ΣΠΑΡΤΗ. Mε δήλωσή του σε μερίδα του τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Βερούτης απαντά στον Πέτρο Τατούλη σε επίκαιρη δήλωσή του για το νέο Μουσείο και εμμέσως στην προκάτοχό του κ. Τζανετέα που έκανε σχετική δήλωση της στο notospress.gr.
O κ. Βερούτης αναφέρει:
«Οι Λάκωνες βαρεθήκαμε τα μεγάλα λόγια και τις υποσχέσεις που επί μία δεκαετία δεν συνοδεύτηκαν από ανάλογες πράξεις κ. Τατούλη. Τα εμβληματικά έργα, που η Πολιτεία οφείλει στους Λάκωνες δεν προσφέρονται για μικροπολιτική.Στα σημαντικά ζητήματα λοιπόν, όπως είναι το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, στοιχηθείτε πίσω από τις ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής του Παναγιώτη Νίκα, που με σοβαρότητα και μεθοδικότητα τα αντιμετωπίζει, με τη βεβαιότητα ότι τα θετικά που παραλάβαμε αξιοποιούνται, οι παραλείψεις διορθώνονται και τα σπουδαία για τη Λακωνία με συνέπεια δρομολογούνται».

Είναι θετικό που το έργο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης παραμένει στη ζώνη των εμβληματικών έργων και δεν έχει πέσει στη ζώνη των πολιτικών σκοπιμοτήτων. Αν πράγματι είναι έτσι θα περιμέναμε από τον Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων, να προβεί σε δήλωση για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο. Θα ήταν το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει για τους χιλιάδες πολίτες της Σπάρτης που αναρωτιούνται… Δυστυχώς η δήλωση του κ. Βερούτη προέκυψε ως αντίδραση στις δηλώσεις Τατούλη και Τζανετέα.

Μια πόλη σαν την Σπάρτη αντέχει τα «μεγάλα λόγια», όταν αυτά ανεβάζουν τον πήχη και υπο την προϋπόθεση ότι υπάρχει διεκδίκηση, στοχοπροσήλωση και συνέχεια του κράτους ώστε τα λόγια γίνονται μεγάλα έργα.
Όταν σήμερα, στην πόλη της Σπάρτης επικρατεί «νεκρική» σιγή για την υπόθεση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, ενώ ταυτόχρονα διαδίδονται πληροφορίες για ακύρωση της χρηματοδότησής του νέου Μουσείου από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» αλλά και για προώθηση έργων ανάπλασής του παλαιού Μουσείου, τότε οι Σπαρτιάτες ανησυχούν και προβληματίζονται. Αν οι έχοντες την δυνατότητα συνεργασίας και συνδιαλλαγής με φορείς και ιδρύματα, όπως ο κ. Βερούτης και ο κ. Νίκας, γνωρίζουν κάτι θετικό, καλό, αισιόδοξο και χρήσιμο για την πορεία του νέου Μουσείου θα πρέπει να το μεταφέρουν άμεσα στους φορείς και στους πολίτες της πόλης. Οφείλουν να αναδεικνύουν την προοπτική της πόλης. Μέχρι να το πράξουν πρέπει να αναγνωρίσουν ότι μόνον η παράταξη Τατούλη κρατά το θέμα «ζωντανό».

Έτσι, κάτω από αυτό το ομιχλώδες τοπίο μια φωτογραφία, όπως αυτή από το αρχείο του notospress.gr, αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό. Είναι από την εποχή που οι αρχές και οι δυνάμεις της Σπάρτης είχαν μέλημα την εξεύρεση λύσεων για το νέο Μουσείο. Ο Μητροπολίτης Ευστάθιος, ο ευεργέτης Βαλιώτης, η αντιπεριφερειάρχης Τζανετέα και ο Δήμαρχος Βαλιώτης δεν είχαν αρκεστεί μόνο στα μεγάλα λόγια ή στις υπόγειες συνεννοήσεις αλλά συνδιαλέγονταν (και ίσως συνεχίζουν) ώστε μια τέτοια προοπτική για την πόλη να μην χαθεί ή να μην καθυστερήσει ανεπανόρθωτα.
Αναμένουμε λοιπόν από τον Περιφερειάρχη κ. Παναγιώτη Νίκα, μιας και συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εκλογή του, να ενημερώσει τους Σπαρτιάτες για την υπόθεση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, όποια και αν είναι η εξέλιξη.
Άλλωστε αυτός έλεγε προεκλογικά ότι θα αναφέρεται στα σπουδαία και μεγάλα και όχι στα μικρά και «πελατειακά» έργα. Ακόμα σε ότι αφορά στη Σπάρτη δεν το έχει πράξει…
Ας υπερβεί την αφωνία των βουλευτών του Νομού και των αιρετών στον Δήμο Σπάρτης και άλλων, για το θέμα, ας κάνει τη διαφορά και ας ηγηθεί.