ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Πριν από ένα χρόνο οι Πελοποννήσιοι, των 5 από τους 7 Νομούς της Πελοποννήσου (Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας) ψήφισαν για την εκλογή Περιφερειακής Αρχής και Συμβουλίου.

Η εκλογική αναμέτρηση είχε έντονα κομματικά χαρακτηριστικά αφού ουσιαστικά είχαμε να κάνουμε με την κάθοδο του Παναγιώτη Νίκα ως υποψήφιου της Νέας Δημοκρατίας, την κάθοδο του Πέτρου Τατούλη, ως νυν Περιφερειάρχη, που κατήλθε ως ανεξάρτητος, και άλλων 7 ψηφοδελτίων, κομματικών συνδυασμών ή με κομματικές στηρίξεις.

Νικητής των εκλογών αναδείχθηκε την Β’ Κυριακή ο υποψήφιος της ΝΔ Παναγιώτης Νίκας που επικράτησε του Πέτρου Τατούλη με επιπλέον 7% και 18.000 ψήφους περισσότερους. Την Α’ Κυριακή είχε προηγηθεί ο συνδυασμός του Πέτρου Τατούλη με επιπλέον 1% και 1700 ψήφους περισσότερους του συνδυασμού της ΝΔ και του Παναγιώτη Νίκα.

Αποδείχθηκε ότι η επικράτηση της ΝΔ έναντι του Πέτρου Τατούλη (ο συνδυασμός του οποίου έφερε το όνομά του, «Νέα Πελοπόννησος – Πέτρος Τατούλης») ήταν μια Πύρρειος ή Καδμεία νίκη που έδωσε μεν στον Παναγιώτη Νίκα το κλειδί της Περιφέρειας Πελοποννήσου αλλά με ισάριθμες έδρες (17) με αυτές του Πέτρου Τατούλη. Η επικράτηση αυτή κατέστησε τον Παναγιώτη Νίκα υποχρεωμένο σε συμμαχίες - συνδιαλλαγές με τους ιδεολογικούς και κυβερνητικούς αντιπάλους της Νέας Δημοκρατίας. Σε βάθος χρόνου και σε πραγματικό πολιτικό τόπο αυτή η εξέλιξη είχε και θα έχει συνέπειες για τη Νέα Δημοκρατία. Δεν είναι τυχαίο ότι η κατάσταση που διαμορφώθηκε εδραίωσε όλο το φάσμα της Αριστεράς, Κομμουνιστικής και Ριζοσπαστικής, σε διακριτούς ρόλους και πρωτοβουλίες στην κοινωνία που θα έχουν την ποιοτική και ποσοτική προβολή και στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Εν ολίγοις, για εκείνους που η πολιτική δεν τελειώνει το βράδυ της Κυριακής των εκλογών, η Νέα Δημοκρατία στρατηγικά ηττήθηκε διότι αποκαλύφθηκε στους πολίτες ότι οι εκλογές στην δήθεν ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση σε μεγάλο βαθμό «δρομολογούνται» και τα αποτελέσματα τους διαμορφώνονται από την κάθετη παρέμβαση του κομματισμού και του κυβερνητισμού. Ταυτόχρονα προέκυψε μια αδυναμία της ΝΔ σε ένα τόπο με ιστορικές αναφορές του κόμματος, να «καθαρίσει» το παιχνίδι αφού λίογο έλειψε να χάσει την Περιφέρεια. Ομοίως βέβαια, οι εκλογές στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έδειξαν πως όταν διαχειρίζεσαι την εξουσία, όπως ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, πρέπει τελικά να διαθέτεις δύο αδελφά αλλά ευδιάκριτα επιτελεία, το ένα για το έργο στον τόπο και το άλλο για τον πόλεμο που θα υποστείς. Δεν βλάπτει δε τα επιτελεία αυτά να ασκούν αμφίδρομο έλεγχο προσηλωμένα στον στόχο τους.

Οι πολίτες της Πελοποννήσου την Β’ Κυριακή μοιράστηκαν στα δύο, με ισότιμη εκπροσώπηση σε ένα Κορυφαίο Όργανο, το Περιφερειακό Συμβούλιο, που φαίνεται και φέρεται σαν να μην έχει πάρει το μήνυμα των εκλογών, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Ο Παναγιώτης Νίκας, εμφανώς υποχρεωμένος στην καθολική στήριξή του από την Νέα Δημοκρατία, πολιτεύεται στοιχημένος στα περιθώρια της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και εξαναγκάζεται να διαμορφώσει την πολιτική και την Περιφέρεια, αυτή καθ’ αυτή, με βάση Κυβερνητικές, Ιδεολογικές, Κομματικές και Πελατειακές ανάγκες ενός κομματικού μηχανισμού που αποδείχθηκε αδύναμος ώστε να αξιώνει τον ρόλο του πρωταγωνιστή, τουλάχιστον στην Πελοπόννησο, αλλά απαιτητικός τώρα που την χρειάζεται στην άσκηση της πολιτικής του. Όταν για νικήσει αυτόν που κατέστησε αντίπαλό του, το κομματικό σύστημα της ΝΔ, έπρεπε να εκθέσει τα έσω και να αποδεκατιστεί τελικά σε δυνάμεις δεν μπορεί να χαίρεται ούτε να επαίρεται.

Σήμερα η μοναδική καταφυγή όλου του συστήματος που στήριξε την υποψηφιότητα κι εκλογή του Παναγιώτη Νίκα συνδέεται άμεσα με την εφαρμογή μεθόδων και επιλογών που μπορεί να μην έχουν ανάγλυφα τα χαρακτηριστικά του παλαιοκομματισμού, ωστόσο έχουν ισχυρά γονίδια εσωστρέφειας, νεποτισμού και ψυχρής πολιτικής συναλλαγής που θυσιάζει ιδέες, αρχές και δικαιούμενες προοπτικές. Για να κατορθώσει ο Παναγιώτης Νίκας να εμπνεύσει τους πολίτες πρέπει να αποδώσει ξεκάθαρο έργο, να προτάξει το συμφέρον, την ασφάλεια και την ευτυχία του πολίτης της Πελοποννήσου και να σταθεί όρθιος σε ό,τι προσβάλει, θίγει και ζημιώνει την Πελοπόννησο. Για να αποδώσει έργο που θα υπαγορεύεται από κάτω προς τα επάνω πρέπει να συμβιβαστεί μάλλον με την ιδέα ακόμα και της πολιτικής του αποστράτευσης. Δεν θα υπάρχει δικαιολογία σε μια Περιφέρεια με αυτάρκεια και προοπτική σε κάθε τομέα να υποστεί ο πολίτης την στασιμότητα.

Το μοντέλο Τατούλη, που διαμόρφωνε μια Πελοπόννησο ατόφια και αυτόνομη πρέπει να ολοκληρωθεί, γιατί μόνον έτσι η σχέση Πελοποννήσου – Ελλάδας θα είναι αιμοδυναμική και αποτελεσματική. Αλίμονο αν κάθε Κυβέρνηση εκποιεί τα ασημικά κάθε τόπου για να διορθώσει τα κακώς κείμενα μιας αλλόκοτης και ασύμμετρης Πολιτείας. Άλλωστε αυτή η επιλογή Τατούλη είναι που του έχει προσδώσει, σε κάθε έκφανση το πολιτικό εκτόπισμα που έχει.

Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου:

Νίκας Παναγιώτης / Πρωτοβουλία για την Πελοπόννησο

53,52% / 137.374 ψήφοι

Τατούλης Πέτρος / Νέα Πελοπόννησος – Πέτρος Τατούλης

46,48 % / 119.291 ψήφοι

Ο Παναγιώτης Νίκας ήταν ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας. Ο Πέτρος Τατούλης ήταν ανεξάρτητος υποψήφιος. Η τελική διαφορά τους την Β’ Κυριακή ήταν 7,7% και 18.083 ψήφοι. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο έχει από 17 έδρες η κάθε Παράταξη.

Τα αποτελέσματα της Α’ Κυριακής:

Ποσοστό / Ψήφοι / Έδρες

Τατούλης Πέτρος - Νέα Πελοπόννησος

34,10 / 119.877 / 17

Νίκας Παναγιώτης - Πρωτοβουλία για την Πελοπόννησο

33,61 / 118.162 / 17

Δέδες Γεώργιος - ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

14,65 / 51.484 / 8

Μπουντρούκας Ιωάννης - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

4,64 / 16.296 / 2

Γόντικας Νικόλαος - ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

4,63 / 16.261 / 2

Πετράκος Αθανάσιος - ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

2,81 / 9.876 / 2

Τζεμπετζής Δημήτριος - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

2,72 / 9.554 / 1

Λυμπεροπούλου Δήμητρα - ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

1,48 / 5.185 / 1

Κάτσαρης Παναγιώτης - ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΜΩΡΙΑ - ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

1,37 / 4.825 / 1

[Ψήφισε στη νέα ψηφοφορία του notospress.gr για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, μόνον από pc]