ΕΛΛΑΔΑ. Την ψηφιοποίηση δημοτολογικών και ληξιαρχικών πράξεων, που αποτελεί ένα μεγάλο βήμα εκσυγχρονισμού, διευκολύνει τις συναλλαγές των πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίες και συμβάλλει σημαντικά στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, παρουσίασαν την Τρίτη στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης οι ηγεσίες των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Η ψηφιοποίηση δημοτολογικών και ληξιαρχικών πράξεων θα εξελιχθεί σε τρεις φάσεις, ανά δέκα ημέρες, και θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου. Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών γεννήσεως, ιθαγένειας και οικογενειακής κατάστασης, καλύπτοντας πλήρως τις περιορισμένες υπηρεσίες που παρέχει σήμερα ο «Ερμής». Στη δεύτερη φάση θα ενταχθεί στο gov.gr η έκδοση ληξιαρχικών πράξεων γέννησης, γάμου και συμφώνου συμβίωσης. Στην τρίτη φάση θα ενσωματωθούν στην e-πύλη το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών και η ληξιαρχική πράξη θανάτου.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε

-Μπαίνετε στο https://reg.services.gov.gr/

-Για την έκδοση θα χρειαστείτε:

Τους κωδικούς πρόσβασης στο TaxisNet για να επιβεβαιώσετε τα στοιχεία σας

Για τον έλεγχο της εγκυρότητας ενός εγγράφου θα χρειαστείτε:

-είτε τον κωδικό επαλήθευσης του εγγράφου
-είτε το QR code

Χαρακτηριστικά

Τα πιστοποιητικά μπορείτε να τα αποστείλετε ηλεκτρονικά ή να τα εκτυπώσετε και να τα παραδώσετε έντυπα.

Όλα τα πιστοποιητικά φέρουν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό επαλήθευσης με τον οποίο μπορεί να γίνει αναζήτηση του εγγράφου και επαλήθευση των περιεχομένων του.

Η δυνατότητα online έκδοσης θα εξαλείψει 6,6 εκατομμύρια επισκέψεις σε δημαρχεία και ΚΕΠ κάθε χρόνο.