ΣΠΑΡΤΗ. «Η πρωτοφανής άρνηση της Δημοτικής Αρχής Σπάρτης ως προς τα ντοκουμέντα που συγκίνησαν όλους τους ζωόφιλους και τα οποία έχουν κατατεθεί στην αστυνομία, με συγκεκριμένες καταγγελίες, για τα οποία υπήρξε και επιτόπια αυτοψία των αστυνομικών αρχών στα 2 καταφύγια, μάς γεμίζει αγανάκτηση!»
Το ΜέΡΑ25 καταγγέλλει εκ νέου την Δημοτική Αρχή Σπάρτης προσθέτοντας ότι «με τόσα χρήματα που ισχυρίζεται ο κύριος Δήμαρχος ότι διαθέτει για τα αδέσποτα (191.000€!),
- Πώς γίνεται να μην έχει σύμβαση με κτηνίατρο ο Δήμος εδώ και 5 μήνες;
- Πώς γίνεται να πηγαίνουν χωρίς εμβόλια και χωρίς τσιπ στο καταφύγιο τα κουτάβια που περισυλλέγονται και όσα αρρωσταίνουν να πεθαίνουν αβοήθητα χωρίς κτηνιατρική φροντίδα;
- Πώς γίνεται να έχουν πολλά σκυλιά εντός των καταφυγίων την ποινικά διωκόμενη εικόνα βαρελόσκυλου;»

Ο Τομέας Πράσινης Μετάβασης του ΜέΡΑ25 και του ΜέΡΑ25 Λακωνίας προτείνουν στον Δήμαρχο Σπάρτης, «αντί να συνεχίσει να εκτίθεται υπό την ανεύθυνη συμβουλή κάποιων, να επιδείξει τη δύναμη των αρχαίων Σπαρτιατών:
Να διαπιστώσει ο ίδιος την κατάσταση των καταφυγίων, να ελέγξει γιατί τα χρήματα δεν έχουν φτάσει στον προορισμό τους, να αποπέμψει τους υπευθύνους και να επιδιώξει τη συνεργασία κάθε εθελοντή που προσφέρει ανιδιοτελώς τη βοήθειά του, ώστε να πάψουν να υποφέρουν αβοήθητα τα ζώα της Σπάρτης!»

Η Βουλευτής του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα, κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή προς το Υπουργείο Εσωτερικών χθες, 4 Ιουνίου 2020, ως εξής:

Αθήνα, 04/06/2020
Ερώτηση
Προς: τον Υπουργό Εσωτερικών
Θέμα: «Παθητική κακοποίηση των αδέσποτων ζώων στα καταφύγια του Δήμου Σπάρτης»

Σύμφωνα με καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων στα 2 καταφύγια του Δήμου Σπάρτης είναι επιεικώς άθλιες με αποτέλεσμα να έχουν ήδη σημειωθεί θάνατοι 2 κουταβιών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται «πρόκειται για συνθήκες ξεκάθαρης παθητικής κακοποίησης (σύμφωνα με το νόμο 4039/2012). Τα ζώα είναι μόνιμα δεμένα με αλυσίδα το πολύ ως 1,5 μέτρο, τα περισσότερα από αυτά πλήρως εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, ενώ τα πλαστικά σπιτάκια τους κάνουν χειρότερες τις συνθήκες εντός τους, ειδικά σε ζεστή περίοδο όπως αυτή που διανύουμε.
Παρότι ζωόφιλοι εθελοντές στην περιοχή μας υπάρχουν πολλοί και ιδιαίτερα ενεργοί και έχουν δηλώσει την προθυμία τους στους αρμόδιους να βοηθήσουν για να αλλάξει η κατάσταση, μόνο σε ελάχιστους επιτρέπεται η είσοδος, χωρίς να αιτιολογείται η αναβολή της πρόσβασης αυτής στους υπόλοιπους.»

Επιπλέον, από τις αρχές του Ιανουαρίου τρέχοντος έτους δεν υπάρχει σύμβαση του Δήμου Σπάρτης με κτηνίατρο, με αποτέλεσμα να μεταβαίνουν ανεμβολίαστα τα κουτάβια στα καταφύγια (Αγίας Κυριακής και Ξηροκαμπίου), στα οποία δεν υπάρχει επιπλέον ούτε συστηματική απολύμανση, με αποτέλεσμα να τίθεται και σοβαρό υγειονομικό ζήτημα και θέμα υγείας των ζώων.

Με δεδομένα τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ Υπουργός:
1. Ποιες πρωτοβουλίες θα λάβει ώστε να λυθεί άμεσα το ζήτημα και να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων που δεν φταίνε σε τίποτα απλώς ορισμένοι συμπολίτες μας επέλεξαν να τα πετάξουν στο δρόμο;
2. Ποια βήματα βελτίωσης της νομοθεσίας που διέπει το θέμα των ζώων συντροφιάς, αδέσποτων και δεσποζόμενων προτίθεται να προβεί κι εντός ποιου χρονοδιαγράμματος καθώς το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν και οι καταγγελίες για κακοποίηση αδέσποτων ζώων;
3. Έχει σημειωθεί βελτίωση στη διαχείριση του φαινομένου μετά την θεσμοθέτηση του μητρώου φιλοζωικών σωματείων κι αν ναι ποια ήταν αυτή;»