ΑΧΑΙΑ. Το φράγμα Πείρου – Παραπείρου στην Αχαΐα έχει αρχίσει να γεμίζει ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την Άνοιξη του 2021. Σύμφωνα με το τοπικό best.gr, το φράγμα Πείρου - Παραπείρου είναι ένα μεγάλο και σημαντικό τεχνικό έργο στην Αχαΐα. Πρόκειται στην ουσία για δύο ξεχωριστά φράγματα: α) το μικρό Φράγμα Βαλματούρας και β) το εκτενές χωμάτινο Φράγμα Αστερίου με την ομώνυμη τεχνητή λίμνη να αποτελεί την τεχνητή λίμνη αυτή καθαυτήν.

Η τεχνική κατασκευή του ξεκίνησε το 2006 και ολοκληρώθηκε το 2019 δρομολογώντας τις διαδικασίες πλήρωσης του ταμιευτήρα στο κύριο φράγμα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι με την αποπεράτωση του φράγματος, την έμφραξη του ποταμού και την κατάκλυση του ταμιευτήρα ξεκίνησε η σταδιακή δημιουργία της τεχνητής λίμνης Αστερίου με χρονικό ορίζοντα πλήρους διαμόρφωσής της την Άνοιξη του 2021.

Οι Τόσκες είναι το χωριό που θυσιάστηκε για να ξεδιψάσει μια πόλη, η Πάτρα και γενικά η Δυτική Αχαΐα.

Το άλλοτε ζωντανό και πράσινο χωριό Τόσκες στο νομό Αχαΐας σήμερα θυμίζει «σεληνιακό τοπίο» ενώ σε λίγο καιρό θα βυθιστεί για πάντα κάτω από το νερό.

Με την αποπεράτωση του φράγματος θα δημιουργηθεί μια τεχνητή λίμνη που με τα νερά της θα κατακλύσει το χωριό Τόσκες, το οποίο από το 2009 έχει ερημώσει γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο.