ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Η Πελοπόννησος με 202 κρούσματα βρίσκεται στην 5η θέση της «κόκκινης» λίστας του κορονοϊού. Δυτική Ελλάδα με 89 κρούσματα κορονοϊού μέχρι στιγμής καταλαμβάνει την 7η θέση στη λίστα των περιοχών με τα επισήμως καταγεγραμμένα.

Ο πλήρης κατάλογος, σύμφωνα με τον πίνακα που έχει καταρτίσει ο ΕΟΔΥ στην εικόνα.

Τα σκήπτρα των περιοχών με τα περισσότερα καταγεγραμμένα περιστατικά τα κρατά η Αττική. Μέχρι σήμερα και από την αρχή της πανδημίας έχουν εντοπισθεί 1722 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ακολουθεί η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 397 ενώ 298 τα περιστατικά που έχουν εντοπισθεί από άτομα που δεν διαμένουν μόνιμα στη χώρα μας και είναι είτε επισκέπτες για διάφορους λόγους, είτε τουρίστες. Η Κεντρική Μακεδονία είναι επίσης ψηλά στη λίστα με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, καθώς έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα 226 και ακολουθεί η Πελοπόννησος με 202. Τελευταίο στη λίστα είναι το Άγιον Όρος όπου έχουν καταγραφεί 4 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού.

Η αδράνεια της Πελοποννήσου στοιχίζει…

Καταμετρώντας τα κρούσματα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (5 Νομούς) θα διαπιστώσει ότι τα κρούσματα είναι 40 και σε αυτά προστίθενται άλλα 162 από την δομή προσφύγων στο Κρανίδι. Δηλαδή αν η Πελοπόννησος είχε ενεργήσει έγκαιρα και είχε αποφύγει την έκρηξη του κορονοϊού στην δομή προσφύγων θα είχε μόνον 40 κρούσματα και 2 νεκρούς, γεγονός που θα την κατέτασσε σε μια από τις τελευταίες θέσεις στη χώρα. Αυτό θα ήταν καταρχήν δίκαιο για τους πολίτες της αλλά και χρήσιμο για το τουριστικό της προφίλ. Με δεδομένο ότι αυτή η «πλασματική» ένταση των 202 κρουσμάτων δεν απέδωσε στην Πελοπόννησο κάποια βελτίωση στο ΕΣΥ (ελλείψεις προσωπικού, ακέφλαλα νοσοκομεία, αποδυναμωμένο ΕΚΑΒ, δομή προσφύγων χωρίς επιστασία) σημαίνει ότι μόνον χαμένη είναι από την καταμέτρηση και φυσικά από την αδράνεια που επέδειξε όταν ο Δήμαρχος Ερμιονίδας πάσχιζε να προειδοποιήσει για τον κίνδυνο που έβλεπε να έρχεται στην δομή προσφύγων.

Την τελευταία εβδομάδα δεν αναφέρθηκε κανένα νέο κρούσμα κορονοϊού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην οποία ο αριθμός των προσβληθέντων παραμένει 202.

Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη 2 Ιουλίου η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας σημειώνονται τα εξής:

«Δεν αναφέρονται νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Κατόπιν τούτου το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κορονοϊό, παραμένει στην Περιφέρεια διακόσιοι δύο (202) και αναλυτικότερα:

ΠΕ Αργολίδας: 6+162

ΠΕ Αρκαδίας: 3

ΠΕ Κορινθίας: 16

ΠΕ Λακωνίας: 1

ΠΕ Μεσσηνίας: 14

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι εκατόν δέκα άνδρες (110) και ενενήντα δύο γυναίκες (92).

Εκ των αναφερόμενων κρουσμάτων εννέα (9) έχουν λάβει εξιτήριο μετά από νοσηλεία, τα δε στοιχεία των νοσηλευόμενων (16 τελευταία αναφορά) δεν έχουν ενημερωθεί επί μακρόν και θα επικυρωθούν εντός των προσεχών ημερών. Τρεις εκ των νοσηλευόμενων εξήλθαν από τη ΜΕΘ. Τα υπόλοιπα κρούσματα είναι προς το παρόν υπό παρακολούθηση (ανάλογα με την ημερομηνία έκθεσης) λαμβάνοντας συγκεκριμένες οδηγίες. Δύο συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους».

Σημείωση στον πίνακα δεν έχουν υπολογισθεί τα 3 πρόσφατα κρούσματα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.