ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Ως τα τέλη του καλοκαιριού θα είναι έτοιμο από το ΥΠΕΝ το master plan για την απολιγνιτοποίηση και τη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, όπως δήλωσε σήμερα από το βήμα του Φόρουμ των Δελφών ο υφυπουργός ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το σχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση το φθινόπωρο ώστε να τεθεί σε ισχύ με το νέο έτος. Πάντως, ήδη από φέτος θα τεθεί σε ισχύ το μεταβατικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τις ανωτέρω περιοχές της χώρας, όπως διευκρίνισε. Παράλληλα υιοθετούνται ειδικές ρήτρες με στόχο την εγκατάσταση παραγωγικών επενδύσεων στη Δυτική Μακεδονία και την Αρκαδία.
Παράλληλα, μιλώντας για την φετινή κρίση, ο κ. Θωμάς τόνισε ότι ο εγχώριος ενεργειακός τομέας βγήκε δυνατός από το 2019 και η πτώση των τιμών δημιούργησε ένα "μαξιλάρι".
Αναφέρθηκε επίσης στο ταμείο ανάκαμψης της Ε.Ε., το οποίο θα αφιερώσει σημαντικούς πόρους για την Ελλάδα και θα επιτρέψει τις απαραίτητες επενδύσεις. "Προχωράμε με τους διαγωνισμούς ΑΠΕ και τα νομοσχέδια για τις ΑΠΕ και ηλεκτροκίνηση. Συνεχίζουμε την ιδιωτικοποίηση των δικτύων διανομής, τον εκσυγχρονισμό των δικτύων, κινούμαστε και στην εξοικονόμηση ενέργειας με το νέο Εξοικονομώ μέσα στο καλοκαίρι και με προγράμματα για τα δημόσια κτήρια", συμπλήρωσε ο υφυπουργός.