ΛΑΚΩΝΙΑ. Γραφικό παραλιακό χωριό με κάτασπρα κεραμοσκεπή σπίτια, αποτελούμενο από τους οικισμούς Bρύση, Παραλία και Mητρόπολη, το μαγευτικό Kυπαρίσσι Λακωνίας, που θυμίζει έντονα νησιώτικη πολιτεία, αγναντεύει το Mυρτώο πέλαγος.

Οι τοποθεσίες με την υπέροχη θέα, οι απόκρημνες ορθοπλαγιές, η πυκνή βλάστηση, οι πλατιές παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά, η όμορφη ανατολή του ήλιου μέσα από το πέλαγος γοητεύουν τους πιστούς φίλους και εντυπωσιάζουν τους παραθεριστές που ανακαλύπτουν το Kυπαρίσσι.

Στην προβλήτα της παραλίας δένουν, όταν ο καιρός το επιτρέπει, εκδρομικά σκάφη, ενώ στο μικρό λιμάνι του Aγίου Nικολάου φιλοξενούνται ιστιοπλοϊκά, βάρκες και καΐκια.

Στους λόφους που αγκαλιάζουν το Kυπαρίσσι σώζονται λείψανα της ακρόπολης των αρχαίων Kυφάντων, καθώς και ερείπια βυζαντινών και μεσαιωνικών κτισμάτων, στις θέσεις «Kαλογριά» και «Παλαιοχώρα Kυπαρισσίου».

Καλό φαγητό, ήσυχος ύπνος, μικρές αποστάσεις.

Τα σημαντικότερα αξιοθέατα

Στη Βρύση, η τρισυπόστατη εκκλησία του Αγίου Ονουφρίου, του Αγίου Τρύφωνα και του Ευαγγελισμού.

Κοντά στη Βρύση, το κτίριο του παλαιού νερόμυλου και το ασκληπιείο, λαξευμένο σε βράχο. Εδώ τοποθετείται η ακρόπολη των αρχαίων Κυφάντων. Τα Κύφαντα ήταν παραλιακή πολίχνη, όπου υπήρχαν κατά τον Παυσανία ιερό σπήλαιο και λατρευτικό άγαλμα του Ασκληπιού.

Κοντά στη Βρύση, σε κατάφυτη ορθοπλαγιά, το εκκλησάκι της Παναγίας του Βράχου. Φθάνετε ακολουθώντας μονοπάτι που ξεκινά από τον παλαιό νερόμυλο (στη διαδρομή θα δείτε αρχικά το εκκλησάκι της Παναγίας και στη συνέχεια το εκκλησάκι της Παναγίας του Βράχου).
Στην Παραλία, η εκκλησία της Αγίας Τριάδας.

Σε όμορφη ακρογιαλιά, δίπλα στο κύμα (διαδρομή 30′ από μονοπάτι), το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Στη Μητρόπολη, η εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Πάνω από την ομώνυμη παραλία, το ξωκλήσι της Αγίας Κυριακής. Στην ομώνυμη ακρογιαλιά με το λιμανάκι, το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.

Το φαράγγι του Σταυρού, στη διαδρομή από το Κυπαρίσσι προς το Χάρακα, ορεινό χωριό με τις εκκλησίες των Τριών Ιεραρχών και των Αγίων Θεοδώρων, καθώς και το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου (σε απόσταση 3 χλμ ΒΔ).

Η Παλαιοχώρα Χάρακα, σε φύσει οχυρή θέση. Σώζονται λείψανα μεσαιωνικών κτισμάτων. Στην κορυφή του υψώματος βρίσκεται η εκκλησία του Προφήτη Ηλία, που προσφέρει μαγευτική θέα.

Φεύγοντας από το Κυπαρίσσι έχεις στις αποσκευές σου την ηρεμία και την απλότητα μιας άλλης εποχής…