ΕΛΛΑΔΑ. Την ίδρυση Green Job School με ειδικότητες σχετικά με τα επαγγέλματα της «πράσινης οικονομίας», σε μια από τις περιοχές της Κοζάνης ή της Αρκαδίας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε αναβάθμιση των επαγγελματικών σχολών στις δύο λιγνιτικές περιοχές, κάνοντας σύνδεση με την προοπτική απολιγνιτοποίησης που προωθείται και θα επηρεάσει και τη Δ. Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.

Χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στην ομιλία του ανέφερε τα εξής: «Έτοιμο είναι και ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, το οποίο θα συνδέει εκπαίδευση και αγορά εργασίας. Καθιερώνεται ένα εθνικό σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με πρότυπα επαγγελματικά λύκεια, πειραματικά ΙΕΚ, επαγγελματικές σχολές, σε συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα και με τοπικό και περιφερειακό χαρακτήρα όπου αυτό είναι απαραίτητο.Και βέβαια στη σημαντική προοπτική απολιγνιτοποίησης θα αναβαθμιστούν ειδικά οι επαγγελματικές σχολές στην Κοζάνη και στην Αρκαδία. Σε μία από αυτές θα ιδρυθεί Green Job School με ειδικότητες σχετικά με τα επαγγέλματα της «πράσινης οικονομίας».

Ειδικά όμως για το θέμα της ενέργειας και του κόστους της, όπως και για τις ΑΠΕ, για την πράσινη ανάπτυξη, θα είμαι πολύ πιο αναλυτικός σε ειδική παρουσίαση την οποία θα κάνω τις επόμενες εβδομάδες. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για εσάς, έχει ιδιαίτερη σημασία για τη βιομηχανία. Διότι το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα έχει τελικά ως επίκεντρο τη βιομηχανία. Και πιστεύω ότι η παρουσίασή του θα είναι μία ευκαιρία να ξεδιπλώσουμε ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο μετάβασης σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα».