ΣΠΑΡΤΗ. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην ΔΕΥΑ Σπάρτης έχουν αναδείξει προβλήματα και δυσλειτουργίες αλλά κυρίως έχουν αποκαλύψει την χρεοκοπία της Επιχείρησης. Ο Δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας σε σχόλιό του τονίζει ότι η Διοίκηση που ό ίδιος όρισε στην ΔΕΥΑΣ παρέλαβε χρεοκοπημένη την επιχείρηση. Μάλιστα αναφέρει ότι η χρεοκοπία έχει και ονοματεπώνυμα…

Ανιχνεύοντας το σκεπτικό του Δημάρχου Σπάρτης για την ΔΕΥΑΣ μπορούμε να πούμε ότι έχει αναθέσει στον Πρόεδρο την προσπάθεια διάσωσής της και έχει δώσει εντολή στον Διευθυντή να αξιολογεί προτάσεις ακόμα και όταν προέρχονται από προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων.

Ζητά κοστολογημένες προτάσεις για όσα προτείνουν ή ζητούν οι πρόεδροι των χωριών από την ΔΕΥΑΣ. Να σημειωθεί ότι στο πιθανό ενδεχόμενο αύξησης του τιμολογίου της ΔΕΥΑΣ το μεγάλο βάρος θα σηκώσουν, αυτή τη φορά, τα χωριά που θα δουν το νερό να ακριβαίνει έως και 300%.

Ο Πέτρος Δούκας έχει ζητήσει τη συνδρομή των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και την υπόδειξη προσώπων που μπορούν να στελεχώσουν την ΔΕΥΑΣ για την αξιολόγηση προτάσεων. Ο ίδιος έχει προτείνει τους κ. κ. Π. Τριτάκη και Χρ. Μακρή.

Ο Δήμαρχος ξεκαθαρίζει ότι μόλις ο κ. Τρατάκης ζυγίσει (για άλλη μια φορά) τις διάφορες προτάσεις και τα θέματα (σπασμένοι σωλήνες, αδυναμίες ακριβούς μέτρησης, τεράστια χρέη προς τρίτους, πλήθος κακοπληρωτών που επιβαρύνουν τα οικονομικά της ΔΕΥΑΣ, υψηλό κόστος παραγωγής, κλπ.), και συμφωνήσει με τον Πρόεδρο κ. Πατσιλίβα όλα τα σχετικά με την τιμολογιακή και την αναπτυξιακή πολιτική, η τελική πρόταση θα έλθει άμεσα για συζήτηση και ψήφιση στο ΔΣ της ΔΕΥΑΣ! «Χωρίς άλλες αναβολές και καθυστερήσεις!»

Σε ότι αφορά τις ενστάσεις για αυξήσεις που έχουν δημοτικές παρατάξεις και ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΣ Παναγιώτης Ρήγας ο δήμαρχος δηλώνει ότι αντιλαμβάνεται τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνδημότες γι’ αυτό και η εκστρατεία κατά των συστηματικών κακοπληρωτών δεν αφορά τα μικροποσά που οφείλουν οι οικονομικά ανήμποροι οι οποίοι θα τύχουν ουσιαστικής μέριμνας!

Αυτό που έχει σημασία στην προσέγγιση του Πέτρου Δούκα είναι η διαπίστωσή του: «Η ΔΕΥΑΣ δεν πάει προς χρεοκοπία! Την παραλάβαμε ήδη χρεοκοπημένη!» Μάλιστα αναφέρει ότι το ότι «το νεράκι τρέχει ακόμα είναι γιατί απλούστατα η ΔΕΥΑΣ δεν πληρώνει τα χρέη της και χρωστάει δεξιά και αριστερά!

Με ασπιρίνες όμως και λαϊκισμούς και συνεχείς αναβολές «για να το ξαναδούμε», δεν θα ορθοποδήσει. Αν και η χρεοκοπία της έχει ονοματεπώνυμα, και υπευθύνους, δεν είναι αυτή η συζήτηση της παρούσης!»

Βέβαια ο δήμαρχος δεν έχει το ελαφρυντικό της άγνοιας από την στιγμή που το «δεξί» του χέρι στις εκλογές ήταν ο υπεύθυνος για την οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΣ κ. Παναγιώτης Ρήγας στον οποίο μάλιστα έχει εμπιστευτεί την αντιπροεδρία της.

Αυτό όμως που προξενεί αγανάκτηση σε ότι αφορά την στάση του Δήμαρχου Πέτρου Δούκα στο θέμα της ΔΕΥΑΣ είναι η θέση του ότι αν το Κράτος καλύψει τα χρέη της ΔΕΥΑΣ (κάτι που συμβαίνει κατά κόρον και σήμερα σε άλλες περιπτώσεις) αυτό θα αποτελεί κοροϊδία για τους Έλληνες πολίτες «που θα πληρώνουν τις αδυναμίες και ανικανότητες των Σπαρτιατών».

«Όσον αφορά τα αιτήματα για κρατικές ενισχύσεις, το κάνω λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, και όχι επειδή πιστεύω ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι είναι κορόϊδα για να πληρώνουν τη δικές μας αδυναμίες και ανικανότητες!

Το ίδιο το Κράτος μας, αντιμετωπίζει μεγάλες οικονομικές δυσκολίες και το αίτημα για τη συνδρομή του δεν μπορεί να αποτελέσει αφορμή για να μην κάνουμε εμείς το καθήκον μας, και να τα φορτώνουμε ο ένας στον άλλο!»

Ο Δήμαρχος θα είχε δίκιο, αν τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος κ. Πατσιλίβας καταλόγιζαν την χρεοκοπία στα πρόσωπα που λένε ότι είναι υπεύθυνα λόγω ααδυναμίας ή ανικανότητας. Όμως από την στιγμή που καλούν τους ανύποπτους δημότες να πληρώσουν τα «χυμένα» της ΔΕΥΑΣ, πολίτες δηλαδή της Σπάρτης αλλά και πολίτες της Ελλάδος, τότε μόνον αγανάκτηση και προβληματισμό προκαλεί αυτός ο ρατσισμός σε βάρος των Σπαρτιατών.

Δηλαδή οι Σπαρτιάτες δημότες, ως φορολογούμενοι πολίτες της Ελλάδας δεν έχουν πληρώσει ποτέ τα σπασμένα κάποιας άλλης ΔΕΥΑ και Δήμου; Για παράδειγμα η απαλλαγή ΔΕΥΑ της Αττικής με χρήματα του Δημοσίου δεν αφορά και τους Σπαρτιάτες φορολογούμενους που συνεισφέρουν στον κρατικό κουμπαρά.

Συνεπώς ο κ Δούκας και ο κ Πατσιλίβας έχουν βρεθεί με «σπασμένη τη βάνα» στα χέρια και είναι υποχρεωμένοι ή να καλύψουν τα χρέη με κονδύλια από το κράτος ή να καταλογίσουν τα χρέη στους υπεύθυνους. Οι πολίτες, όταν υπάρχει ομολογία για χρεοκοπία με ονοματεπώνυμο, δύσκολα θα υποχρεωθούν να πληρώσουν αυξήσεις, για ένα είδος όπως το νερό που δεν είναι εμπόρευμα αλλά αγαθό. Σε περίπτωση κακού υπολογισμού της κατάστασης από την Αρχή Δούκα και την Διοίκηση Πατσιλίβα η ΔΕΥΑ Σπάρτης θα είναι το παγόβουνο που θα σχίσει τα πλευρά της Δημοτικής Αρχής Σπάρτης και θα την βυθίσει τα κρύα νερά του χρέους. Η πόλη και τα χωριά όμως δεν έχουν ανάγκη απο διαλυμένες ηγε΄σιες και ναυαγισμένες παρατάξεις αλλά απο διεκδίκηση σθεναρή στα κρίσιμα και αναγκαία και όχι στον άρτο και στα θεάματα.

Θα περίμενε κανείς με έναν δήμαρχο λάτρη του Ευρώτα και με έναν Ταύγετο μόνιμο υδροδότη της Σπάρτης, οι πολίτες όχι μόνον να μην πληρώνουν υπηρεσίες αλλά να ελπίζουν ότι επι των ημερών του θα απολαμβάνουν το πλούσιο περίσσευμα της φύσης που χάνεται.