ΣΠΑΡΤΗ. Το Σαϊνοπούλειο Ίδρυμα και το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Σπάρτης μάς προσκαλούν και φέτος, παρά τις αντιξοότητες, στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο. «Ακολουθώντας με υπερηφάνεια και αγάπη το όραμα του αειμνήστου Πρόεδρου Γεωργίου Σαϊνόπουλου και επιθυμώντας να μείνει ζωντανή η φλόγα του Πολιτισμού, το Σαϊνοπούλειο δηλώνει παρόν με αξιόλογες ποιοτικά εκδηλώσεις. Η διεξαγωγή των εκδηλώσεων αυτών θα γίνει φυσικά βάσει των οδηγιών και συστάσεων τη Επιτροπής εμπειρογνωμόνων CoVID19 του Υπουργείου Υγείας για ¨την ασφαλή λειτουργία ζωντανών θεαμάτων και ακροαμάτων σε ανοικτούς χώρους με καθήμενους θεατές¨ ευελπιστώντας ότι και εκ μέρους του κοινού θα επιδειχθεί η απαραίτητη ατομική ευθύνη».


Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Παρασκευή 24 Ιουλίου & ώρα 9.30μ.μ.

Συναυλία Πάνου Μπούσαλη

«Αφιέρωμα στους μεγάλους Έλληνες συνθέτες και την παράδοση»

Πρεμιέρα των εκδηλώσεων του 33ου Φεστιβάλ με συναυλία του ταλαντούχου Λάκωνα καλλιτέχνη Πάνου Μπούσαλη σε ένα αφιέρωμα στους σπουδαίους Έλληνες συνθέτες και την κοινή τους ρίζα, την παράδοση. Από τον Χατζιδάκι, τον Θεοδωράκη, τον Ξαρχάκο, τον Λοΐζο, τον Λεοντή , τον Μαρκόπουλο, τον Κόκοτο κ.ά στην Κρήτη, την Ήπειρο, την Κύπρο, το Αιγαίο και την Κάτω Ιταλία.

Κιθάρα- Τραγούδι: Πάνος Μπούσαλης,

Πιάνο Ακορντεόν: Νίκος Παπαναστασίου, Βιολί: Βασίλης Ραψανιώτης, Μπουζούκι: Κώστας Βέττας

Φιλική συμμετοχή: Τζίνα Βελδέκη

ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ: Εν αναμονή (Απαραίτητη η κάρτα εισόδου λόγω Covid-19)

Τετάρτη 29 Ιουλίου & ώρα 9.00μ.μ.

«Η Λίμνη των Κύκνων» - Παιδική Παράσταση


Η Αθηναϊκή παιδική σκηνή παρουσιάζει την παιδική θεατρική παράσταση ‘’Η ΛΙΜΝΗ ΤΩΝ ΚΥΚΝΩΝ’’ των Βασίλι Γκέλτσερ και Βλαντ Μπεγκίτσεφ σε μουσική Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι. Ένας παραμυθένιος κόσμος ξετυλίγεται μέσα από τη μουσική σύνθεση του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, με την ιστορία αγάπης του πρίγκιπα Ζίγκφριντ και της πριγκίπισσας Οντέτ στο επίκεντρο.

¨Η Λίμνη των κύκνων¨ θα μας ταξιδέψει στο όνειρο, στο χώρο της μαγείας και των ξωτικών . Η παραμυθένια ατμόσφαιρα του έργου θα οδηγήσει μικρούς και μεγάλους πίσω, στην αθωότητα.

Η συγκινητική ιστορία αγάπης του κλασικού χορού συνδυάζει τη μαγεία, την τραγικότητα, το ρομαντισμό και την αγάπη.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ:10€


Δευτέρα 3 Αυγούστου & ώρα 9.30 μ.μ.

«Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σάμιουελ Μπέκετ- Θεατρική Παράσταση

Το «Περιμένοντας τον Γκοντό», το αριστουργηματικό έργο του Σάμιουελ Μπέκετ, του σημαντικότερου, ίσως , θεατρικού συγγραφέα του καιρού μας, παραμένει

συγκλονιστικά επίκαιρο, μέσα στην αφοπλιστική του αλήθεια σχετικά με τη διαχρονική προσπάθεια του ανθρώπου να λύσει το αίνιγμα της ίδιας του της ύπαρξης.

Το «Περιμένοντας τον Γκοντό» παραμένει πάντα τολμηρό και σύγχρονο.

Ο Σάμιουελ Μπέκετ με αυτό το έργο διαπραγματεύεται την ανθρώπινη ύπαρξη με κατανόηση, και χιούμορ γράφοντας μια κωμωδία που παρωδεί την τραγωδία του ανθρώπινου είδους από την εμφάνισή του σ΄αυτό τον κόσμο μέχρι και σήμερα.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας

Πρωταγωνιστούν: Σπύρος Παπαδόπουλος, Θανάσης Παπαγεωργίου,Ορφέας ΑυγουστίδηςΆρης ΚακλέαςΑγγελική Τρουμπούκη

ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ: 12€


Τετάρτη 12 Αυγούστου & ώρα 9.30 μ.μ.

«Δάφνες και Πικροδάφνες» των Δημήτρη Κεχαΐδη - Ελένης Χαβιαρά Θεατρική Παράσταση

Ο Πέτρος Φιλιππίδης επιλέγει για το φετινό καλοκαίρι ένα γνώριμό του έργο, που είχε παρουσιάσει πριν από πέντε χρόνια με μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία. Πρόκειται για τις «Δάφνες και Πικροδάφνες» των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά, ένα από τα σπουδαιότερα κείμενα της νεοελληνικής δραματουργίας, μια πολιτική κωμωδία διαχρονικής επικαιρότητας.

Σκηνοθεσία: Πέτρος Φιλιππίδης

Πρωταγωνιστούν:

Πέτρος Φιλιππίδης,Θανάσης Πατριαρχέας ,Τάσος Χαλκιάς ,Κωνσταντίνος Ασπιώτης

ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 12€


Τετάρτη 19 Αυγούστου & ώρα 9.00 μ.μ.

«Τα τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν»-Θεατρική διασκευή του ομότιτλου βιβλίου της Ανζέλ Κουρτιαν

Μια αληθινή ιστορία. Μια συγκλονιστική μαρτυρία.

1915. Γενοκτονία των Αρμενίων.

Η Ανζέλ Κουρτιάν, χρόνια μετά, ζώντας πια στην Ελλάδα, θυμάται τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή της...

Μέσα από τα μάτια της βλέπουμε την ιστορία του Αρμενικού λαού και του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.

Όπως τα έζησε η ίδια... Όπως τα βίωσε ένα μικρό παιδί. Με τον φόβο και το θάνατο... Με τα γέλια και τις χαρές...

Με τις μουσικές και τα τραγούδια που σημάδεψαν τη ζωή της.

Όπως τα έγραψε αργότερα, στα μαθητικά τετράδια των εγγονιών της...

«Έκανα κρυφά-κρυφά τον σταυρό μου. “Παναγιά μου, σε τι φταίξαμε; Σώσον Κύριε τον λαό σου” έλεγα από μέσα μου. Όσοι ήμασταν στις άμαξες, νιώθαμε άσχημα γι’ αυτούς που περπατούσαν, γιατί δεν αντέχανε απ’ τις καμιτσιές κι έπεφταν στα χαντάκια. Αν ήταν δυνατόν να αναφτούν καντήλια για όσους πέθαναν στο δρόμο, θα είχε φωτίσει η νύχτα και θα ’χε γίνει μέρα».

Από την πρεμιέρα της στο Άλσος Νέας Σμύρνης το 2017 και μέχρι σήμερα η παράσταση έχει ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό αποσπώντας εγκωμιαστικά σχόλια από κοινό και κριτικούς, τόσο για τη διασκευή του ομότιτλου βιβλίου, όσο και για την καθηλωτική ερμηνεία της Χριστίνας Αλεξανιάν ως Ανζέλ Κουρτιάν.
Θεατρική διασκευή του ομότιτλου βιβλίου – Σκηνοθεσία – Ερμηνεία – Καλλιτεχνική επιμέλεια: Χριστίνα Αλεξανιάν

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ (Απαραίτητη η κάρτα εισόδου λόγω Covid-19)


Δευτέρα 24 Αυγούστου & ώρα 9.30 μ.μ.

«Προσοχή ο φίλος δαγκώνει» της CaroleGreep - Θεατρική παράσταση

Η άκρως επιτυχημένη παράσταση του χειμώνα «Προσοχή, ο φίλος δαγκώνει», που αγκαλιάστηκε με μεγάλη θέρμη από το κοινό επιστρέφει με περιοδεία στα ανοιχτά θέατρα της Αθήνας και όλης της Ελλάδας.

Πρόκειται για μια ανατρεπτική παράσταση που «παντρεύει» το επιτυχημένο θεατρικό κείμενο με τον δημιουργικό αυτοσχεδιασμό.

Σκηνοθεσία:

Βλαδίμηρος Κυριακίδης

Πρωταγωνιστούν:

Βλαδίμηρος Κυριακίδης

Μέμος Μπεγνής

Ναταλία Δραγούμη

Ευαγγελία Μουμούρη

ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 12€


Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου & ώρα 9.00μ.μ.

Παιδικό Θέατρο

«Ο Θησέας και ο Μινώταυρος» από την Κάρμεν Ρουγγέρη

Μετά την ¨Αργοναυτική εκστρατεία¨, η Κάρμεν Ρουγγέρη και η Χριστίνα Κουλουμπή σκηνοθετούν τον μύθο του Θησέα και του Μινώταυρου.

Τα παιδιά αλλά και το ευρύ κοινό θα παρακολουθήσουν την πορεία του δημοφιλούς ήρωα της μυθολογίας μας, μέσα σε μια προσεγμένη- σε όλες τις λεπτομέρειες- παράσταση.

Λίγα λόγια για το έργο:

Ο διάδοχος του θρόνου των Αθηνών Θησέας, αφού έμαθε από την μητέρα του Αίθρα για την καταγωγή του, παίρνει κάτω από ένα μεγάλο βράχο τα πέδιλα και το σπαθί που του είχε αφήσει ο πατέρας του Αιγέας, βασιλιάς των Αθηνών και ξεκινάει από την Τροιζήνα να πάει στην Αθήνα να τον συναντήσει. Δεν άκουσε όμως τη συμβουλή της μητέρας του να ταξιδέψει με καράβι και προτίμησε να πάει από την ξηρά. Ήθελε να ακολουθήσει ένα πιο δύσκολο και δύσβατο μονοπάτι, ώστε να καθαρίσει τον δρόμο από τους εγκληματίες και τους ληστές που λυμαίνονταν την περιοχή. Έχοντας ως πρότυπο τον Ηρακλή και τους άθλους του καταφέρνει εν τέλει να φτάσει νικητής στην Αθήνα.

Πρωταγωνιστούν:

Κατερίνα Γεωργάκη, Μάϊρα Γεωργάρου, Άρης Δελαγραμμάτικας, Χριστίνα Κουλουμπή, Μανώλης Κλωνάρης, Γιώργος Μπανταδάκης, Στέλιος Νίνης, Σωτήρης Σουριανός και Βασίλης Τσιγκριστάρης.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ:10€