ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ. Από το 2014 είχε παραδοθεί η μονάδα 5 του ΑΗΣ Μεγαλόπολης της ΔΕΗ με καύσιμο το φυσικό αέριο. Μετά από μία τετραετία περίπου δοκιμαστικής λειτουργίας αλλά κι επικρίσεων ως προς τη σκοπιμότητα της μακράς περιόδου των τεστ, ξεκίνησε η εμπορική της λειτουργία τον Αύγουστο του 2018.
Ωστόσο, την περίοδο εκείνη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον νόμο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης και της Μελίτης θέσπιζε ανώτατο όριο ισχύος τα 500 MW, αν και η εγκατεστημένη ισχύς της ήταν στα 811 MW. Το σκεπτικό της διάταξης ήταν το κορεσμένο δίκτυο της Πελοποννήσου. Ουσιαστικά επρόκειτο για μία μορφή χορήγησης κινήτρου προς τους υποψήφιους επενδυτές προκειμένου να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς πώλησης των λιγνιτικών σταθμών.

Πρόσφατα η κυβέρνηση με νόμο κατάργησε το πλαφόν των 500 MW για τη "Μεγαλόπολη 5", ανοίγοντας τον δρόμο για την πλήρη διάθεση της ενεργειακής της ισχύος.
Ο ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις χθες με απόφασή του ενέκρινε το αίτημα της διοίκησης της ΔΕΗ για την πλήρη αξιοποίηση της εγκατεστημένης ισχύος. Πηγές θέλουν τον ίδιο τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Στάση να επιμένει στην άρση του πλαφόν.
Ωστόσο, όπως σημειώνουν στελέχη του Διαχειριστή, η μονάδα 5 της Μεγαλόπολης θα μπορεί στην πράξη να εξαντλεί τη δυνατότητα παραγωγής της όταν ολοκληρωθεί και το έργο της επέκτασης της γραμμής μεταφοράς των 400 kV από τη Μεγαλόπολη προς την Πάτρα και την Αιτωλοακαρνανία. Σε πρόσφατη συνέντευξη της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ έγινε γνωστό ότι το έργο έχει κολλήσει λίγο πριν το τέλος του και συγκεκριμένα στις αντιδράσεις της Ιεράς Μονής Καλαβρύτων για την εγκατάσταση δύο πυλώνων.
Πάντως, άλλες πηγές διευκρινίζουν πως είναι η δυνατότητα της πλήρους λειτουργίας της συγκεκριμένης μονάδας με δεδομένο το ότι η ΔΕΗ δεν εντάσσει πια στο σύστημα όλες τις λιγνιτικές της μονάδες και άρα υπάρχει χώρος για την ένταξη της.

Πηγή: Capital.gr