Συγκλονίζει η αναφορά Πόντιου – Σπαρτιάτη στην Γενοκτονία των Ποντίων το 1919! (video)

Αναφορές στους Νεότουρκους, στις συνθήκες της εποχής και στο Ποντιακό Αντάρτικο και Μαρτύριο…20-05-2020 09:03   

ΣΠΑΡΤΗ. Η 19η  Μαΐου, αποτελεί για όλους τους Έλληνες και ιδιαίτερα για όσους έχουν ποντιακή καταγωγή, μια ημέρα θλίψης, πόνου και μνήμης. Παράλληλα είναι μια μέρα που δείχνει στο έθνος μας το δρόμο του χρέους.

Όπως αναφέρει σε επίκαιρο μήνυμά του ο Σύλλογος Ποντίων Λακωνίας «Ο Πόντος» την 19η  Μαΐου 1919, ο Μουσταφά Κεμάλ, ο επονομαζόμενος Ατατούρκ, αποβιβάζεται στη Σαμψούντα, και με το σύνθημα «Η Τουρκία στους Τούρκους» θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο των Νεότουρκων για την τελειωτική εξόντωση του ελληνικού πληθυσμού σε όλο τον Πόντο. Από το 1914 είχε ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τον ποντιακό ελληνισμό, με πορείες θανάτου, απαγχονισμούς, δολοφονίες και βιασμούς. Αποτέλεσμα του σχεδίου, 353.000 θύματα και ο ξεριζωμός ενός λαού από τις προαιώνιες εστίες του. Έτσι ολοκληρώνεται το  σκηνικό της γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού.

Στο μήνυμα της ημέρας τονίζεται: «Σήμερα, θρηνούμε τη γενοκτονία 353.000 Ελλήνων από τις στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις του τουρκικού κράτους. Θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τη δικαίωση 353.000 ψυχών! Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ποτέ ξανά τέτοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας...»

Το notospress.gr τιμώντας τη μνήμη των χιλιάδων νεκρών μαρτύρων του Πόντου και θέλοντας να συμβάλει στην προσπάθεια των Ποντίων της Λακωνίας για διατήρηση της μνήμης ζήτησε από το μέλος του Συλλόγου, Σπαρτιάτη – Πόντιο κ. Θεοφάνη Λάζαρη μια επίκαιρη αναφορά. Είναι πράγματι συγκλονιστική η πυκνότητα της διήγησης ταυτόχρονα με την πολιτική εκτίμηση και ιστορική αποτίμηση.

Ο Σύλλογος Ποντίων Λακωνίας «Ο Πόντος», κάνει γνωστό το εξής: «Κάθε χρόνο τιμώντας τα θύματα της γενοκτονίας, οργανώνει εκδηλώσεις με σκοπό τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την υποστήριξη του δίκαιου αιτήματος της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Φέτος, εξαιτίας των πρωτόγνωρων συνθηκών που αντιμετωπίζει η πατρίδα - και όλος ο πλανήτης - με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, αναγκαζόμαστε να ακυρώσουμε το σύνολο των εκδηλώσεων, για την αποφυγή διασποράς της νόσου. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν όταν οι περιστάσεις το επιτρέψουν.

Η επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας στη Σπάρτης και η κατάθεση στεφάνου θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, 24 Μαΐου 2020, τηρώντας αυστηρά όλα τα μέτρα που προτείνει η Πολιτεία».

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας
 
 

Τιμές Καυσίμων ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ