ΣΠΑΡΤΗ. Η αγορά δεν λέει να συνέλθει από το σοκ της Πανδημίας. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων λειτουργεί εικονικά. Δεκάδες καταστήματα δεν κάνουν ούτε σεφτέ. Το χρήμα, όσο υπάρχει δεν κυκλοφορεί. Ακόμα και η κοινωνική ζωή βρίσκεται στο ναδίρ. Επαγγελματίες και επιχειρηματίες εκφράζουν φόβους ότι χωρίς ανάκαμψη και με ένα νέο κύμα τον Σεπτέμβριο τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Οι μισές επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν. Την ίδια στιγμή ο Τουρισμός δεν έχει ακόμα προσφέρει ούτε τα στοιχειώδη.
Τα μόνα σημεία που παρατηρείται κινητικότητα είναι τα σούπερ μάρκετ, οι λαϊκές αγορές και οι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας. Όποιο χρήμα κινείται έχει να κάνει με τον κύκλο εργασιών, υπηρεσιών και προϊόντων. Σε αυτές τις επιχειρήσεις όπως παρατηρείται ταυτόχρονα ο έντονος έλεγχος. Η τήρηση των μέτρων, η επιβολή προστίμων και αρκετές καταγγελίες.
Η Πολιτεία, ο Δήμος αλλά και κάθε εμπλεκόμενος θα πρέπει με ιδιαίτερη προσοχή να διαχειρίζεται την κατάσταση. Εκτός από κραυγαλέες περιπτώσεις που έχουν τύχει προβολής (Μύκονος, Άστρος, κ.α.) όπου πράγματι είναι προκλητική η λειτουργία καταστημάτων και η στάση των επιχειρηματιών, στην υπόλοιπη αγορά θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία τα café, τα club και οι πάγκοι στη Λαϊκή να δουλέψουν.
Πρόκειται για επιχειρήσεις και πόστα μικρομεσαίων επαγγελματιών και επιχειρηματιών. Από τα έσοδά τους γίνεται αμέσως διάχυση του ρευστού σε εκατοντάδες άλλα επαγγέλματα. Προμηθευτές, έμποροι, εργαζόμενοι κλ.π.. Η απρόσκοπτη - αλλά με κανόνες - λειτουργία των χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας τονώνει την κοινωνικότητα και την κοσμική ζωή που έχει ανάγκη και η κοινωνία και η αγορά. Η λειτουργία των πάγκων στη Λαϊκή φέρνει το καταναλωτικό κοινό κοντά στην πρωτογενή παραγωγή του τόπου και δίνει την ευκαιρία και στα μικρά και μεσαία σούπερ μάρκετ να ανταγωνιστούν τις μεγάλες αλυσίδες που διαθέτουν όλα τα τμήματα «σβήνοντας» τα μικρά.
Η Πολιτεία και ο Δήμος πρέπει πρώτα να υπηρετήσει και μετά να ελέγξει αυτές τις επιχειρήσεις. Πρέπει να σταθεί στο πλευρό συνεργατικά και φιλικά. Οι ίδιοι οι επαγγελματίες και επιχειρηματίες πρέπει να αυτοοργανωθούν και να συντονίσουν τη λειτουργία τους χωρίς αλληλοϋπονομεύσεις, προκλήσεις και εκτροπές. Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία αιμοδότησης της αγοράς αυτή τη στιγμή που «σβήνει», έως ότου αποδώσει ο τουρισμός ή αποχωρήσει ο κορωνοιός…