Δεσμεύσεις για στήριξη των πληγέντων αγροτών στην Ηλεία από Αραμπατζή και Στρατάκο09-07-2020 21:27   

ΗΛΕΙΑ. Στήριξη στους πληγέντες παραγωγούς καρπουζιού και πατάτας αποφασίστηκε να δωθεί ύστερα από την χθεσινή συνάντηση της αντιπροσωπείας της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι παραγωγοί αφού συναντήθηκαν με την Υφυπουργό Φωτεινή Αραμπατζή και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Γιώργο Στρατάκο παρουσία τριών τεχνοκρατών του Υπουργείου, εξήγησαν λεπτομερώς την κατάσταση που επικρατεί και το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος του νομού.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών κ. Χρήστος Βαλιανάτος: «Ενημερώσαμε για όλα όσα ειπώθηκαν το Σάββατο στη σύσκεψη που έγινε παρουσία Δημάρχων και Βουλευτών. Ανέφερα πως η κατάσταση στην Ηλεία είναι τραγική. Επεσήμανα τα θέματα των αγροτικών προϊόντων που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, για την αναδιάρθρωση της σταφίδας, τις ζημιές που έπαθαν οι ελιές και τα πορτοκάλια από τον καύσωνα». Κατά την διάρκεια της συνάντησης, λήφθηκε η απόφαση, να υπάρξει συνεργασία με τους τεχνοκράτες του Υπουργείου, τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να δοθεί στήριξη στα προϊόντα που έχουν πληγεί όπως τα καρπούζια και οι πατάτες. Η στήριξη αφορά ενίσχυση ύστερα από έγκριση της Ε.Ε. γεγονός που σημαίνει πως θα υπάρξει άμεση εξέλιξη. Εκκρεμεί όμως ακόμα μια συνάντηση, αυτή με τον Υπουργό Μάκη Βορίδη που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα παρουσία όλων των Βουλευτών του Νομού και των ενδιαφερόμενων φορέων προκειμένου να παρουσιαστεί η τελική πρόταση του Υπουργείου.

Αναφορικά με την αναδιάρθρωση της κορινθιακής σταφίδας ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος τόνισε ότι: «το ζήτημα προχωράει, λεφτά υπάρχουν, αλλά το Υπουργείο ψάχνει τον τεχνικό τρόπο με τον οποίο θα γίνουν νόμιμα οι διαδικασίες ούτως ώστε να το εγκρίνει η Ε.Ε. Σίγουρα θα ισχύσει από το 2022. Η Ομάδα Παραγωγών δεν θα αφήσει το θέμα έτσι. Τους εξήγησα πως εάν δεν στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας του Νομού πεθαίνουμε, τελειώσαμε!».

Σε ότι αφορά στο θέμα της δημιουργίας Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων στην Ηλεία, ο κ. Χρήστος Βαλιανάτος ήταν επεσήμανε: «Το Δημοπρατήριο Αγροτικών Προϊόντων το έχω ως πρώτο αίτημα σε κάθε μου συνάντηση. Εάν υπήρχε Δημοπρατήριο στην Ηλεία δεν θα γινόταν αυτό με τα καρπούζια και τις πατάτες. Το Δημοπρατήριο στη Ηλεία το… εγκαινίασε ο Γεώργιος Ράλλης το 1980. Από τότε μέχρι σήμερα το έχουν επαναφέρει 100 φορές οι κυβερνήσεις και η Περιφέρεια και δεν έχει γίνει τίποτα! Το έλεγα και επί Κατσιφάρας και το λέω και στην Περιφερειακή Αρχή Φαρμάκη: εάν λειτουργήσει σωστά το Δημοπρατήριο θα είναι σωτήριο για τους αγρότες. Φυσικά μιλάμε για Δημοπρατήριο με έλεγχο και διαφάνεια και με συμμετοχή ομάδων παραγωγών. Για μένα το Δημοπρατήριο είναι το υπ’ αριθμόν 1 θέμα της Ηλείας».

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας
 
 

Τιμές Καυσίμων ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ