ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ. Το μικρό ιστορικό τραινάκι στα Καλάβρυτα που φημίζεται δικαίως για «μια από τις ωραιότερες σιδηροδρομικές διαδρομές της Ελλάδας» ξεκίνησε επίσημα δρομολόγια από την 1η Ιουνίου.
Μετά από αρκετούς μήνες απουσίας από τις ράγες λόγω κατολισθήσεων, αλλά και πανδημίας, ο Οδοντωτός θα ξανασφυρίξει ξεκινώντας από τα Καλάβρυτα και διασχίζοντας το υπέροχο φαράγγι του Βουραϊκού, για να καταλήξει μετά από μια ώρα στο Διακοφτό.

Η διαδρομή 22 χιλιομέτρων που διανύει πραγματοποιείται με ταχύτητα που κυμαίνεται από 30 έως 40 χλμ/ώρα στην απλή γραμμή και από 6 έως 15 χλμ/ώρα στο οδοντωτό κομμάτι. Ο χαρακτηρισμός «οδοντωτός» μάλιστα, προκύπτει από τα «δόντια» που χρησιμοποιούν οι αμαξοστοιχίες του τύπου αυτού τα οποία τις βοηθούν να σκαρφαλώνουν στις μεγάλες κλίσεις.

Η διαδρομή περνά μέσα στο φαράγγι πλάι στον Βουραϊκό, το ποτάμι που δημιουργεί μικρούς και μεγάλους καταρράκτες. Στη θέση μάλιστα Καταρράκτης, τα νερά του ποταμού πέφτουν σχεδόν κάθετα και ορμητικά κάτω από το γεφύρι της γραμμής. Το τρένο περνά και από τη θέση Δικαστήρια, η οποία πήρε το όνομά της από μια μικρή ημικυκλική σπηλιά όπου σταλακτίτες δημιουργούν μια φυσική εικόνα που θυμίζει αίθουσα δικαστηρίου.