Πελετίδης: «Η ρίζα της παραβατικότητας βρίσκεται στην κοινωνική ανισότητα και γι αυτό πρέπει να υπάρξει επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να δούμε την αιτία που τα προκαλεί»

ΠΑΤΡΑ. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισκέφθηκε την Πάτρα και είχε σειρά συσκέψεων για ζητήματα αρμοδιότητας του υπουργείου. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, ανακοίνωσε ότι ξεκινούν οι διαδικασίες για την οριστικοποίηση του χώρου, όπου θα ανεγερθεί το νέο αστυνομικό μέγαρο της Πάτρας.
Όπως τόνισε, είναι ένα μεγάλο ζήτημα που αφορά την πόλη της Πάτρας και τον Νομό Αχαΐας και παραμένει εδώ και χρόνια σε εκκρεμότητα. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, επεσήμανε ότι μέσα σε δύο μήνες θα έχει οριστικοποιηθεί ο χώρος και θα ξεκινήσει η ανέγερση του αστυνομικού μεγάρου που χρειάζεται η περιοχή και θα είναι αντάξιο της πόλης. Ενώ, παράλληλα, ανακοίνωσε πως όλοι οι αστυνομικοί του Νομού θα εξοπλιστούν με είδη ατομικής προστασίας και όλα όσα χρειάζονται για να είναι ασφαλείς κατά τη διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων. Επίσης, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι έως το τέλος του έτους θα ενισχυθούν οι δυνάμεις τους με 100 καινούργια οχήματα.
Σε ό,τι αφορά την Πυροσβεστική Υπηρεσία ο κ.Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι «φέτος είμαστε ακόμα πιο δυνατοί, διαθέτουμε περισσότερα μέσα και περισσότερο προσωπικό» και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δυνάμεις θα είναι και πιο αποτελεσματικές.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προήδρευσε συσκέψεων με τους Αστυνομικούς Διευθυντές Αχαΐας, Αιτωλίας, Ηλείας και Ακαρνανίας, εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων ΕΛ.ΑΣ, αλλά και Αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος.
Ακολούθησαν συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τους Βουλευτές όλων των κομμάτων και τους δημάρχους Πατρέων, Δυτικής Αχαΐας, Ερυμάνθου και Καλαβρύτων. Σε όλες τις συναντήσεις ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη συνοδευόταν από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, Αντιστράτηγο Μιχάλη Καραμαλάκη.

Αναλυτικά η δήλωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, εδώ.

Ο Δήμαρχος Πελετίδης για την επίσκεψη Χρυσοχοϊδη

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, συμμετείχε στην σύσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με Δημάρχους της Αχαΐας, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και τους βουλευτές του νομού.
Ο Δήμαρχος, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων για το Αστυνομικό Μέγαρο, λέγοντας ότι επιθυμία όλων μας είναι να κατασκευαστεί και τόνισε:
«Το Δημοτικό μας Συμβούλιο, εδώ και πάνω από δέκα χρόνια έχει πάρει αποφάσεις, με τις οποίες δεν συνηγορεί να κατασκευαστεί, όχι μόνο Αστυνομικό Μέγαρο, αλλά οποιοδήποτε κτίριο γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας.
Στον συγκεκριμένο χώρο, πρέπει να δημιουργηθεί ένα μεγάλο Πολιτιστικό Πάρκο της πόλης.
Εμείς, μπορούμε να παραχωρήσουμε στην Αστυνομία ένα χώρο 5.750 τ.μ. περίπου, στον οποίο μπορεί να αναγερθεί το νέο Αστυνομικό Μέγαρο. Η συγκεκριμένη έκταση σε 15 ημέρες θα εγγραφεί στο Κτηματολόγιο ως περιουσία, του Δήμου. Καταφέραμε με πολύ μεγάλες προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια, να ξεπεράσουμε και τα τελευταία εμπόδια με το Δημόσιο.
Μετά από 15 ημέρες λοιπόν, μπορούμε να το παραχωρήσουμε στην Αστυνομία. Αν τον συγκεκριμένο χώρο, για τον οποιοδήποτε λόγο, δεν τον θέλει, υπάρχουν και δύο ακόμα που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων από παλιά και είναι το ΚΕΤχ και ο χώρος που παραχωρήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για κατασκευή Διοικητηρίου».

Στο θέμα της πυρόσβεσης, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην χαμηλή χρηματοδότηση, την έλλειψη υποδομών, προσωπικού και μηχανολογικού εξοπλισμού, γεγονότα που καθιστούν δύσκολη την αντιμετώπιση των κινδύνων από τις πυρκαγιές και αυτό το καλοκαίρι. «Η συνεργασία μας ως Δήμος Πατρέων, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι πολύ καλή, είπε, αλλά όσο παραμένουν οι ελλείψεις, θα συνεχίσουμε να ζούμε με την απειλή της φωτιάς».

Για το ζήτημα της Πατρών – Πύργου, ο Δήμαρχος τόνισε ότι «το ζητούμενο, πέρα από τις όποιες παρεμβάσεις για βελτίωση του υπάρχοντος δρόμου, είναι να κατασκευαστεί επιτέλους η Νέα Εθνική Οδός Πατρών – Πύργου, που έπρεπε να έχει παραδοθεί ήδη στην κυκλοφορία, αλλά δεν έχει ξεκινήσει καν, εξαιτίας των συγκρούσεων των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών, αλλά και των κυβερνήσεων, που αλλάζουν τον σχεδιασμό και ακυρώνουν τις συμφωνίες των προηγούμενων».

Τέλος ο Δήμαρχος, αναφέρθηκε στο ζήτημα της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας στην πόλη, υπογραμμίζοντας ότι «ναι μεν χρειάζονται τα αστυνομικά μέτρα -γι αυτό και είναι απαραίτητη η πρόσληψη προσωπικού- αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την καταστολή. Η ρίζα της παραβατικότητας βρίσκεται στην κοινωνική ανισότητα και γι αυτό πρέπει να υπάρξει επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να δούμε την αιτία που τα προκαλεί».