ΕΛΛΑΔΑ. Νάρκισσος και μυθομανής δήλωσε ο φερόμενος αρχηγός της σπείρας των εκβιαστών του Πειραιά για να αντικρούσει τις κατηγορίες σε βάρος του.

Σύμφωνα με το STAR ο κατηγορούμενος είπε ενώπιον του ανακριτή: «παρατηρείται πως τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ατόμου μου συνάδουν με αυτά ενός ατόμου με έντονη μυθομανία ή φανταστική ψευδολογία ως βασικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας. Δηλαδή ένα άτομο που επινοεί φανταστικά συμβάντα στην προσωπική μου ζωή».

Επίσης ζήτησε ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη ενώ η υπεράσπιση υποστήριξε πως το κατηγορητήριο βρίσκεται στον «αέρα» αφού δεν υπάρχουν στοιχεία και στηρίζεται μόνο σε τηλεφωνικές συνομιλίες.

Οι ισχυρισμοί δεν έπεισαν εισαγγελέα και ανακριτή που διέταξαν την προφυλάκιση του φερόμενου ως αρχηγού.

Επίσης την Τρίτη προφυλακίστηκαν και ακόμα τέσσερα άτομα για το κύκλωμα εκβιαστών.

Ο 35χρονος φερόμενος ως αρχηγός με καταγωγή από την Μάνη δεν δίσταζε να ποζάρει δημόσια σε όπλα και να διαφημίζει τον πολυτελή βίο του, με τα χρήματα που κέρδιζε από τη δράση του. Παράλληλα, ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο σε πληθώρα ξυλοδαρμών και «τραμπουκισμών», συμμετέχοντας άλλοτε ως φυσικός αυτουργός ή άμεσος συνεργός και άλλοτε ως ηθικός αυτουργός, συχνά έναντι αμοιβής.

Συμμορία «μπράβων»

Εκβιασμοί καταστηματαρχών, ξυλοδαρμοί «απείθαρχων», αγοραπωλησίες όπλων, τοκογλυφία, κυνομαχίες και επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς. Αυτά ήταν μερικά από τα... αντικείμενα εργασίας, της συμμορίας των «μπράβων» που εξαρθρώθηκε από τη Δίωξη Εκβιαστών.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται τα ονόματα 36 κατηγορουμένων, ανάμεσα τους τρεις αστυνομικοί κι ένας υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, εκ των οποίων συνελήφθησαν οι 11 μετά από έφοδο της ΕΛ.ΑΣ. σε 14 σπίτια παρουσία εισαγγελικών λειτουργών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην επιχείρηση συμμετείχαν 80 πάνοπλοι αστυνομικοί, καθώς είχαν να ακινητοποιήσουν και συλλάβουν άτομα οπλισμένα και με εντυπωσιακή σωματική διάπλαση.

Όσον αφορά την έρευνα διήρκησε περίπου 1 χρόνο, διάστημα κατά το οποίο γίνονταν νόμιμες υποκλοπές τηλεφωνημάτων και SMS, καθώς επίσης και φυσικές παρακολουθήσεις.

Οι τομείς δράσης

Από την έρευνα του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών προέκυψε ότι η εγκληματική οργάνωση «πουλούσε προστασία» τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2019 σε Σαλαμίνα, Αιγάλεω, Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλό, Νίκαια, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Πέραμα, Καλλιθέα, Γκάζι καθώς και σε συνοικίες του Πειραιά.

Ως προς τη μεθοδολογία δράσης (modus operandi) το κύκλωμα έχοντας ως αρχηγικό μέλος τον 35χρονο λειτουργούσε με τη μορφή υποομάδων και παρείχε «προστασία» σε καφέ, μπαρ και καταστήματα ένδυσης, εισπράττοντας εκβιαστικά από τους ιδιοκτήτες τους, διάφορα χρηματικά ποσά, σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις «τοποθετούσαν» μέλη τους σε ορισμένα καταστήματα, ως «φύλακες», προκειμένου να επεμβαίνουν σε τυχόν φασαρίες και να ενημερώνουν άμεσα τον αρχηγό και τους επικεφαλείς των υποομάδων τους, για όσα συνέβαιναν στο κατάστημα. Στις περιπτώσεις αυτές, οι ιδιοκτήτες υποχρεωνόντουσαν να αμείβουν τους «φύλακες» με ημερομίσθιο, το οποίο ήταν επιπλέον του απαιτούμενου χρηματικού ποσού της «προστασίας». Σε όσα καταστήματα η εγκληματική οργάνωση απαιτούσε την τοποθέτηση «φυλάκων», οι ιδιοκτήτες τους κατέβαλλαν εκβιαστικά χρήματα για την «προστασία» των επιχειρήσεών τους.

Επιπλέον τα μέλη της συμμορίας είχαν συνεχώς στην κατοχή τους πυροβόλα όπλα και προέβαιναν σε εκδικητικές πράξεις εκρήξεων και εμπρησμών, οπλοχρησίας, πρόκλησης σωματικών βλαβών, απειλών και τραμπουκισμών.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα έχουν εξιχνιαστεί:

32 περιπτώσεις εκβιάσεων, με το πρόσχημα παροχής προστασίας σε διάφορα καταστήματα όπως μπαρ, καφέ, Club, beach bar, περίπτερα, μουσικές σκηνές, ψητοπωλεία, ταβέρνες, χαρτοπαικτικές λέσχες, ουζερί κλπ.

2 περιπτώσεις εμπρησμού οχημάτων, τον Δεκέμβριο του 2019 στο Μοσχάτο και τον Φλεβάρη του 2010 στη Νίκαια και απόπειρα εμπρησμού ημιυπόγειου διαμερίσματος στο Κερατσίνι τον Μάρτιο του 2020,

2 περιπτώσεις έκρηξης Αυτοσχέδιου Εμπρηστικού Εκρηκτικού Μηχανισμού (Α.Ε.Ε.Μ.) τον Φλεβάρη του 2020 έξωθεν οικίας στη Νίκαια και τον Ιούνιο του 2014 σε μοτοσικλέτα ενώ τον Απρίλιο του 2020 βρέθηκε Αυτοσχέδιος Εκρηκτικός Μηχανισμός έξωθεν οικίας στη Νίκαια, ο οποίος ενεργοποιήθηκε αλλά δεν εξερράγη και

4 κλοπές οχημάτων, σε δύο από τις οποίες απαίτησαν εκβιαστικά και έλαβαν από τους παθόντες χρηματικά ποσά.

Το... λεξιλόγιο

Τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν ένα δικό τους λεξιλόγιο στις τηλεφωνικές επικοινωνίες τους, προκειμένου να μην γίνονται αντιληπτοί.

Πιο συγκεκριμένα, ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. τους έπιασε να αναφέρονται στα όπλα χρησιμοποιώντας διάφορες λέξεις όπως: «καστάνια», «Beverly», «μηχανάκι», «ποδήλατο, «τρυπάνι». Την ίδια ώρα, στα ναρκωτικά αναφέρονταν ως: «σκληρό», «κουφέτο», «σιντί», «γλυκάκι», «λουκούμια», «χάπια», «κομμάτι», «βράχο», «βρώμα», «πέτρα».