδύσεων.

Είναι ο κυριώτερος και παγκοσμίου κύρους και εμβέλειας Οργανισμός, με έδρα το Παρίσι, που εκπροσωπεί τα νόμιμα και εύλογα συμφέροντα του επιχειρηματικού κόσμου και 45 εκατομμυρίων επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο, στον Διεθνή Οργανισμό Εμπορίου (World Trade Organization), στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ - όπου είναι επίσημος παρατηρητής), στον Ο.Ο.Σ.Α., στο G20, και όπου αλλού αυτό απαιτείται!

Διαθέτει ένα παγκόσμιο δίκτυο σε πάνω από 100 χώρες και 90 θεσμικά ισχυρές Εθνικές Επιτροπές. Το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων που ‘εκπροσωπεί’ είναι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αυτές διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία της παγκόσμιας οικονομίας.

Έχει δε έξι κύριες δραστηριότητες:

α. Η δημιουργία ρυθμιστικών κανόνων για τις περισσότερες διεθνείς επιχειρηματικές και εμπορικές δραστηριότητες.

Αν και κανόνες αυτοί αξιοποιούνται σε εθελοντική βάση, είναι τέτοιο το κύρος του ICC και η ουσιαστική λειτουργικότητα και χρησιμότητά τους, που χρησιμοποιούνται καθημερινά σε εκατοντάδες χιλιάδες συναλλαγές και έχουν γίνει μέρος της δομής του διεθνούς εμπορίου,

β. Η επίλυση διαφορών μέσω του Διεθνούς Δικαστήριου Διαιτησίας, που ανήκει στο ICC και είναι το κορυφαίο διαιτητικό όργανο στον κόσμο

γ. Η υπεράσπιση της πολιτικής του ελεύθερου και θεμιτού εμπορίου.

δ. Η οργάνωση και διαχείριση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Επιμελητηρίων (WCF). Το WCF είναι το παγκόσμιο δίκτυο των εμπορικών επιμελητηρίων, που προωθεί την αλληλεπίδραση και ανταλλαγή απόψεων και βέλτιστων πρακτικών στα κατά τόπους ανά την υδρόγειο επιμελητήρια.

ε. Η έκδοση ειδικών εκπαιδευτικών εργαλείων αναφοράς για τις πρακτικές στις διεθνείς επιχειρηματικές και τραπεζικές δραστηριότητες, και την διαιτησία. Είναι δε για αυτά ο Νο. 1 εκδοτικός οίκος παγκοσμίως!

στ’. Η λειτουργία διεθνών Επιτροπών με επιφανέστατα Μέλη που μελετούν και καθορίζουν τη στάση των επιχειρήσεων και του τραπεζικού συστήματος σε γενικά θέματα εμπορικής, συναλλακτικής και επενδυτικής πολιτικής καθώς και σε τεχνικά και ζωτικής σημασίας ειδικά θέματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η καταπολέμηση της διαφθοράς, οι τραπεζικές πρακτικές, η ψηφιακή οικονομία, οι τηλεπικοινωνίες, το ηθικό μάρκετινγκ, το περιβάλλον και η ενέργεια, η πολιτική ανταγωνισμού, οι χορηγίες και η πνευματική ιδιοκτησία.

Το ICC συνεργάζεται στενά με τα Ηνωμένα Έθνη, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, τον ΟΟΣΑ και άλλα διακυβερνητικά φόρουμ, συμπεριλαμβανομένου του G8 και G20, στα οποία εκπροσωπεί τη παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα.

Η Εθνική Ελληνική Επιτροπή του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου - ICC Ελλάς ιδρύθηκε το 1926. Mέλη της είναι τα 59 Εμπορικά, Βιομηχανικά, Βιοτεχνικά και Επαγγελματικά Επιμελητήρια της χώρας και φυσικά ή νομικά πρόσωπα που συναλλάσσονται κυρίως με το εξωτερικό και επιθυμούν να συνεισφέρουν στη διεθνή εκπροσώπηση της ελληνικής οικονομίας και να λάβουν μέρος στη διαμόρφωση των κανόνων διεξαγωγής της επιχειρηματικής τους δραστηριότητος παγκοσμίως.

Έχει δε δημιουργήσει μια νέα οργάνωση, την ICC World Business Women Greece, ίσως τη πιό σημαντική Οργάνωση γυναικών στην Ελλάδα (το Ελληνικό σκέλος του παγκόσμιου ICC World Business Women Initiative), με στόχους την ανάδειξη της γυναικείας δημιουργικότητας, της γυναικείας επιχειρηματικότητας, την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, του ζητήματος του μονογονεϊκών οικογενειών, κλπ.

Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος - ΚΕΔΕ, ιδρύθηκε με το ψήφισμα της 3ης Νοεμβρίου 1927, του Α' Συνεδρίου Δημάρχων της Ελλάδος, που ενέκρινε το πρώτο καταστατικό.

Το Α' Συνέδριο των δημάρχων της Ελλάδος διεξήχθη στην Αθήνα από 30 Οκτωβρίου έως 5 Νοεμβρίου 1927, υπό την προεδρία του τότε δημάρχου Αθηναίων Σπύρου Πάτση.

Το 1951, το Δ' Συνέδριο των Πόλεων της Ελλάδος, καθόρισε την Ένωση ως το Επιτελικό Γραφείο όλων των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ελλάδας το οποίο, όπως και κατά το παρελθόν, θα μπορούσε να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στους Δήμους και Κοινότητες.

Το Π.Δ. 197/78 καθόρισε ότι οι σκοποί των κατά νόμο τοπικών ενώσεων και της Κεντρικής Ένωσης είναι η προαγωγή της δημοτικής και κοινοτικής Αυτοδιοίκησης, η έρευνα και η μελέτη ζητημάτων που αφορούν το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η συγκέντρωση και παροχή στοιχείων και πληροφοριών σχετικών με τα ζητήματα αυτά και τέλος η υποβοήθηση της συνεργασίας μεταξύ των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η πανδημία COVID-19 κατέδειξε ότι οι Δήμοι και οι Δήμαρχοι της Χώρας (που είναι ο πλησιέστερος φορέας δημόσιας διοίκησης στον πολίτη), βρέθηκαν ‘στη πρώτη γραμμή του πυρός’! Εκτός από τα πολλαπλά και σύνθετα προβλήματα της λεγόμενης ‘καθημερινότητας’ που καλούνται να επιλύσουν, πρώτοι αυτοί έπρεπε να οργανώσουν και να παρακολουθήσουν την άμυνα κατά της πανδημίας, την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και τη πρόνοια για τις ευπαθείς ομάδες.

Οι Δήμοι της Χώρας -λίγο να βοηθηθούν- θα μπορέσουν να επιτελέσουν ακόμα μεγαλύτερο έργο στα θέματα της «καθημερινότητας», δηλ. καθαριότητα, επισκευές, αγροτική οδοποιία, παιδικά πάρκα, σχολικές υποδομές, βρεφονηπιακοί σταθμοί, φωτισμός, πεζοδρόμια, ασφάλεια, κλπ. μέσα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο γραφειοκρατικό περιβάλλον!

Αλλά, όπως αναφέραμε παραπάνω, μπορούν να παίξουν και πολύ πολύ ουσιαστικό ρόλο την ‘επόμενη μέρα’, για την ανάπτυξη, την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων που έχουν ήδη προκληθεί και συνεχίζουν να προκαλούνται, για τη προσέλκυση επενδύσεων, για την εξωστρέφεια και τη δημιουργία θέσεων εργασίας!