«…Το θέμα της ανέγερσης ενός σχολείου , του 6ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης – 7ου Νηπιαγωγείου, παραμένει , όχι μόνο σε εκκρεμότητα , αλλά έχει βρεθεί και σε έδαφος εχθρικό και ναρκοθετημένο , 34 χρόνια από την αρχή διεκδίκησής του (1986) , 26 χρόνια μετά την ίδρυσή του (1994) και 12 χρόνια μετά την εξαγορά του οικοπέδου του (2008)…»

ΣΠΑΡΤΗ. Η Επιτροπή Κατοίκων για την ανέγερση του 6ου Δημοτικού Σχολείου – 7ου Νηπιαγωγείου Σπάρτης, για μια ακόμα φορά παρεμβαίνουν, περιγράφοντας την Οδύσσεια μιας εύλογης, αυτονόητης αλλά ανεκπλήρωτης διεκδίκησής τους.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

«Προσφάτως (27-5-2020) ο Νίκος Γόντικας , επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου κατήγγειλε ότι οι Αναπτυξιακές Εταιρείες ΟΤΑ της Πελοποννήσου έπαιξαν ρόλο «για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και έργων των δήμων και της Περιφέρειας Πελοποννήσου».

Δηλαδή , έργα που έπρεπε και μπορούσαν να κάνουν με τις υπηρεσίες τους οι δήμοι και η Περιφέρεια δίνονταν στις «Αναπτυξιακές» .

Εμείς , οι κάτοικοι του Νέου Κόσμου – Ψυχικού Σπάρτης, που επί 34 ολόκληρα χρόνια αγωνιζόμαστε για το 6ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης , δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε τα παρακάτω γεγονότα σε συνάρτηση με τις καταγγελίες του κ. Γόντικα . Από κει και πέρα οι κρίσεις και τα συμπεράσματα ανήκουν στους πολίτες . Εμείς τα δικά μας τα έχουμε βγάλει:

1. Στις 26-2-2018 ο δήμος Σπάρτης και η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνήψαν προγραμματική σύμβαση σαν συνέχεια της σχετικής σύμβασης της 25-7-2014 για ανάθεση εκπόνηση της μελέτης καθώς και την υλοποίηση του έργου «6ο Δημοτικό Σχολείο Σπάρτης – 7ο Νηπιαγωγείο» .

2. Στις 27 -7-2018 , στο Περιφερειακό Συμβούλιο , αποφασίστηκε η κατάργηση -λύση και μη εφαρμογή της από 09-07-2014 απόφασης και η σύναψη ΝΕΑΣ Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ δήμου Σπάρτης και Περιφέρειας με το αιτιολογικό ότι η Δ/νση Τεχνικών Έργων της ΠΕ Λακωνίας ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να κάνει εισαγωγή στο ενδεδειγμένο ηλεκτρονικό πληροφοριακό σύστημα ορισμένων παραμέτρων αναγκαίων για την προετοιμασία της διαδικασίας δημοπράτησης της Μελέτης .

3. Στην ίδια συνεδρίαση (27-7-2018) αποφασίστηκε η σύναψη νέας τριμερούς Προγραμματικής Σύμβασης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Σπάρτης και της «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Α.Ε.» ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Ο.Τ.Α. για την Πράξη: «6ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ – 7ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ».

Η αναγκαιότητα παρουσίας της «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Α.Ε.» ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Ο.Τ.Α. στην σύμβαση δήμου Σπάρτης και Περιφέρειας Πελοποννήσου αιτιολογήθηκε στο σκεπτικό της απόφασης ως εξής :

«… η Υπηρεσία μας (Δ/νση Τεχνικών Έργων της ΠΕ Λακωνίας) διατίθεται να προχωρήσει η ίδια στη σύνταξη των απαραίτητων μελετών αλλά λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας καθώς και των αυξημένων απαιτήσεων τους, κρίνεται σκόπιμη η υποστήριξη της από Φορέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου που μπορεί να συνδράμει αποτελεσματικά στην επίτευξη του παραπάνω στόχου. Σύμφωνα με τα ανωτέρω και με γνώμονα τη διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων της Περιφέρειας Πελοποννήσου προτείνεται η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης συμβουλευτικής υποστήριξης της υπηρεσίας μας για το εν λόγω έργο.»

4. Όταν όμως η σχετική ΝΕΑ 3μερής προγραμματική σύμβαση για το 6ο Δημ. Σχολείο – 7ο Νηπιαγωγείο Σπάρτης στάλθηκε στον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου ΑΠΕΡΡΙΦΘΗ διότι ο Επίτροπος έκρινε ότι η Δ/νση Τεχνικών Έργων της ΠΕ Λακωνίας ΜΠΟΡΕΙ να συντάξει τις απαραίτητες Μελέτες και ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ την υποστήριξη της «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Α.Ε.» ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Ο.Τ.Α.

Εδώ τελειώνουν οι ευθύνες των «τέως» και αρχίζουν οι ευθύνες των «νυν» :

1. Στις 18-10-2019 η Επιτροπή των Κατοίκων Νέου Κόσμου Ψυχικού επισκέφθηκε τον νέο Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας για το θέμα του 6ου Σχολείου . Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης απάντησε ότι θα ενημερωθεί από τις υπηρεσίες και θα απαντήσει στην Επιτροπή σε 1 εβδομάδα . Έκτοτε έχουν περάσει 33 εβδομάδες (8 μήνες και 9 ημέρες) και απάντηση δεν έχουμε λάβει ενώ άκαρπες παρέμειναν και οι προσπάθειες να μιλήσουμε με τον κ. Αντιπεριφερειάρχη τηλεφωνικά .

2. Στις 19-2-2020 , η Κάτοικοι Νέου Κόσμου – Ψυχικού Σπάρτης , ύστερα από τη μη ανταπόκριση της νέας δημοτικής αρχής στις σχετικές παρεμβάσεις τους , με συγκέντρωση υπογραφών έφεραν το θέμα του 6ου Δημοτικού στο νέο δημοτικό συμβούλιο , με αίτημα την υπογραφή νέας («υγιούς» αυτήν τη φορά) προγραμματικής σύμβασης δήμου και Περιφέρειας . Προς μεγάλη μας και οδυνηρή έκπληξη η νέα δημοτική αρχή έλαβε (για πρώτη φορά στα 34 χρόνια) ΑΡΝΗΤΙΚΗ θέση ως προς την υλοποίηση του 6ου Σχολείου . Στην ψηφοφορία που έγινε , η πρόταση των κατοίκων έλαβε 10 ψήφους , η αντιπρόταση του κ. Δημάρχου έλαβε 12 ψήφους και υπήρξαν 8 ψήφοι της παράταξης Αργειτάκου οι οποίες δόθηκαν με την εξής προϋπόθεση: «Αν το έργο του 6ου Σχολείου έχει χρηματοδότηση , οι ψήφοι πηγαίνουν με την πρόταση των κατοίκων διαφορετικά πηγαίνουν με την αντιπρόταση του κ. Δημάρχου» .

3. Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο , 26-2-2020 , ΕΜΕΙΣ προσκομίσαμε αυτό που κανονικά έπρεπε να έχει προσκομίσει ο κ. Δήμαρχος και ο κ. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου , το επίσημο (δηλαδή) έγγραφο της Περιφέρειας Πελοποννήσου το οποίο απεδείκνυε ότι ΠΡΑΓΜΑΤΙ η Μελέτη του 6ου Σχολείου ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΑΓΜΕΝΗ στο Τεχνικό Πρόγραμμα 2020 της Περιφέρειας με εγκεκριμένο προϋπολογισμό 469.362 , 37 ευρώ . Το έγγραφο αυτό οδήγησε τον κ. Καρμοίρη Ι. (ο κ. Αργειτάκος απουσίαζε) να επιβεβαιώσει ότι - μετά απ’ αυτό - οι 8 ψήφοι της παράταξης Αργειτάκου πηγαίνουν στις ψήφους των κατοίκων , άρα διαμορφώνεται πλειοψηφία 18 προς 12 υπέρ της πρότασης για σύναψη προγραμματικής σύμβασης δήμου και Περιφέρειας για την ανέγερση του 6ου δημοτικού σχολείου .

3. Έκτοτε , αν κι έχουν περάσει 4 μήνες (!!!) η απόφαση της 19-2-2020 παραμένει σε εκκρεμότητα !!! Πραγματικά , δεν ξέρουμε αν στην ιστορία του δήμου Σπάρτης έχει υπάρξει , ποτέ , ανάλογο φαινόμενο , να μην καταγράφεται , να μην αποτυπώνεται και να μην υλοποιείται μια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου . Φυσικά ευθύνες καταλογίζουμε , για την πρωτοφανή αυτή κατάσταση , όχι μόνο στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και στη δημοτική αρχή αλλά και στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης , οι οποίες ανέχονται την σοβαρή αυτή θεσμική εκκρεμότητα και ανακολουθία και δεν βάζουν θέμα στο δημοτικό συμβούλιο ΟΥΤΕ καν σαν ερώτημα.

4. Στις 9-3-2020 αποστείλαμε επιστολή – αίτημα προς τον κ. Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου με κοινοποίηση στον κ. Δήμαρχο , τους Αντιδημάρχους και τους Επικεφαλής της Αντιπολίτευσης , με θέμα την οριστικοποίηση – διαμόρφωση της εκκρεμούσας απόφασης , ζητώντας απάντηση . Και πάλι , αν και πέρασαν περίπου 4 μήνες , παρ’ όλο που η μη απάντηση συνιστά παράβαση καθήκοντος , παρά το ότι το Σύνταγμα (άρθρο 10 παρ 3) και το άρθρο 4 του Ν2690/ 1999 ΚΔΔ επιβάλλουν ρητά την υποχρέωση απάντησης στους πολίτες εντός 60 ημερών , προβλέποντας ότι αντίθετη περίπτωση , καταβάλλεται ειδική χρηματική ικανοποίηση στον αιτούντα , κατόπιν αναφοράς στο υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης και δύναται να προσφύγει κατά του υπαλλήλου και του διευθυντή για παράβαση
καθήκοντος ,
ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ λάβει απάντηση . Μόνο , ύστερα από σχετικό δελτίο τύπου διαμαρτυρίας δικό μας, ο κ. Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου , επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον εκπρόσωπο των κατοίκων , για να του πει ότι το θέμα του 6ου Σχολείου θα ξαναμπεί σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο . Αν και έχουν περάσει , όμως , 30 μέρες περίπου , ΚΑΙ αυτή η προσωπική δέσμευση παραμένει ΜΕΤΕΩΡΗ .

Μετά τα παραπάνω οι πολίτες ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους γιατί το θέμα της ανέγερσης ενός σχολείου , του 6ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης – 7ου Νηπιαγωγείου, παραμένει , όχι μόνο σε εκκρεμότητα , αλλά έχει βρεθεί και σε έδαφος εχθρικό και ναρκοθετημένο , 34 χρόνια από την αρχή διεκδίκησής του (1986) , 26 χρόνια μετά την ίδρυσή του (1994) και 12 χρόνια μετά την εξαγορά του οικοπέδου του (2008) .

Εμείς , σαν κάτοικοι , δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από τη διεκδίκηση ενός σχολείου που ΟΛΟΙ αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται στη Σπάρτη όσο ποτέ , για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών μιας συνοικίας που στερείται σχολείου αλλά (κυρίως) για την ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και της προσχολικής αγωγής στην πόλη της Σπάρτης.»

Φωτογραφία: Το Οικόπεδο του Σχολείου στον Νέο Κόσμο Σπάρτης