ΚΟΡΙΝΘΙΑ. Στην Κορινθία, οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν μέχρι τώρα δίνουν την αισιοδοξία στους παραγωγούς σουλτανίνας για μια καλή χρονιά, όπως και στους παραγωγούς οινοστάφυλου. Ο προβληματισμός που υπάρχει αφορά τους οινοπαραγωγούς, οι οποίοι, λίγο πριν από τη νέα συγκομιδή, βλέπουν τις δεξαμενές τους γεμάτες.

Σουλτανίνα
Ο Γιώργος Δαρδάνης, παραγωγός από τη Στιμάγκα Κορινθίας, αναφερόμενος στην προοπτική της σουλτανίνας, δήλωσε ότι «μέχρι στιγμής, η παραγωγή πάει καλά και δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Αν δεν συμβεί κάτι το ιδιαίτερο, η παραγωγή θα κατευθυνθεί στο εξωτερικό, όπως κάθε χρόνο. Φυσικά, η καλλιέργεια γίνεται μετ’ εμποδίων, αφού όλοι προσπαθούν να κάνουν οικονομία τόσο στα λιπάσματα όσο και στην άρδευση. Το νερό είναι πανάκριβο και το μόνο που μπορεί να μας σώσει είναι να τελειώσει το φράγμα του Ασωπού και να δημιουργηθούν δίκτυα διανομής». Από την πλευρά του, ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης, από την Τιτάνη Κορινθίας, εξήγησε: «Ξεπεράσαμε χωρίς ζημιές τα προβλήματα που εμφανίσθηκαν με τον καιρό και τώρα προχωράμε κανονικά χωρίς σημαντικές απώλειες. Τα οικονομικά προβλήματα, που έχουν δημιουργηθεί, και το υψηλό κόστος παραγωγής έχουν φέρει μείωση σε διάφορα υποστηρικτικά μέσα της καλλιέργειας. Φέτος, θα στηριχθούμε στις εξαγωγές, αφού η εσωτερική αγορά δεν θα απορροφήσει τις προσδοκώμενες ποσότητες λόγω της μείωσης του τουρισμού».

Οινοπαραγωγοί
Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στη Νεμέα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Οινοποιών Νεμέας, Νίκο Βλάχο, ο κίνδυνος να μη γίνει τρύγος είναι υπαρκτός, αφού από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα οι πωλήσεις των οινοποιείων είναι ελαχιστότατες. «Έχουμε χάσει το 70% των πωλήσεων και οι δεξαμενές μας είναι γεμάτες», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Λόγω των προβλημάτων, δεν υπάρχει η δυνατότητα να πληρωθούν οι παραγωγοί. Είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρξει παρέμβαση». Με σχετικό υπόμνημα που έχουν καταθέσει στο ΥΠΑΑΤ, αφού επισημαίνουν ότι οι εξαγωγές έχουν σχεδόν μηδενισθεί, ζητούν να αποζημιωθούν μέσω του μέτρου της απόσταξης κρίσης.

«Σίγουρα είναι μία δύσκολη περίοδος, καθώς δεν έχουν ακόμα εξοφληθεί όλοι οι παραγωγοί, αλλά πιστεύω ότι τελικά θα βρεθεί λύση για να προχωρήσουμε μέχρι τη συγκομιδή», σημειώνει από την πλευρά του ο παραγωγός Θοδωρής Τσάνος.

Πηγή: ypaithros.gr