ΕΛΛΑΔΑ. Επενδυτές «σκανάρουν» ακίνητα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως η Μύκονος και η Κέρκυρα. Η Ελλάδα στο Top 5 των χωρών όπου οι Βρετανοί αναζητούν εξοχικές κατοικίες.

Στη Μύκονο, στην Κέρκυρα και άλλες δημοφιλείς τουριστικές περιοχές εστιάζεται το αυξημένο ενδιαφέρον των ξένων αγοραστών για ακίνητα στην Ελλάδα, καθώς ψάχνουν για καλές ευκαιρίες, ωστόσο οι τιμές παραμένουν στα ίδια επίπεδα παρά την πανδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.

Με τα εμπόδια στις διεθνείς μετακινήσεις να παραμένουν πολλά, το αγοραστικό ενδιαφέρον για ακίνητα προέρχεται κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες της Ευρώπης, με κύριο στόχο τα εξοχικά και με τιμές που κυμαίνονται από 500.000 ευρώ έως και 1,5 εκατ. ευρώ, τονίζει ο Χρήστος Μουρδουκούτας, Sales Analyst στην Algean Property.

«Το ενδιαφέρον είναι κυρίως για επενδυτικούς σκοπούς που βασίζονται στη δυναμική του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Καθώς η Ελλάδα αντιμετώπισε με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού και κατάφερε να ανοίξει τα σύνορά της σχετικά νωρίς, η φετινή τουριστική περίοδος δεν αναμένεται να χαθεί εντελώς, ενώ εκτιμάται, επίσης, ότι το επόμενο έτος η Ελλάδα θα είναι και πάλι ένας δημοφιλής προορισμός στη Μεσόγειο», τονίζει ο κ. Μουρδουκούτας μιλώντας στο Business Daily.

Στο ραντάρ των επενδυτών είναι οι πιο δημοφιλείς περιοχές της χώρας που προσφέρουν και άμεση πρόσβαση σε αεροδρόμιο, όπως επίσης, η Κρήτη, η Πάρος, η Πελοπόννησος και η Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Μεγάλο ενδιαφέρον, λίγα τα deal

Παρά το μεγάλο ενδιαφέρον των ξένων, είναι λίγα τα deal που ολοκληρώνονται. Η γενικότερη αβεβαιότητα λόγω του κορονοϊού και τα προβλήματα στα διεθνή ταξίδια λειτουργούν ως εμπόδια στην αγορά ακινήτων διεθνώς. Κάτι που ισχύει ακόμα περισσότερο για τους Κινέζους επενδυτές που έδειξαν μια ιδιαίτερη προτίμηση για την ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, (οι αγοραστές) αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως ένα ασφαλές καταφύγιο, ενώ μπορεί, επίσης, να προσπαθούν να επωφεληθούν από μια πιθανή πτώση των τιμών που προκαλείται από την πανδημία. Ωστόσο, δεν έχουμε παρατηρήσει τέτοια πτώση των τιμών, τουλάχιστον όχι ακόμη», προσθέτει ο κ. Μουρδουκούτας.

Σύμφωνα με το βρετανικό μεσιτικό γραφείο ακινήτων Rightmove, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στο top 5, μεταξύ των χωρών, που προτιμούν οι Βρετανοί για να αγοράσουν μια παραθαλάσσια βίλα ή μια κατοικία στην εξοχή. Τo top 5 των χωρών αυτών κατά σειρά προτίμησης είναι: Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ιταλία και Ελλάδα.

Ένας λόγος ακόμα που οι επενδυτές βλέπουν την Ελλάδα ως ασφαλή προορισμό είναι οι καλές αποδόσεις που προσφέρει η αγορά. Στοιχεία της Algean δείχνουν ότι η μέση ετήσια απόδοση ακαθάριστου ενοικίου στη Μύκονο ξεπερνάει το 8%, ενώ στην Ίμπιζα (Ισπανία) είναι 3.8% και στην Τουρκία 3,2 - 3,8%.

Στην Ελλάδα, τα πρώτα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι οι τιμές «κρατάνε» λόγω της στάσης αναμονής που υιοθετείται, τόσο από τους πωλητές, όσο και από τους αγοραστές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δείκτη τιμών Spitogatos Property Index (SPI), που παρακολουθεί την πορεία των τιμών με βάση τις δημοσιευμένες αγγελίες, η μέση τιμή πώλησης κατά το δεύτερο τρίμηνο παρέμεινε αμετάβλητη σε 1.544 ευρώ/τ.μ. πανελλαδικά, συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του έτους (1.545 ευρώ/τ.μ.).

Σε ετήσια βάση, ωστόσο, φαίνεται ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών επιβραδύνεται. Το δεύτερο τρίμηνο οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 4,8% σε ετήσια βάση, ενώ η αντίστοιχη ετήσια μεταβολή κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο είχε διαμορφωθεί σε 6%.