Γράφει ο Κλειγένης

Με επιστολή του προς την Υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως , ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Δούκας , αφού προσπαθεί (;) να επιχειρηματολογήσει ότι η Φοιτητική Εστία Σπάρτης χρειάζεται στην Ακαδημαϊκή Κοινότητα και πρέπει να ολοκληρωθεί, στο τέλος «κλοτσάει την καρδάρα με το γάλα και τη χύνει» προτείνοντας σαν εναλλακτική λύση την κατεδάφιση του κτηρίου (!!!), αναιρώντας, ουσιαστικά, όλη την προηγούμενη επιχειρηματολογία .

Γράφει : «Εναλλακτικά, το κτίριο αυτό, θα πρέπει να κατεδαφιστεί / γκρεμιστεί (γιατί χαλάει όλη την εικόνα της Πόλης), με ευθύνη του Υπουργείου που θα αναλάβει και την αποκομιδή των μπαζών!»

Πόσο σοβαρά, άραγε, μπορεί να πάρει το υπουργείο και η πολιτεία μια ρηχή και ανεπεξέργαστη επιστολή προσωπικού χαρακτήρα για την αναγκαιότητα της Φοιτητικής Εστίας Σπάρτης, όταν αυτή καταλήγει σε εναλλακτική πρόταση κατεδάφισης;

Είναι φανερό πως πρόκειται για μια κίνηση επικοινωνιακού χαρακτήρα, χωρίς να έχει προηγηθεί σοβαρή ενημέρωση και μελέτη σε βάθος σχετικά με το πρόβλημα της εκκρεμότητας ολοκλήρωσης της Φοιτητικής Εστίας Σπάρτης αλλά ούτε συνεργασία και συντονισμός της δημοτικής αρχής με όλους τους άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους συλλογικούς και θεσμικούς φορείς της πόλης και του νομού, ώστε το θέμα της αποπεράτωσης της Φοιτητικής Εστίας Σπάρτης να υποβληθεί ως ένα κορυφαίο, σοβαρό και ώριμο θεσμικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας .

Ο κ. Δήμαρχος Σπάρτης θα έπρεπε να γνωρίζει ότι στη Φοιτητική Εστία Σπάρτης, κατά την περίοδο 2007-2009 , έγιναν από τη Νομαρχία Λακωνίας τεράστιες κι εξειδικευμένες εργασίες ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού (που ήταν η σημαντικότερη και δυσκολότερη φάση των εργασιών αποπεράτωσης) συνολικού προϋπολογισμού 4.800.000 ευρώ κι εκείνο που απομένει, πλέον, είναι το έργο : «Ολοκλήρωση Εργασιών στη Μαθητική Εστία Σπάρτης», το οποίο αφορά όλες τις οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες πλην του φέροντος Οργανισμού. Για το έργο αυτό προκηρύχθηκε το 2011 από το υπουργείο δημόσιος διαγωνισμός δημοπράτησης με προϋπολογισμό 8.000.000 ευρώ , αλλά ακυρώθηκε μετά από ενστάσεις εργοληπτών που συμμετείχαν στη δημοπρασία. Έκτοτε, μέσα στο χάος των μνημονίων, της πολιτικής ανικανότητας και αδιαφορίας των κυβερνήσεων κι εξαιτίας της αδιαφορίας των τοπικών αρχών, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας (η οποία βλέπει την Φοιτητική Εστία ως αντίπαλο δέος για τα ενοίκια !!!) το έργο ΔΕΝ αναδημοπρατήθηκε ποτέ.

Επομένως δεν είναι δυνατόν, σήμερα, ο δήμαρχος της Σπάρτης να δίνει προς την πολιτεία εναλλακτική πρόταση κατεδάφισης ενός έργου, το οποίο αποτελεί κορυφαία ανάγκη για τον τόπο μας, στο οποίο έχουν – ήδη - γίνει τέτοιου μεγέθους και κόστους εργασίες ενίσχυσης κι απομένει μόνο η τελευταία φάση ολοκλήρωσής του.