ΛΑΚΩΝΙΑ. Η κατάσταση είναι τραγική. Κάθε μέρα πλέον στη Λακωνία εντοπίζεται μια νεκρή caretta caretta. Αυτή την εποχή προσεγγίζουν τα Λακωνικά παράλια θαλάσσιες χελώνες μητέρες έχοντας επιλέξει τα νερά και τις παραλίες της Λακωνίας για συγκεκριμένους λόγους. Αυτές οι μητέρες, όπως και οι μητέρες τους γεννήθηκαν στη Λακωνία, στην οποία και επιστρέφουν κάθε χρόνο. Ωστόσο μια με δύο χελώνες την ημέρα εντοπίζονται νεκρές. Με αυτούς τους ρυθμούς «σφαγής» της caretta caretta σε λίγα χρόνια το είδος που ήδη απειλείται θα εξαφανιστεί.
Είναι παράδοξη η απραξία των αρχών που δεν εννοούν να καταλάβουν ότι ο περιβαλλοντικός δείκτης στη Λακωνία είναι στο κόκκινο. Δεν έχουν ούτε μια ανακοίνωση, ούτε μια επισήμανση να κάνουν για το θέμα πέρα από τον εντοπισμό των νεκρών caretta caretta.
Μόνον ο Σύλλογος Τουλίπα Γουλιμή και μεμονωμένοι πολίτες προσπαθούν να αναδείξουν την απαράδεκτη στάση των Λακώνων. Σημειώνεται ότι σχεδόν όλες οι caretta caretta είναι θανάσιμα τραυματισμένες στο κεφάλι. Μήπως είναι επικηρυγμένες και δεν το ξέρουμε; Ποια θέση έχει ο Σύλλογος ΑΡΧΕΛΩΝ για το θέμα; Ποια αρχή είναι υπεύθυνη για να διαχειριστεί την κατάσταση;
Το Λιμενικό, η Περιφέρεια, οι Δήμοι, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (Αλιείας); Ποιος πρέπει να «ξυπνήσει» πρίν η κατάσταση πάρει διαστάσεις περιβαλλοντικής τραγωδίας;

Ο Σύλλογος «Τουλίπα Γουλιμή» από την Νοτιοανατολική Λακωνίας γράφει στις 6/6: «Τελικά θα καταλήξουμε σαν τον Τσιόδρα. Κάθε απόγευμα στις 6 να ανακοινώνουμε τους θανάτους από τις caretta caretta. Αυτή τη φορά το θύμα ήταν στον Αρχάγγελο, μία μεγάλη ενήλικη θηλυκή. Που να μείνουν μάνες για να γεννήσουν;»

Το Λιμενικό ανακοινώνει στις 7/6: «Μία θαλάσσια χελώνα του είδους καρέτα - καρέτα εντοπίστηκε νεκρή, μεσημβρινές ώρες σήμερα, από τη Λιμενική Αρχή Νεάπολης Βοιών, στην παραλία Σίμου ν. Ελαφονήσου Νομού Λακωνίας. Από την οικεία Λιμενική Αρχή ενημερώθηκε σχετικά η αρμόδια Υπηρεσία για την υγειονομική της ταφή». Τους 3 τελευταίους μήνες οι νεκρές caretta caretta στα Λακωνικά παράλια πρέπει να ξεπερνούν τις 40! Άλλες τόσες στα παράλια της Πελοπόννήσου!»