ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Δεκάδες Σύλλογοι, Συνεταιρισμοί, Επιχειρήσεις και εκατοντάδες παραγωγοί Ελιάς απο την Μεσσηνία συνυπογράφουν την Ανοικτή Επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη σχετικά με την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης*).

Συγκεκριμένα οι υπογράφοντες είναι μέλη της υπό σύσταση Ομάδας Διαχείρισης & Προστασίας της Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ:

  • Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Μεσσηνία – Η Ένωση (Ένωση Μεσσηνίας)
  • Αγροτικός Ελαιοπαραγωγικός Συνεταιρισμός Νηλέας
  • Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ)
  • Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας
  • ΑΓΡΟΒΙΜ Α.Ε
  • ΙΩΑΝΝΗΣ Π. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ
  • ΑΦΟΙ ΔΡΑΓΩΝΑ Α.Ε
  • KAPSAMPELIS QUALITY GREEK PRODUCTS

Στην Ανοικτή Επιστολή αναφέρουν:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ για ένα Δελτίου τύπου, σωματείου με επωνυμία Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς το οποίο κατέθεσε Αίτηση Αναγνώρισης του σε Εθνικό Φορέα.

Προκαλώντας μας εξόχως σημαντικά ερωτήματα και προβληματισμούς:

Πως επιθυμεί το εν λόγω σωματείο να επιτελέσει Εθνικό Ρόλο την στιγμή που:

-Δεν εκπροσωπείται σε αυτό ούτε ένας Συνεταιρισμός/Ομάδα παραγωγών αλλά και Τυποποιητές από την Μεσσηνία οι οποίοι αγνοούν την ύπαρξη, τον ρόλο και τους εμπλεκόμενους αυτού του Σωματείου.

-Επέλεξε να απουσιάζει από την ανοιχτή δημόσια διαβούλευση για την τροποποίηση ήσσονος σημασίας των προδιαγραφών της Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ.

-Αδιαφορεί από συστάσεως του για τα ζητήματα που άπτονται των Μεσσήνιων καλλιεργητών αφού ουδέποτε έχει προχωρήσει σε διαβούλευση με τοπικούς φορείς (Συνεταιρισμούς – Τυποποιητές)

Και όλα τα ανωτέρω εις βάρος της Μεσσηνίας που αποτελεί τον σημαντικότερο τόπο παραγωγής βρώσιμης επιτραπέζιας ελιάς με την διεθνώς κατοχυρωμένη σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και στα Αγγλικά Elia Kalamatas PDO. Δηλαδή απομονώνεται μια ζώνη πιστοποιημένης ονομασίας προέλευσης που είναι παγκοσμίως γνωστή και αποτελεί διαχρονικά το κατεξοχήν φημισμένο και κατοχυρωμένο Εθνικό προϊόν της Ελλάδας.

Αποκλείονται de facto και ενδεχομένως και de jure εφόσον αναγνωριστεί ως Εθνικός φορέας χιλιάδες παραγωγοί ενός προϊόντος και μάλιστα ΠΟΠ, με τεράστιες εξαγωγικές δυνατότητες και προοπτικές, που αν δεν υπήρχε θα είμαστε σήμερα στην κατάσταση της Αιγύπτου, της Τουρκίας και άλλων χωρών που διακινούν παρεμφερή προϊόντα τύπου Καλαμάτας αλλά με πολύ χαμηλότερες τιμές και ποιότητα.

Όλοι γνωρίζουμε και βιώνουμε τι έγινε την τελευταία διετία με την εισαγωγή και διακίνηση χιλιάδων τόνων ελιάς με το όνομα Καλαμάτα ή Καλαμών σε όλες τις αγορές του πλανήτη, ύστερα από την κατάπτυστη απόφαση από πλευράς πολιτείας που επιτρέπει εδώ αλλά και σε άλλες χώρες την χρήση του ονόματος Καλαμάτα σε μαύρες ελιές που μοιάζουν με την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.

Και Σας διατυπώνουμε το ερώτημα για το ποια είναι η θέση σας για την προστασία για διασφάλιση των προϊόντων ΠΟΠ και δη για την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ.

Οι τιμές κατρακύλησαν μέχρι και στο 1/4 των τιμών του μέσου όρου της τελευταίας δεκαετίας την ώρα που το συγκεκριμένο προϊόν θεωρείται ιδανικό λόγω ύπαρξης πολυφαινολών και άλλων σημαντικών στοιχείων για την υγεία και την προστασία του ανθρώπινου οργανισμού. Ήδη τα ελαιόλαδα από ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας αποκτούν ισχυρισμό υγείας από την Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Την στιγμή που οι ελιές εκτός της ζώνης ΠΟΠ μειονεκτούν και δεν εμφανίζουν αντίστοιχα χαρακτηριστικά μεταξύ των άλλων.

Σε κάθε περίπτωση ο φάκελος της υπό αναγνώριση Διεπαγγελματικής κρίνουμε ως απαραίτητο πριν αξιολογηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, να αποσυρθεί και να υπάρξει πρόσκληση και διάλογος της κρίσιμης παραγωγικής βάσης της ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας. Εκτός και αν το Υπουργείο και Εσείς προσωπικά αναλαμβάνετε την ευθύνη αλλά και τις επιπτώσεις που προκύπτουν ύστερα από την κατάρρευση της Ελληνικής αγοράς να εγκρίνετε μονομερώς τη σύσταση φορέα Διεπαγγελματικής οργάνωσης σε Εθνικό επίπεδο χωρίς τους εμπλεκόμενους παραγωγούς και τυποποιητές του Ευρωπαϊκά και Εθνικά κατοχυρωμένου προϊόντος ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας.

Ως εκ τούτου θα θέλαμε να εκφράσουμε τις σοβαρές επιφυλάξεις και ενστάσεις μας, μιας και μπροστά στην αδήριτη ανάγκη για οργανωμένη εκπροσώπηση των παραγωγικών φορέων δεν δύναται αυτό να επιτελείται από ένα σωματείο που έως τώρα ακολουθεί πρακτικές επιλεκτικής εκπροσώπησης. Καλούμε σε εγρήγορση τους παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς σε όλη την χώρα πριν είναι αργά. Απευθύνουμε έκκληση στους φορείς αλλά και στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας να παρέμβουν για να μην συντελεστεί η υποβάθμιση και η απαξίωση του Εθνικού παραγωγικού ιστού της χώρας που καλλιεργεί τις ονομαστές και παγκοσμίου φήμης Ελιές ΠΟΠ Καλαμάτας καθώς και τις υπόλοιπες εξίσου ποιοτικές Ελληνικές βρώσιμες ελιές που επίσης θα υποστούν συνολική καθίζηση στις διεθνείς αγορές. Οι συνέπειες στους παραγωγούς όλης της χώρας θα είναι ολέθριες και ήδη τα σημάδια τους είναι εμφανή σήμερα περισσότερο από ποτέ».

* Η ένδειξη ΠΟΠ σημαίνει Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και αποτελεί την ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν, το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις χώρα, του οποίου η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον που συμπεριλαμβάνει τους εγγενείς φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες, και του οποίου όλα τα στάδια της παραγωγής, πραγματοποιούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.