ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Με ερώτησή της προς την υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως η βοθλευτής του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα καλεί την υπουργό να εξηγήσει με ποια κριτήρια επελέγη για πρόεδρος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης η κ. Κουμάντου, η οποία ισχυρίζεται ότι η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη ήταν «μύθευμα και αριστερή συνωμοσιολογική θεωρία».

Η ερώτηση έχει ως εξής:

«Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε το νέο Εφορευτικό Συμβούλιο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας με επικεφαλής του τη δικηγόρο και μέλος του μητρώου στελεχών της κυβερνώσας παράταξης κα Πιπίνα Κουμάντου.
Αξίζει να σημειωθεί πως η κα Κουμάντου είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων προ διετίας με άρθρο της (με τίτλο «Ποιος είναι αυτός ο Γκοτζαμάνης»), άρθρο με το οποίο αμφισβητούσε, πρακτικά, τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη από το παρακράτος, αποδίδοντας το θάνατο του Γρ. Λαμπράκη στη σύγκρουση του με το τρίκυκλο του Σπ. Γκοτζαμάνη.
Σε αυτό, λοιπόν, το ανεκδιήγητο και ανιστόρητο άρθρο η σημερινή Πρόεδρος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τη δολοφονία Λαμπράκη ως «μύθευμα και αριστερή συνωμοσιολογική θεωρία», επιλέγοντας να μην αναφέρει, εκτός αν δεν το γνώριζε, πως ο Σπ. Κοτζαμάνης ήταν στέλεχος της παρακρατικής οργάνωσης του γερμανοντυμένου στην κατοχή Ξ. Γιοσμά. Με δράση νωρίτερα, όπως ο ίδιος περηφανεύονταν, στην οργάνωση ΕΟΝ του δικτάτορα Μεταξά, στην οργάνωση «Βασιλική Εθνική Νεολαία» (ΒΕΝ) επί Κατοχής, καθώς και στην παρακρατική οργάνωση «Εθνική Αντίστασις».
Μάλιστα η κα Κουμάντου δεν διστάζει, όπως αναφέρει στο εν λόγω άρθρο, να θέσει την παντελώς ελλιπή και επιλεκτική ιστορική γνώση της στην υπηρεσία των νέων τους οποίους αναλαμβάνει να ενημερώσει.
Κατόπιν όλων των παραπάνω και με έντονη την ανησυχία πως η κα Κουμάντου θα παραπληροφορήσει παρά θα ενημερώσει τους νέους της Καλαμάτας από τη νέα θέση που με κομματικά, προφανώς, κριτήρια έλαβε,

Ερωτάται η κα Υπουργός:
1. Με ποια κριτήρια, τελικώς, επιλέχθηκε η κα Πιπίνα Κουμάντου για τη θέση της Προέδρου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Καλαμάτας;
2. Ποια διαδικασία ακολουθήθηκε για την ανάδειξη του Εφορευτικού Συμβουλίου;
3. Ποιοι ήταν οι υπόλοιποι υποψήφιοι για τη θέση του Προέδρου;
4. Για ποιους λόγους απορρίφθηκαν με αποτέλεσμα να δοθεί η θέση στην κα Κουμάντου;»