Θα αναγεννηθούν οι τέσσερις σκάλες – τοπόσημα της Πάτρας!

Θα αποκτήσουν ενιαία αρχιτεκτονική μορφή

14-06-2020 14:13   

ΠΑΤΡΑ. Tέσσερα εμβληματικά σημεία της Πάτρας που ενώνουν την πόλη και έχουν χαρακτηριστεί από το ΥΠΠΟ ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία αναμένεται να αναγεννηθούν μέσα από τις εργασίες αποκατάστασης που έχει προγραμματίσει ο δήμος.

Πρόκειται για τις τέσσερις μεγάλες σκάλες, Αγίου Νικολάου, Γεροκωστοπούλου, Πατρέως και Τριών Ναυάρχων, που δεσπόζουν στην πόλη και ενώνουν

το κάστρο, το Ρωμαϊκό Ωδείο, την παλιά πόλη και την πλατεία Υψηλών Αλωνίων με τη σύγχρονη πόλη.

Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το τεχνικό δελτίο του έργου, λόγω των φθορών που έχουν υποστεί οι σκάλες, αλλά και λόγω της έλλειψης συντήρησής τους, παρουσιάζουν αφ΄ ενός σχετική επικινδυνότητα για όσους τις χρησιμοποιούν και αφ΄ ετέρου μη ενιαίο αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα, αλλοιώνοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο ένα σημαντικό πολιτιστικό στοιχείο και ταυτόχρονα τη φυσιογνωμία της πόλης.

Σχετικά με τα έργα αποκατάστασης, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι τα έργα θα υλοποιηθούν μέσω του προγράμματος «ολοκληρωμένη αστική ανάπτυξη ιστορικού κέντρου Πατρών» και η δημοπράτηση αναμένεται να γίνει σε περίπου ενάμισι μήνα. Σχετικά με το κόστος των εργασιών εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 265.000 ευρώ, ενώ φορέας χρηματοδότησης είναι η ειδική υπηρεσία διαχείρισης επιχειρησιακού προγράμματος της περιφέρειας Δυικής Ελλάδας.

Όπως αναφέρεται στο φάκελο προετοιμασίας του έργου, οι κλίμακες του ιστορικού κέντρου αποτελούν τοπόσημα της πόλης, στοιχεία δημιουργίας του πολεοδομικού ιστού της πόλης και μαρτυρίες της ιστορικής εξέλιξης της Πάτρας, ενώ πέραν του ότι εξυπηρετούν την λειτουργική σύνδεση της άνω με την κάτω πόλη της Πάτρας, χρησιμοποιούνται και ως χώροι πολιτιστικών δρώμενων και σημεία συνάντησης πολυπληθών ομάδων, καθώς και σημείο αναφοράς των κατοίκων της περιοχής.

Οι πρώτες σκάλες της Πάτρας κατασκευάστηκαν το 1873

Οι πρώτες σκάλες κατασκευάστηκαν στην Πάτρα το 1873 και ήταν αυτές της οδού Πατρέως, οι οποίες ενώνουν την κάτω πόλη με την πλατεία Αγίου Γεωργίου και την οδό Γερμανού που αποτελεί την κεντρική οδό της παλιάς πόλης.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1886, κατασκευάστηκαν οι σκάλες της οδού Γεροκωστοπούλου, οι οποίες ενώνουν το Ρωμαϊκό Ωδείο με την κεντρική πλατεία της Πάτρας, την πλατεία Γεωργίου. Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις σκάλες της Γεροκωστοπούλου και της Πατρέως έχει αναδειχθεί τμήμα του Ρωμαϊκού Σταδίου (Ιπποδρόμιο).

Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1934, κατασκευάστηκαν οι σκάλες της Αγίου Νικολάου, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως οι πιο εντυπωσιακές, αφού διακρίνονται ακόμα και από το παλιό λιμάνι. Διαθέτουν 193 σκαλιά και ενώνουν την περιοχή του κάστρου και του παλαιού δημοτικού νοσοκομείου με το κέντρο της Πάτρας, ενώ προσφέρουν απέραντη θέα προς τον Πατραϊκό κόλπο και τα απέναντι βουνά της Αιτωλοακαρνανίας.

Την ίδια χρονιά, το 1934, κατασκευάστηκαν οι σκάλες της Τριών Ναυάρχων που ενώνουν τον ομώνυμο πεζόδρομο με την πλατεία Ψηλών Αλωνίων. Η συγκεκριμένη κατασκευή αποτελείται από διπλή κλίμακα που ξεκινά από ένα ημικυκλικό μπαλκόνι με θέα προς την πόλη της Πάτρας και τον Πατραϊκό κόλπο.

Ετικέτες: TOΠΟΣΗΜΑ ΠΑΤΡΑΣ ΣΚΑΛΕΣ
 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας
 
 

Τιμές Καυσίμων ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ