ΚΟΣΜΟΣ. Συνέντευξη στη βελγική εφημερίδα «Le Soir» παραχώρησε ο Αρκάς σκηνοθέτης, Κώστας Γαβράς. «Δε θα είχα γίνει αυτό που είμαι εάν δεν είχα εγκαταλείψει την Ελλάδα και δεν είχα έρθει στην Γαλλία για να σπουδάσω» δήλωσε ο κ. Γαβράς εξηγώντας ότι στην Ελλάδα δεν υπήρχε μέλλον: «Ένιωσα πολύ γρήγορα ότι ανήκα σ' αυτή την τάξη που δεν είχε μέλλον».
Ερωτηθείς, εάν θα χαρακτήριζε «επώδυνο» ή «απελευθέρωση» το ότι έφυγε από την Ελλάδα σε ηλικία 20 ετών, έκανε λόγο για «απελευθέρωση». «Έφυγα και είχα λόγο να φύγω. Η μητέρα μου και η οικογένειά μου, μου έλεγαν «Δεν υπάρχει χώρος για σένα εδώ». Αυτό σημαίνει ότι πονούσε το να αφήνεις τους φίλους σου, τη χώρα σου».

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης, μίλησε επίσης για την τελευταία του ταινία του «Ενήλικοι στην αίθουσα», σημειώνοντας ότι ασκεί κριτική στην Ευρώπη. «Σκέφτομαι ότι υπάρχει και μια άλλη πιθανή Ευρώπη. Η Ευρώπη για τους Ευρωπαίους», είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα να γινόταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ο Κώστας Γαβράς τόνισε: «Δε θα δεχόμουν ποτέ. Είμαι κινηματογραφιστής και δεν ξέρω εάν θα μπορούσα να κάνω κάτι άλλο».

* Γεννήθηκε στα Λουτρά Ηραίας Αρκαδίας στις 12 Φεβρουαρίου 1933. Η οικογένειά του έζησε τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο σε ένα χωριό της Πελοποννήσου και μετακόμισε στην Αθήνα μετά τον πόλεμο. Ο πατέρας του ήταν μέλος του κομμουνιστικού κόμματος και φυλακίστηκε κατά την διάρκεια του ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου. Η συμμετοχή του πατέρα του στο κομμουνιστικό κόμμα στάθηκε αδύνατο για τον Κώστα Γαβρά να φοιτήσει σε κάποιο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα ή να πάρει βίζα για τις ΗΠΑ, έτσι μετά το λύκειο έφυγε για την Γαλλία όπου ξεκίνησε να σπουδάζει νομική το 1951.