...Και επάρθητε πύλαι αιώνιοι και εισελεύσεται ο βασιλεύς της δόξης

ΕΛΛΑΔΑ. Την Κυριακή 17/5 ανοίγουν ξανά οι Εκκλησίες για τους πιστούς, έχοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού.

Μετά από έναν βασανιστικό περιορισμό και επιβεβλημένη αποχή οι Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί θα εκκλησιαστούν.

Με ευθύνη των Εκκλησιών και Εκκλησιαστικών Συμβουλίων και την αναγκαία συνεργασία κάθε πιστού η Κυριακή 17η Μαϊου θα σημάνει την επάνοδο των πιστών στους Ιερούς Ναούς και στα Ιερά Μυστήρια κάτω από μέτρα και κανόνες. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι η υπεύθυνη και καρτερική στάση κάθε ενός που θα προστρέξει στην Θεία Λειτουργία και στη Θεία Κοινωνία προκειμένου ο χώρος της Εκκλησίας να μην αποτελέσει σημείο τριβής και αμφισβήτησης για την υγειονομική ασφάλεια της κοινωνίας. Πρόκειται για μια δοκιμασία που ίσως έχει βαρύνει δυσανάλογα την Εκκλησία. Τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται είναι αυστηρά και σε κάθε περίπτωση οι πιστοί πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των υπευθύνων κάθε Ιερού Ναού.

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά δέκα τετραγωνικά μέτρα και πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Οπως έχει αποφασιστεί για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο μέγιστος αριθμός πιστών που μπορεί να δεχτεί είναι 50.

Ισχυρή είναι η σύσταση για χρήση μάσκας και υποχρεωτική η χρήση αντισηπτικού.

Στην είσοδο των ναών θα υπάρχει ένα σύστημα ελεγχόμενης αναμονής πιστών.

Το πρόσωπο που θα ελέγχει στην είσοδο θα φοράει μάσκα και γάντια, ενώ ανοιχτά θα είναι τα μεγάφωνα τις ώρες της Θείας Λειτουργίας.

Θα τελούνται περισσότερες Θείες Λειτουργίες όπου υπάρχει η δυνατότητα με σύσταση στις ευπαθείς ομάδες να αποφύγουν την έξοδο από το σπίτι.

Θα υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ πιστών κατά την προσέλευση της θείας μετάληψης, ενώ τα Ιερά Μυστήρια θα τελούνται εντός του ναού και δεν θα γίνονται μυστήρια σε ιδιωτικούς ναούς.

Να σημειωθεί πώς οι λιτανείες και οι μεταφορές ιερών λειψάνων αναστέλλονται μέχρι τις 5 Ιουνίου.