Γράφει ο Θάνος Ορφανός

Τα ανοιχτά εθνικά θέματα, η αγανάκτηση που προκάλεσαν τα μνημόνια σε μεγάλη μερίδα του κόσμου, η διάλυση της κοινωνικής συνοχής, οι παθογένειες στον κρατικό μηχανισμό και την οικονομία της αγοράς, είναι η εικόνα στον καθρέφτη για τη σημερινή Ελλάδα.
Στη χώρα μας έχουμε παρεξηγήσει τους ρόλους μας και αυτό που με θλίβει κυρίως είναι πως ζούμε σε συνθήκες υποτέλειας και νεοραγιαδισμού.
Το συναντάμε στη διαφθορά στο δημόσιο βίο, στον κυνισμό και το μηδενισμό για τα δημόσια πράγματα, στην πελατειακή σχέση πολίτη - πολιτικού.
Αυτός ο αντικομμουνισμός που κυριαρχεί (και με ευθύνη της παραδοσιακής αριστεράς) βυθίζει τη χώρα στο τέλμα.
Ναι, είναι δικαίωμα η δημόσια και δωρεάν παιδεία μέσα από ένα σύστημα που να καλλιεργεί στους νέους το σεβασμό στη διαφορετικότητα, την ευαισθησία για την προστασία του περιβάλλοντος, την καλλιέργεια της δημοκρατικής συνείδησης και του συναγωνισμού, μιας παιδείας που να καλλιεργεί την κριτική σκέψη και τον ανθρωπισμό.
Ναι είναι δικαίωμα η εργασία για όλο το λαό, με αξιοπρεπείς αμοιβές, με οκτάωρο και πενθήμερο έτσι ώστε να υπάρχει και ελεύθερος χρόνος για τον εργαζόμενο και παράλληλα χτίζοντας μια μικτή οικονομία με χαμηλές τιμές στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.
Ναι είναι δικαίωμα η υγεία. Μία υγεία που να ανακουφίζει τον ανθρώπινο πόνο και ο ασθενής να βρίσκει γιατρειά και συμπαράσταση από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό χωρίς να χρησιμοποιεί πολιτικό μέσο.
Ναι, είναι δικαίωμα η πρόνοια για τους απόμαχους της δουλειάς, μέσα από ένα ασφαλιστικό σύστημα αξιοκρατικό και αναδιανεμητικό.
Και τέλος η κοινωνία των σημερινών πολιτών οφείλει σθεναρά να αντισταθεί στον εθνικισμό και τον ιμπεριαλισμό, φαινόμενα που μας βυθίζουν στην κηδεμονία και την εξάρτηση.
Με άλλα λόγια οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου οφείλουν να συνεννοηθούν μέσα σε κοινά πλαίσια για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων σφυρηλατώντας την εθνική ενότητα και ομοψυχία.

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr