Γράφει ο Κρίτων Αρσένης*

Το 1/3 του ποσού θα είναι δάνειο, για ακόμη μια φορά. Όταν, όμως, το 1/3 έρχεται ως δάνειο, τότε όλο το ποσό έρχεται υπό όρους.

Πρόκειται για ένα σχέδιο γεμάτο ασάφειες, ότι ακόμη τίποτα δεν είναι βέβαιο -καθώς παραμένει αιτούμενη η στάση των 4 λεγόμενων «λιτοδίαιτων» χωρών- και ότι εντέλει το ποσό των 32 δις ευρώ δεν αποτελεί σημαντική βοήθεια.

Δεν είναι αλήθεια ότι το ποσό αφορά το 2021. Ξεκινά το 2021 αλλά μπορεί να φθάσει μέχρι το 2027. Ακόμη και εάν υποθέσουμε ότι πρόκειται για 3ετία, είναι πολύ λίγα χρήματα για τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και δεν δίνει απάντηση στο καίριο ζήτημα. Το 1/3 του είναι δάνεια -αυτός φαίνεται ότι ήταν ο συμβιβασμός- οπότε πάλι αυξάνει το χρέος, πάλι χρειάζεται αποπληρωμή.

Όταν η Ελλάδα θα έχει φθάσει το 2021 σε έλλειμμα 15% και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έρθει και θα ζητήσει να μειωθεί το έλλειμμα σε 1-2 χρόνια, μιλάμε για μια δημοσιονομική προσαρμογή που δεν έχει γίνει ούτε στο 1ο μνημόνιο! Ήδη βλέπουμε τις πρώτες κινήσεις με τις μειώσεις μισθών.

Προβλέπω δεινή οικονομική κατάσταση από το 2021. Μόνη λύση θα αποτελούσε το ευρωομόλογο. Κι αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτό που έρχεται το 2021. Γι αυτό το ΜέΡΑ25 μιλά για ένα επερχόμενο μνημόνιο που είναι χειρότερο από το 1ο μνημόνιο. Δυστυχώς, οι εξελίξεις που έρχονται από το ευρωπαϊκό μέτωπο δεν αλλάζουν την εικόνα. Αυτό που είναι απαραίτητο για την αμοιβαιοποίηση του χρέους είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εκδώσει το ευρωομόλογο.

* Βουλευτής ΜέΡΑ25