ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Έργα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου περιλαμβάνει το, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, νέο πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης» το οποίο ανακοινώθηκε την Πέμπτη 18 Ιουνίου από τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο - παρουσία και του πρωθυπουργό Κυριάκου Μητσοτάκη- σε εκδήλωση στο Ιδρυμα Νιάρχου, στην Αθήνα.

Το πρόγραμμα έχει διασφαλισμένους πόρους τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει περί τα 5.000 έργα από την εκτέλεση των οποίων εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν περί τις 40.000 θέσεις εργασίας.
Στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο αποτελεί τον διάδοχο του προγράμματος «Φιλόδημος», έχουν συμπεριληφθεί το σύνολο των έργων της προηγούμενης περιόδου (460 έργα) τα οποία είχαν εγκριθεί αλλά δεν είχαν χρηματοδότηση και τα οποία - μετά τη συμβασιοποίησή τους - είναι του ύψους των 650.000.000 ευρώ
Ηδη, αυτή τη στιγμή, εκτελούνται 77 έργα της προηγούμενης περιόδου, με συμβάσεις 105.000.000 ευρώ, από τα οποία ήδη δημιουργήθηκαν 1.100 θέσεις εργασίας.

Έργα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

  • Ενδεικτικά, κατά την παρουσίαση του προγράμματος, έγινε αναφορά σε ορισμένα από τα έργα που χρηματοδοτούνται από αυτό, στα οποία - όσον αφορά την Περιφέρεια Πελοποννήσου - περιλαμβάνονται τα εξής:
  • Αντικατάσταση κεντρικού αγωγού μεταφοράς νερού από τις πηγές του Πηδήματος μέχρι Καλαμάτα και Μεσσήνη, προϋπολογισμού 11.127.000 ευρώ
  • Αποχετευτικό δίκτυο και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Λεβιδίου, προϋπολογισμού 10.950.593,26 ευρώ
  • Εργα συλλογής, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων Κορώνης (έργα αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού), προϋπολογισμού 7.825.700 ευρώ
  • Ανέγερση νέου σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου και ΓΕΛ Κορώνης, προϋπολογισμού 5.995.535 ευρώ
  • Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων επεξεργασίας νερού πηγών Πλάτης στα Φιλιατρά, προϋπολογισμού 380.000 ευρώ


Έργα προσεχώς

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα δημοσιοποιηθούν συνολικά 11 προσκλήσεις για έργα και δράσεις σε ισάριθμους τομείς.
Οι συγκεκριμένες προσκλήσεις του προγράμματος είναι οι εξής:

  • Εργα ύδρευσης με καταρχήν προϋπολογισμό 300.000.000 ευρώ.Στόχος η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών με την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων δικτύων ύδρευσης, σε πολλές πόλεις και οικισμούς της χώρας και η εξοικονόμηση του νερού με σύγχρονες μεθόδους.
  • Ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων με καταρχήν προϋπολογισμό 200.000.000 ευρώ. Αφορά την αναβάθμιση υπαρχόντων βιολογικών καθαρισμών, κατασκευές νέων δικτύων αποχέτευσης και ιδιαιτέρως στους μικρούς οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων νέους βιολογικούς καθαρισμούς καθώς αυτοί δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ.
  • Καινοτομία αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε υφιστάμενες υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης. Παρεμβάσεις οι οποίες θα μειώσουν σε μεγάλο βαθμό το ενεργειακό και οικονομικό κόστος για τις ΔΕΥΑ. Προϋπολογισμός 150.000.000 ευρώ
  • Ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων, γωνιές ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, διαχείριση των βιοαποβλήτων. Προϋπολογισμός: 220.000.000 ευρώ.
  • Εργα αστικής αναζωογόνησης με προϋπολογισμό 300.000.000 ευρώ, στους αστικούς δήμους οι οποίοι πρακτικά είχαν εξαιρεθεί από τα προηγούμενα προγράμματα. Εντάσσονται και δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης στις γειτονιές από σχετικά προγράμματα των δήμων, καθώς και προγράμματα σχετικά με τα αδέσποτα ζώα.
  • Αξιοποίηση του κτηριακού αποθέματος / εμβληματικά κτήρια στους δήμους / αντιμετώπιση του προβλήματος της σχολικής στέγης με προϋπολογισμό 300.000.000 ευρώ. Σε αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνονται και 14 σχολεία για παιδιά ΑμεΑ.
  • Μελέτες και έργα για την αντισεισμική προστασία των σχολείων και των αυτοδιοικητικών κτηρίων με καταρχήν προϋπολογισμό 40.000.000 ευρώ.
  • Εξυπνες πόλεις, με προϋπολογισμό 130.000.000 ευρώ. Μέτρα και συστήματα πρόληψης- παρακολούθησης –ελέγχου στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας και Ασφάλειας. Έξυπνα συστήματα και εφαρμογές στην Κινητικότητα, την στάθμευση, την κυκλοφορία και ασφαλώς την ηλεκτροκίνηση. Εξυπηρέτηση των πολιτών με ψηφιακές εφαρμογές και συστήματα. Υποστήριξη του τοπικού θεματικού τουρισμού, έξυπνα συστήματα για την ανάδειξη του Πολιτισμού- Τουρισμού. Μείωση της ενεργειακής σπατάλης στους δήμους.
  • Ανοιχτοί χώροι. Πρόγραμμα αναβάθμισης χωρών αθλητικών υποδομών, αναψυχής για τα παιδιά, με στόχο την βελτίωση παρεχομένων υπηρεσιών και την ασφάλεια των παιδιών. Σε αυτή την πρόσκληση επίσης εντάσσεται το πρόγραμμα ελεύθερης πρόσβασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες στις ακτές και στις θάλασσες. Προϋπολογισμός 40.000.000 ευρώ.
  • Εργα αγροτικής οδοποιίας με προϋπολογισμό 70.000.000 ευρώ, με στόχο την διευκόλυνση των αγροτών μας και των επαγγελματιών που σχετίζονται μαζί τους και φυσικά την ασφάλεια των μετακινήσεων.
  • Ξεχωριστή πρόσκληση για μελέτες με προϋπολογισμό 100.000.000 ευρώ. Στόχος είναι να διευκολυνθούν όλοι οι δήμοι που έχουν ανάγκη και ιδιαίτερα οι δήμοι με σοβαρές ελλείψεις στις τεχνικές τους υπηρεσίες.