ΕΛΛΑΔΑ. Tην κατάργηση απόφασης του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ που, όπως τονίζουν, συνεπάγεται αναστολή των αποζημιώσεων συνεδριών φυσικοθεραπείας των παιδιών με ειδικά κινητικά προβλήματα, ζητούν 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι -με πρωτοβουλία του βουλευτή Μεσσηνίας και εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Αλέξη Χαρίτση- κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ, στις 18/5/2020, ανέστειλε τις αποζημιώσεις συνεδριών φυσικοθεραπείας που απαιτούνται για την αποκατάσταση των παιδιών με κινητικά προβλήματα και έχουν εκδοθεί από 1-1-20, όταν αυτές διενεργούνται από μη συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές.

«Η απόφαση αυτή είναι πρωτοφανής, εφόσον οι υπόλοιπες θεραπείες συνεχίζουν να αποζημιώνονται κανονικά», επισημαίνουν οι βουλευτές και σημειώνουν ότι οι εξιδεικευμένες ειδικές θεραπείες που παρέχονται σε παιδιά με κινητικά προβλήματα δεν παρέχονται από όλους τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές.

«Τα παιδιά αυτά υπόκεινται σε χρόνιες θεραπείες από τους ίδιους φυσικοθεραπευτές, άρα η οποιαδήποτε αλλαγή ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα στην αποκατάσταση τους», υποστηρίζουν, ενώ σε ό,τι αφορά στις αιτιάσεις του ΕΟΠΥΥ περί διοικητικού φόρτου ελέγχου των παραστατικών των μη συμβεβλημένων φυσικοθεραπευτών, υπογραμμίζουν ότι - σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης- τα παραστατικά και ο έλεγχός τους γίνεται ηλεκτρονικά, άρα δεν υφίσταται τέτοιο θέμα.

Με την ερώτηση που κατέθεσαν, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, να ενημερώσει τη Βουλή εάν προτίθεται να καταργήσει τη συγκεκριμένη απόφαση, η οποία δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην αποκατάσταση και τη θεραπεία των παιδιών με κινητικά προβλήματα. Επίσης, ζητούν από τον κ. Κικίλια να ενημερώσει τη Βουλή πότε θα αποσταλεί η διευκρινιστική εγκύκλιος, που συμφωνήθηκε μεταξύ του ΠΣΦ και του ΕΟΠΥΥ, στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ, σχετικά με τη δυνατότητα συνέχισης των θεραπευτικών παρεμβάσεων σε συγκεκριμένο φυσικοθεραπευτή (συμβεβλημένους και μη) και τη διευκόλυνση της παρεχόμενης φυσικοθεραπείας σε φυσικοθεραπευτές της αρεσκείας του, πλησίον της οικίας του ασφαλισμένου ή εντός της κατοικίας του.