Γράφει ο Βαγγέλης Μητράκος

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απογοήτευση για τον ενεργό πολίτη που επενδύει τα όνειρα, τα «πιστεύω» και τους αγώνες του σ’ έναν ηγέτη και σ’ ένα κόμμα κι ύστερα βλέπει αυτόν τον ηγέτη κι αυτό το κόμμα να προδίδουν αυτά τα όνειρα , τα «πιστεύω» και τους αγώνες , πράττοντας ως εξουσία τα τελείως αντίθετα από εκείνα που διακήρυξαν και ακολουθώντας τις πολιτικές των προηγουμένων εξουσιαστών .

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας , ως αντιπολίτευση , πριν από τις εκλογές του 2015 που τους έφεραν στην εξουσία , «έτρεχαν» πίσω από τις κινητοποιήσεις που έκαναν οι ενεργοί πολίτες στα διόδια των αυτοκινητόδρομων , σ’ ολόκληρη την Ελλάδα , διαμαρτυρόμενοι για το αποικιοκρατικό καθεστώς των παραχωρήσεων , για τις υψηλές χρεώσεις των διελεύσεων και των τελών , για τον μεγάλο αριθμό των σταθμών διοδίων κλπ , κλπ .

Ο σκοπός της συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα στις μαζικές και αυθόρμητες αυτές κινητοποιήσεις των πολιτών ήταν η άντληση μικροκομματικού οφέλους και η κεφαλαιοποίηση του αυθόρμητου και «ακαπέλωτου» αγώνα των πολιτών και των κινημάτων στην πορεία του προς τους θώκους της εξουσίας . Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση και ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός συνέχισαν και ολοκλήρωσαν τις μνημονιακές πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ με τον καλύτερο τρόπο σύμφωνα με τις εντολές των «αφεντικών» της Ευρώπης . Μέσα σ’ αυτά τα σκληρά μνημονιακά πλαίσια το καθεστώς των διοδίων παρέμεινε (φυσικά) ατράνταχτο κι ενισχύθηκε περαιτέρω ενώ τα προεκλογικά «τσιτάτα» του Αλέξη Τσίπρα απεδείχθησαν σαπουνόφουσκες και «σανό» για ψηφοφόρους :

«Η ανυπακοή απέναντι σε ένα κράτος, σε μία πολιτεία που δεν είναι σε θέση να τηρήσει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της, είναι πλέον ένας δρόμος, που θα γίνει μαζικός είτε το θέλουν είτε όχι αυτοί που μας κανοναρχούν το βράδυ από τα δελτία ειδήσεων και ανεξαρτήτως από το τι θα πράξουν τα κόμματα . (…) Αν η κυβέρνηση δεν σταματήσει να κάνει τα στραβά μάτια στη διαπλοκή που μας κυβερνά όλα αυτά τα χρόνια ,τότε πολύ σύντομα αυτός ο κόσμος, που αντιστέκεται στα διόδια, αύριο θα αντιστέκεται και σε άλλους τομείς της κοινωνικής ζωής. Είναι τώρα η ώρα να υπάρξει ένα τέλος σ’ αυτήν την αισχροκέρδεια».

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ , Φεβρουάριος 2011 , διόδια Κορίνθου

Το πιο θλιβερό απ’ όλα , όμως , ήταν , ότι επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα συνεχίστηκαν κανονικά οι διώξεις των ενεργών πολιτών που συμμετείχαν στους αγώνες των διοδίων , είτε με παραπομπές στα δικαστήρια και καταδίκες , είτε με καταλογισμό εξοντωτικών χαρατσιών σε όσους «σήκωναν τις μπάρες» στα διόδια και περνούσαν χωρίς να πληρώνουν .

Εν ενί λόγω , ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ στα «παλάτια» της εξουσίας και οι «συναγωνιστές» των διοδίων στα δικαστήρια και στα ταμεία !!!

Κατά πώς τραγούδησε κάποτε ο Σαββόπουλος :

«Εσείς τρώτε και πίνετε και μένα με τρώει η αρκούδα» .

Και το πιο τραγικό απ’ όλα είναι πως ακόμα και σήμερα , μετά από τόσα χρόνια , υπάρχουν κοινωνικοί αγωνιστές που ταλαιπωρούνται και διώκονται από την εξουσία για τον αγώνα που έκαναν κατά του καθεστώτος των διοδίων :

Όταν το 2017 , επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα φυλακίστηκε άδικα ο άνεργος πολίτης Στράτος Δασκαρόλης επειδή δεν πλήρωσε τα πρόστιμα που του είχαν καταλογιστεί για τη μη πληρωμή διοδίων , ο Θανάσης Πετράκος και άλλοι πολίτες , ως μέλη της «Επιτροπής Αλληλεγγύης και Αγώνα Μεσσηνίας» οργάνωσαν κινητοποίηση και συμμετείχαν σε συμβολικό άνοιγμα των διοδίων της Θουρίας στις 14/10/17, για μισή ώρα .

Την Τρίτη , 2 Ιουνίου 2020 , επί κυβερνήσεως ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και πρωθυπουργίας Κυρ. Μητσοτάκη ,ο Θανάσης Πετράκος και 6 ακόμα πολίτες αγωνιστές παραπέμπονται σε δίκη για τη δράση τους στα διόδια Θουρίας Μεσσηνίας με κατηγορίες που επισύρουν ποινές μέχρι 3 χρόνια φυλάκισης (!!!) , ίνα πληρωθεί το ρηθέν : «Όλα τριγύρω αλλάζουνε – κι όλα τα ίδια μένουν» ή αλλιώς : « τι ΣΥΡΙΖΑ τι ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ , τι ΤΣΙΠΡΑΣ τι ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ» ή αλλιώς : « una faccia una razza» ή αλλιώς : Το κατεστημένο κράτος «Ζει και βασιλεύει» !!! Διότι ο στόχος του κράτους δεν είναι αυτός καθαυτός ο Θανάσης Πετράκος και οι 6 συναγωνιστές του αλλά ο διαρκής και με κάθε τρόπο εκφοβισμός της αγωνιζόμενης κοινωνίας των πολιτών , ώστε να συμπιεστεί , εκτός από την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, και κάθε επιθυμία για αντίσταση .

Ο Θανάσης Πετράκος , κοινωνικός και πολιτικός ανιδιοτελής αγωνιστής από την εποχή του αντιδικτατορικού κινήματος και του Πολυτεχνείου μέχρι ΚΑΙ σήμερα , εκλέχθηκε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015 , αλλά - συνεπής στα «πιστεύω» του και τις δεσμεύσεις του έναντι του λαού - παραιτήθηκε από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου , το οποίο καταψήφισε , και απεχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ , ιδρύοντας με άλλους 31 βουλευτές , που επίσης καταψήφισαν το 3ο μνημόνιο , τη ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ .

Ο Θανάσης Πετράκος θα μπορούσε να παραμείνει ντροπιασμένος στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ – Κυβέρνηση και να εξαργυρώσει αυτήν την ντροπή με αξιώματα και ΟΛΑ όσα προσφέρει η Κίρκη – Εξουσία στους υπηρέτες της . Προς τιμήν του δεν το έπραξε . Έμεινε ακλόνητος στις Αρχές και τις Αξίες Ζωής τις οποίες υπηρέτησε με συνέπεια κι εντιμότητα σ’ όλη την πολιτική και κοινωνική του διαδρομή .

Ο Θανάσης Πετράκος είναι από τους ελάχιστους πολιτικούς για τους οποίους μπορείς να λες ότι αξίζει , ακόμα , να αγωνίζεσαι και να ελπίζεις .

Κι αν ο ελληνικός λαός δεν εκτίμησε το ειδικό πολιτικό βάρος του Θανάση Πετράκου και δεν τον τίμησε με την ψήφο του , δεν πειράζει .

Δεν έχασε ο Θανάσης Πετράκος .

Ο λαός έχασε .

Στο κάτω της γραφής , κάθε κοινωνία έχει εκείνους που της αξίζουν .

Σε κάθε περίπτωση , και ανεξάρτητα από την απόφαση του δικαστηρίου , ο Θανάσης Πετράκος και οι 6 συναγωνιστές του είναι οι ηθικοί νικητές και μας κάνουν περήφανους σ’ αυτούς τους δίσεκτους καιρούς , που «όλα τα σκιάζει η φοβέρα και τα πλακώνει η σκλαβιά».