ΕΛΛΑΔΑ. Ελάχιστα είναι αυτή την περίοδο τα ντόπια που κόβονται, με τα εισαγόμενα κυρίως από Αργεντινή και Ισπανία να κυριαρχούν στο... ράφι.
Πολύ καλή σε επίπεδο ζήτησης και τιμών ήταν η χρονιά για το ντόπιο λεμόνι, που βάζει υποθήκες και για τη νέα σεζόν, από Σεπτέμβριο, για ικανοποιητικές τιμές παραγωγού, μιας και η παραγωγή αναμένεται εξαιρετικά μειωμένη λόγω του καύσωνα του Μαΐου.

Οι πρώτες κοπές λεμονιών (ποικιλίας Ιντερντονάτο) στο νομό Κορινθίας, ολοκληρώθηκαν το Μάιο. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Γιάννης Θεοδώρου, γεωπόνος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κιάτου - Τραγάνας «η παραγωγή όσον αφορά και στις τέσσερις ποικιλίες λεμονιών που καλλιεργούμε εδώ ήταν φτωχή, λόγω ακαρπίας, αλλά και των χαλαζοπτώσεων, τον περασμένο Οκτώβριο. Εμείς εδώ μαζεύουμε λεμόνια από τον Σεπτέμβριο έως και το Μάιο. Τώρα δεν υπάρχουν λεμόνια Ελληνικά στην αγορά, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων. Τα περισσότερα συνεπώς είναι εισαγόμενα. Η ζήτηση φέτος απογειώθηκε από το Μάρτιο και μετά λόγω του κορονοϊού, ωστόσο η παραγωγή ήταν λειψή και τέλειωσε νωρίς η σεζόν αφού έφυγαν με ευκολία τα λεμόνια. Η μεγάλη ζήτηση είχε θετικό αντίκτυπο και στις τιμές παραγωγού, οι οποίες δεν έπεσαν κάτω από τα 60 λεπτά, ενώ από το Μάρτιο έως και το Μάιο σε ορισμένες περιπτώσεις έπιασαν και τα 1,10 ευρώ ανά κιλό».

Σύμφωνα βέβαια με τον κ. Θεοδώρου και η επόμενη χρονιά θα είναι φτωχή παραγωγικά, καθώς ο καύσωνας του Μαΐου, έχει επιδράσει σε μεγάλο βαθμό αρνητικά, όχι μόνο στα πορτοκάλια της περιοχής, αλλά και στα λεμόνια.

Όσο διαρκεί ο κορονοϊός και ειδικοί συμβουλεύουν τον κόσμο να καταναλώνει βιταμινούχα φρούτα όπως πορτοκάλια, λεμόνια κ.λπ. θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση

Ο κ. Κώστας Δεληγιάννης, παραγωγός και έμπορος λεμονιών από την περιοχή του Αιγίου δήλωσεαπό την πλευρά του μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι τα λεμόνια που κόβονται τώρα στην Ελλάδα είναι ελάχιστα και οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται πέριξ των 70-80 λεπτών ανά κιλό. Σύμφωνα με τον ίδιο, τον Απρίλιο οι τιμές είχαν ανέλθει λόγω κορονοϊού και μείωσης εισαγωγών τότε, ακόμα και στα 1 - 1,10 ευρώ το κιλό για το ντόπιο λεμόνι, αλλά μετά αποκλιμακώθηκαν λόγω των εισαγωγών που έσπασαν την αγορά, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι έχει πέσει η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Ο κ. Δεληγιάννης εκτιμά ότι λόγω του καύσωνα του Μαΐου, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, έτσι και στο Αίγιο, τη νέα σεζόν από Σεπτέμβριο - Οκτώβριο, η παραγωγή και οι αποδόσεις θα είναι πολύ μειωμένες. Εξαίρεση κάποια κτήματα που ήταν ταϊσμένα πολύ καλά και ποτισμένα, αλλά αυτά δεν είναι ο κανόνας. Όπως λέει ο ίδιος τα λεμόνια που κυκλοφορούν τώρα στην αγορά είναι κυρίως από Αργεντινή και Ισπανία.

Καλή ήταν η χρονιά και στην Κρήτη για το λεμόνι. Όπως δήλωσε η κα Αδικημενάκη από την εταιρεία Έλενα ΑΕ, η οποία λειτουργεί εποχιακά και εμπορεύεται Κρητικό λεμόνι, πλέον τα Ελληνικά έχουν τελειώσει, ενώ η ζήτηση κυμάνθηκε φέτος σε υψηλά επίπεδα.

Σημειωτέον ότι το πρώτο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Incofruit - Hellas, στα λεμόνια καταγράφηκε αύξηση εξαγωγών 84,3% σε αξία και 26,4% σε όγκο, σε σύγκριση με το πρώτο τετράμηνο (ίδια περίοδο δηλαδή) του 2019.