ΣΠΑΡΤΗ. Με σκοπό την περαιτέρω την κινητικότητα του πολιτιστικού του έργου το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού επενδύει στην εξωστρέφεια και τον ανοικτό διάλογο με Δήμους της περιφέρειας διευρύνοντας περαιτέρω την κινητικότητα του πολιτιστικού του έργου και υπογράφει μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας με τον Δήμο Σπάρτης με σκοπό την ανάδειξη και αξιοποίηση της τεράστιας πολιτιστικής του κληρονομιάς.

Το Ίδρυμα έχει συγκροτήσει ένα σημαντικότατο ψηφιακό πολιτιστικό απόθεμα υλοποιώντας δεκάδες μικρές και μεγάλες ψηφιακές πολιτιστικές παραγωγές και εκθέσεις, με σκοπό την ανάδειξη της ελληνικής ιστορίας και του πολιτισμού με τη χρήση νέων τεχνολογιών και συστημάτων εικονικής πραγματικότητας. Στο πλαίσιο της συνεργασίας τους, το ΙΜΕ και ο Δήμος Σπάρτης θα προχωρήσουν σε κοινές δράσεις για την ανάδειξη, διάσωση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου με την χρήση νέων τεχνολογιών, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Ιστορίας Αρχαίας Σπάρτης.

Το μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη για το ΙΜΕ από την Αντιπρόεδρο του Ιδρύματος & Επικεφαλής του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου και για τον Δήμο Σπάρτης από τον Δήμαρχο Σπάρτης κ. Πέτρο Δούκα, παρουσία του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΙΜΕ κ. Δημητρίου Εφραίμογλου, της Αντιδημάρχου Τουρισμού κ. Γεωργίας Ζαχαράκη, των Αντιδημάρχων Δήμου Σπάρτης κκ. Μ. Βακαλόπουλου και Γ. Δεδεδήμου, της Υπεύθυνης Ανάπτυξης του ΙΜΕ κας Σ. Χαροκόπου, του Διευθυντή Λειτουργίας του Κέντρου Πολιτισμού του ΙΜΕ κ. Εμμ. Κουνενάκη, καθώς και συνεργατών του Δημάρχου.

Η κ. Κουνενάκη Εφραίμογλου δήλωσε σχετικά: «Στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στηρίζουμε την περιφέρεια, μέσα από συνεργασίες με Δήμους και Περιφέρειες της χώρας, έχοντας ήδη δημιουργήσει, μεταξύ άλλων, στο παρελθόν το Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών, το Εικονικό Μουσείο στη Λιβαδειά, το Εικονικό Μουσείο στη Θήβα, και πιο πρόσφατα το Ψηφιακό Μουσείο στην Ακαδημία Πλάτωνος. Με μεγάλη χαρά βρισκόμαστε σήμερα εδώ για την έναρξη της συνεργασίας μας με τον Δήμο Σπάρτης, και ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Πέτρο Δούκα για τη ζεστή φιλοξενία. Απώτερος στόχος της συνεργασίας μας θα είναι η δημιουργία του Ψηφιακού Μουσείου Ιστορίας Αρχαίας Σπάρτης, στο οποίο μέσα από τη χρήση τεχνολογιών αιχμής και διαδραστικές παραγωγές εικονικής πραγματικότητας θα αναδεικνύεται η πλούσια παράδοση του τόπου».

«Όπως έχουμε συζητήσει, ο πολιτισμός και η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και της Σπάρτης, δεν είναι απλά κάτι για να καμαρώνουμε! Είναι και βαριά βιομηχανία που πρέπει να την αξιοποιήσουμε» συμπλήρωσε ο κ. Πέτρος Δούκας