ΣΠΑΡΤΗ. Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνει θερινό κινηματογραφικό αφιέρωμα με τίτλο «Χρυσές Βραδιές Όσκαρ», κάθε Τετάρτη από τις 15 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου (ώρα 21:30), στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη.

Το πρόγραμμα προβολών περιλαμβάνει τέσσερις εμβληματικές ταινίες από τη χρυσή δεκαετία του ’50 οι οποίες απέσπασαν πολλά βραβεία Όσκαρ, ανάμεσα στα οποία και το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των προβολών:

Τετάρτη 15 Ιουλίου

Το Λιμάνι της Αγωνίας (On the Waterfront)

Διάρκεια: 108’ | ΗΠΑ, 1954 (A/M)

Σκηνοθεσία: Ελία Καζάν

Με τους: Μάρλον Μπράντο, Ροντ Στάιγκερ, Έυα Μαρί Σεντ, Καρλ Μάντλεν

Στο Νιού Τζέρσεϊ της δεκαετίας του ’50 μια ομάδα γκάνγκστερ ελέγχει το λιμάνι, σπέρνοντας τον τρόμο στους εργάτες. Αρχηγός της σπείρας είναι ο Τζόνι Φρέντλι και δεξί του χέρι ο Τσάρλι Μαλόι. Όταν ο αδερφός του Τσάρλι, ο Τέρι, γίνεται αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας ενός εκ των εργαζομένων του λιμανιού, δέχεται πιέσεις από την αστυνομία για να καταθέσει κατά του Φρέντλι. Ο Τέρι αρχικά αρνείται, αλλά οι τύψεις τον βαραίνουν και μεγαλώνουν όταν γνωρίζεται και ερωτεύεται την αδελφή του θύματος, Ίντι Ντόιλ.

Η ταινία προτάθηκε συνολικά για 12 βραβεία Όσκαρ και απέσπασε τα 8.

Τετάρτη 22 Ιουλίου

Η Γέφυρα του Ποταμού Κβάι (The Bridge on the River Kwai)

Διάρκεια: 161’ | ΗΠΑ-Ηνωμένο Βασίλειο, 1957 (Έγχρωμη)

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Λιν

Με τους: Άλεκ Γκίνες, Γουίλιαμ Χόλντεν, Τζακ Χώκινς, Σεσούι Χαγιακάβα

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, Βρετανοί αιχμάλωτοι αναγκάζονται από τους Ιάπωνες να κατασκευάσουν μια σιδηροδρομική γέφυρα, μεγάλης στρατηγικής σημασίας. Ο αρχηγός των κρατουμένων, συνταγματάρχης Νίκολσον, δέχεται να ηγηθεί των ανδρών του για την κατασκευή της. Όταν όμως η γέφυρα είναι πια έτοιμη, μια ομάδα συμμάχων αναλαμβάνει να την ανατινάξει.

Η ταινία προτάθηκε συνολικά για 8 βραβεία Όσκαρ και απέσπασε τα 7.

Τετάρτη 29 Ιουλίου

Όλα για την Εύα (All About Eve)

Διάρκεια: 138’ | ΗΠΑ, 1950 (A/M)

Σκηνοθεσία: Τζόζεφ Μάνκιεβιτς

Με τους: Μπέτι Ντέιβις, Αν Μπάξτερ, Τζορτζ Σάντερς, Μέριλιν Μονρόε

Η μεγαλύτερη σταρ του Μπρόντγουεϊ Μάργκο Τσάνινγκ γνωρίζει τη νεαρή θαυμάστρια, Εύα Χάρρινγτον. Η Εύα γίνεται η προστατευόμενη της ηθοποιού και προσπαθεί να κλέψει από τη Μάργκο καριέρα, εραστή και φίλους.

Η ταινία, που διατηρεί το ρεκόρ υποψηφιοτήτων για βραβεία Όσκαρ μαζί με το Τιτανικό και το La La Land, προτάθηκε συνολικά για 14 βραβεία Όσκαρ και απέσπασε τα 6.

Τετάρτη 5 Αυγούστου

Όσο Υπάρχουν Άνθρωποι (From Here to Eternity)

Διάρκεια: 118’ | ΗΠΑ, 1953 (A/M)

Σκηνοθεσία: Φρεντ Τσίνεμαν

Με τους: Μπαρτ Λάνκαστερ, Ντέμπορα Κερ, Φρανκ Σινάτρα, Μοτγκόμερι Κλιφτ

Με φόντο τη Χαβάη της εποχής, η ταινία σκιαγραφεί τις σχέσεις που επικρατούν σε ένα αμερικανικό στρατόπεδο λίγο πριν τον βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ. Μετά την επίθεση οι ζωές όλων θα αλλάξουν δραματικά.

Η ταινία προτάθηκε συνολικά για 13 βραβεία Όσκαρ και απέσπασε τα 8.

Για κρατήσεις θέσεων και περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο στο τηλ: 27310 89315 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

*Λόγω των ειδικών συνθηκών, και έχοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, η δράση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα.

Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού

Όθωνος-Αμαλίας 129, 231 00 Σπάρτη

Τ: 27310 89315 | www.piop.gr