ΛΑΚΩΝΙΑ. Με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Ευρώτα Δ. Βέρδο ο βουλευτής Λακωνίας Ν. Κρητικός κάνει γνωστό ότι ολοκληρώθηκε ο φάκελλος τεκμηρίωσης της πρότασης για την ανακήρυξει του Αγίου Δημητρίου Ζάρακα σε μαρτυρικό χωριό.
Ο βουλευτής αναφέρει: «Κύριε Δήμαρχε, όπως ήδη γνωρίζετε στις 7 Ιουνίου 2020, ως νέος βουλευτής, παραβρέθηκα για πρώτη φορά στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την ολική καταστροφή - πυρπόληση του χωριού Άγιος Δημήτριος Ζάρακος στις 4 Ιουνίου του 1944, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και την εκτέλεση συνολικά 21 κατοίκων, μεταξύ των οποίων και μικρών παιδιών. Εκεί ενημερώθηκα για την προσπάθεια την οποία καταβάλλει η κοινότητα και ο Δήμος, προκειμένου να ανακηρυχθεί ως Μαρτυρικό χωριό από την πολιτεία. Την ίδια κιόλας ημέρα, επιστρέφοντας στο γραφείο μου, συνέταξα σχετική Ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο.
Ο νόμος ορίζει συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία προϋποθέτει, εκτός από σχετικές αποφάσεις του αντίστοιχου κοινοτικού και Δημοτικού Συμβουλίου και την ύπαρξη ιστορικών τεκμηρίων, απόλυτα συνυφασμένων με το αίτημα, τα οποία να επαληθεύουν αναμφισβήτητα το γεγονός και να πληρούν συγκεκριμένους κανόνες.
Για τον λόγο αυτό, ανέθεσα σε ειδικό και έμπειρο σε ιστορικές αναζητήσεις και μελέτες επιστήμονα, να συντάξει ολοκληρωμένο φάκελο ο οποίος θα κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου συνοδεύοντας το αίτημα.
Κύριε Δήμαρχε,
Με ιδιαίτερη συγκίνηση σας καταθέτω τον σχετικό φάκελο, με τίτλο «Άγιος Δημήτριος Ζάρακος, 4 Ιουνίου 1944. Ένα μαρτυρικό χωριό».
Για να συνταχθεί ο φάκελος, πραγματοποιήθηκε σχετική έρευνα, στην τοπική και πανελλήνια βιβλιογραφία, σε ελληνικά αρχεία, αλλά το κυριότερο στα ίδια τα γερμανικά αρχεία της εποχής, τα οποία ευρίσκονται στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος στα Καλάβρυτα. Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων είναι συγχρόνως και πρόεδρος των Μαρτυρικών πόλεων και χωριών και μέλος της τριμελούς επιτροπής του υπουργείου, η οποία θα εγκρίνει το σχετικό αίτημα του Δήμου, προκειμένου να εκδοθεί το αντίστοιχο και ζητούμενο από εμάς, Προεδρικό Διάταγμα.
Θέλω να ευχαριστήσω και θα το κάνω σύντομα και από κοντά, το Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Αθανάσιο Παπαδόπουλο, για τη δυνατότητα που μας έδωσε, να διερευνηθούν τα αρχεία του μουσείου της μαρτυρικής πόλης των Καλαβρύτων, τα οποία όμως όπως ανακαλύψαμε, αφορούν σε μεγάλο βαθμό και το νομό μας. Η ενέργεια αυτή, είχε ως αποτέλεσμα, να συμπληρώσουμε άγνωστα σε εμάς, έως σήμερα, κομμάτια της ιστορίας για την μαρτυρική και αποφράδα ημέρα της 4 ης Ιουνίου του 1944, (και όχι μόνο) για τον Άγιο Δημήτρη Επιδαύρου Λιμηράς, όπως ονομαζόταν εκείνη την εποχή. Τα συνολικά στοιχεία είναι ογκώδη και σημαντικά και είναι ωφέλιμα για κάθε ιστορικό ερευνητή, ο οποίος θα επιθυμούσε να συλλέξει πρόσθετες πληροφορίες.
Όμως επειδή ο δικός μου στόχος, δεν είναι να γράψω ιστορία, δεν είναι
αυτός ο ρόλος μου, στάθηκα μόνο σε εκείνα τα τυπικά τεκμήρια, τα οποία απαιτούνται και κατά την άποψή μου κατοχυρώνουν, το δίκαιο αίτημα μας, ώστε επιτέλους μετά από 76 χρόνια, το χωρίο Άγιος Δημήτριος να ενταχθεί στο Δίκτυο των Μαρτυρικών πόλεων και χωριών. Αυτά και μόνο, σας παραδίδω σήμερα.
Ελπίζω κύριε Δήμαρχε, η μικρή μου αυτή συνεισφορά, συμπληρωμένη όπως ο νόμος ορίζει και από τις δικές σας σχετικές αποφάσεις, να ανοίξει το δρόμο, να καλύψει το κενό της κατάλληλης, ολοκληρωμένης και έγκυρης ιστορικά τεκμηρίωσης. Πρόκειται εξάλλου, για την από τον ίδιο το νόμο αναγκαία-προαπαιτούμενη ενέργεια.
Τον σχετικό φάκελο θα παραδώσω επίσης, στον Δήμαρχο Καλαβρύτων ως πρόεδρο του Δικτύου, αλλά και με την ιδιότητά του ως μέλος της αρμόδιας Επιτροπής, στον αρμόδιο υπουργό κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, αλλά και στο πρόεδρο της Βουλής για ενημέρωση του.
Έως τότε πιστεύω πως θα έχουν ολοκληρωθεί και οι δικές σας, από το νόμο προβλεπόμενες αποφάσεις και ενέργειες. Σας έχω ενημερώσει εξάλλου διαχρονικά για τις παραπάνω ενέργειες μου.
Αυτονόητο, πως και για το συγκεκριμένο θέμα, θα είμαι δίπλα σας, με στόχο να εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και ο Δήμος Ευρώτα και το χωριό του Αγίου Δημητρίου, να γίνει μέλος του Δικτύου των Μαρτυρικών πόλων».