ΝΑΥΠΛΙΟ. Στις 20η Μαΐου 2020, η Εκκλησία εορτάζει την μετακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού και πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου του κρασόκτιστου στην περιοχή Καραθώνα στο Ναύπλιο. Την παραμονή της εορτής, εψάλει Μέγας πανηγυρικός εσπερινός, μετ΄αρτοκλασίας από τους Ιερείς π. Ελευθέριο Μίχο και π. Ευάγγελο Πολυχρονόπουλο. Φέτος λόγω των έκτατων μέτρων δεν έγινε η καθιερωμένη λιτάνευση της εικόνας του Αγίου.

Κάθε χρόνο συρρέει πλήθος πιστών, που έρχεται να τιμήσει τον Άγιο Νικόλα τον κρασόκτιστο και να απολαύσει την απόλυτη ηρεμία. Φέτος λόγω των έκτακτων μέτρων για τον κορονοϊό δεν ήταν μεγάλη η προσέλευση.

Πρόκειται για ένα πανέμορφο εξωκλήσι χτισμένο κυριολεκτικά δίπλα στην θάλασσα. Στέκει εκεί ακοίμητος φρουρός αιώνες τώρα. Ημερομηνία που χτίσθηκε είναι άγνωστη, αλλά ο τρόπος που χτίσθηκε, είναι γνωστός.

Κάποτε κάποιος καπετάνιος που μετέφερε κρασί στο λιμάνι της πόλης , πιθανόν την περίοδο της ενετοκρατίας , τον έπιασε τρικυμία και θαλασσοταραχή, το πλοίο κινδύνευε να βουλιάξει, ή να τσακιστεί στα βράχια κι αυτό μόλις λίγα ναυτικά μίλια πριν μπει στο λιμάνι της πόλης NAPOLI DI ROMANIA όπως ονομάζονταν τότε η πόλη του Ναυπλίου. Ο καπετάνιος τότε μπρος τον κίνδυνο που διέτρεχε το πλοίο του καθώς και οι ζωές των ναυτικών, παρακάλεσε τον Άγιο Νικόλαο προστάτη των ναυτικών, να σώσει αυτόν και τους άνδρες του και θα του έφτιαχνε ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην μνήμη του, από κρασί και χώμα.

Τελικά το καράβι σώθηκε και έπιασε λιμάνι κι ο καπετάνιος τήρησε την υπόσχεση του στον Άγιο και έφτιαξε το εκκλησάκι με κρασί και λάσπη. Από τότε μέχρι και σήμερα στέκει εκεί και γιορτάζει κάθε χρόνο το Μάιο μιας και το χειμώνα οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στον κόσμο.

Φωτογραφίες – Video: STUDIO B&G ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ - Γ.ΡΑΣΣΙΑΣ