Απόφαση της ΔΕΥΑΣ για αυξήσεις εν μέσω κρίσης; «Ανεπίκαιρο, άκομψο, ανάλγητο, ασεβές!»

Αυτή η συγκεκριμένη περίοδος που η χώρα, η κοινωνία, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, λόγω του κορωνοϊού, αντιμετωπίζουμε μια πολύπλευρη - κυρίως οικονομική - κρίση δεν μας επιτρέπει να λάβουμε (στη ΔΕΥΑΣ) μια απόφαση που θα επιβαρύνει στο παραμικρό τους συμπολίτες μας17-05-2020 19:01   

ΣΠΑΡΤΗ. Το notospress.gr φιλοξένησε σις 15/5 την θέση του προέδρου της ΔΕΥΑ Σπάρτης κ. Θεμιστοκλή Πατσιλίβα. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. ανέλυσε την άποψή του σύμφωνα με την οποία η ΔΕΥΑ βαίνει σε χρεοκοπία. Μετά από πληροφορίες σχετικά με τη θέση και στάση μελών του ΔΣ  τόσο για την προοπτική της ΔΕΥΑ όσο και για το ενδεχόμενο επιβολής αυξήσεων στο τιμολόγιο της Επιχείρησης, σε βάρος των πολιτών, ζητήσαμε την άποψη του μέλους του Δ.Σ. κ. Σωτήρη Ροϊνού, για τον επιπρόσθετο λόγο ότι και με την ιδιότητα του Προέδρου της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών Εμπορικών Σωματείων Λακωνίας, έχει βαρύνουσα, επεξεργασμένη και αντιπροσωπευτική άποψη και θέση επί του θέματος.

Όπως προκύπτει, η πρόταση του κ. Ροϊνού ήταν και είναι η αποφυγή κάθε επιβάρυνσης των πολιτών από την ΔΕΥΑΣ ενόσω επικρατεί η υγειονομική και συνοδός αυτής οικονομική κρίση. Παράλληλα θέση αδιαπραγμάτευτη του κ. Ροϊνού είναι κάθε απόφαση του ΔΣ να λαμβάνεται με την όσο τον δυνατόν μεγαλύτερη δημοκρατικότητα, δημοσιότητα και αναλογικότητα.

Έχει μεγάλη σημασία η επιστολή που απέστειλε ο κ. Ροϊνός στον πρόεδρο της ΔΕΥΑΣ η οποία εκ της σαφήνειας, της τεκμηρίωσης και της πολιτικής αντίληψης που την διακρίνει αποτελεί αμείλικτη υπόδειξη – υπενθύμιση τόσο στο Δ.Σ. όσο κα στην Δημοτική Αρχή Σπάρτης.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Προς  τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Σπάρτης (Δ.Ε.Υ.Α.Σ.) κ. Θεμιστοκλή Πατσιλίβα

Κοινοποίηση: κυρίες και κυρίους Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α.Σ., κ. Δήμαρχο Σπάρτης και κ.κ. Επικεφαλής των Παρατάξεων Δήμου Σπάρτης., κ. Διευθυντή της Δ.Ε.Υ.Α.Σ.

«Αγαπητέ πρόεδρε

Όπως και σου τις έχω γνωστοποιήσει στις δια ζώσης συναντήσεις μας, καθώς και στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α.Σ., της 12ης Μαΐου 2020, οι θέσεις μου κινούνται στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού και δομικών παρεμβάσεων σ' αυτή την ζωτικής σημασίας για τους πολίτες επιχείρηση. Βεβαιότατα, και η αναγκαιότητα επανεκτίμησης της τιμολογιακής πολιτικής - με κύριους παραμέτρους την ισονομία, τη δίκαια κατανομή, την βιωσιμότητα της επιχείρησης, κ.λπ.-  θα πρέπει να περιλαμβάνεται σ' αυτό το πλαίσιο σύμφωνα με τη σκέψη και άποψή μου.

Πλην όμως πιστεύω ακράδαντα ότι αυτή η συγκεκριμένη περίοδος που η χώρα, η κοινωνία, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, λόγω του κορωναϊού, αντιμετωπίζουμε μια πολύπλευρη -κυρίως οικονομική- κρίση δεν μας επιτρέπει να λάβουμε μια απόφαση που θα επιβαρύνει στο παραμικρό τους συμπολίτες μας. Η πολιτεία σε κάθε έκφανση και φορέα της (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τοπική αυτοδιοίκηση, κ.λπ.), οι πάροχοι ενέργειας (ΔΕΗ, λοιποί ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, κ.λπ.) προσπαθούν με κάθε τρόπο να βοηθήσουν τους πολίτες, είτε παγώνοντας οφειλές, είτε μειώνοντας ή καταργώντας πάγια, κ.λπ.· όμως, σε κάθε περίπτωση αναβάλουν οποιαδήποτε σκέψη και πρόθεση είχαν και δεν προβαίνουν σε ουδεμία αύξηση που θα επιβαρύνει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο. Αναλογιστείτε, ότι σκέψη της κυβέρνησης είναι, μεταξύ άλλων, να μειώσει δραστικά τον ΦΠΑ στην εστίαση, στον τουρισμό, ενδεχομένως και σε άλλα προϊόντα και υπηρεσίες, προς όφελος των επιχειρήσεων και της οικονομίας· φυσικά όμως, προς όφελος των πολιτών-καταναλωτών που θα είναι οι τελικοί ωφελημένοι μιας τέτοιας μείωσης.

Όπως αντιλαμβάνεσαι αγαπητέ πρόεδρε, η σκέψη μου εστιάζεται στο ότι η συγκεκριμένη περίοδος δεν αποτελεί το κατάλληλο time, για λήψη και υλοποίηση απόφασης για οποιαδήποτε αύξηση στο τιμολόγιο της Δ.Ε.Υ.Α.Σ. Είναι ανεπίκαιρο, άκομψο και επίτρεψέ μου να πω ότι μια τέτοια απόφαση, αυτή την περίοδο, ενδεχομένως να αποπνέει και μια ένδειξη αναλγησίας και ασέβειας προς τους πολίτες.

Αυτά ανέπτυξα και στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α.Σ την 12η Μαΐου 2020, όπου και ετέθη από εμένα θέμα αναβολής της συζήτησης και λήψης απόφασης επί του θέματος, και συζήτησής του σε μεταγενέστερο χρόνο που η χώρα, η κοινωνία και η οικονομική δραστηριότητα θα έχει επιστρέψει - με ένα μίνιμουμ ασφάλειας - στην κανονικότητα. Μ' αυτό το σκεπτικό και την πρότασή μου, η οποία ετέθη σε ψηφοφορία, συμφώνησαν έξι Μέλη, η πλειοψηφία των συναδέλφων Διοικητικών Συμβούλων.

Πάραυτα, εχθές το απόγευμα έλαβα στο E-mail μου (όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοι του Δ.Σ.) μια πρόσκλησή σας για εκ νέου - δια περιφοράς (;) αυτή τη φορά - συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α.Σ., τη Δευτέρα 18η Μαΐου 2020, όπου ως πρώτο θέμα είναι η συζήτηση για την τιμολογιακή πολιτική, επί νέου σχεδίου - μελέτης (και εισήγησης), όπου την ευθύνη εκπόνησης έχει αυτή τη φορά η Υπηρεσία της επιχείρησης.

Αναλογίζομαι:

1) είναι ορθό και συμβατό με την ισχύουσα απόφασή μας, δηλαδή για όσο διάστημα θα διαρκεί η κρίση και η αβεβαιότητα να αναβληθεί η συζήτηση για αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής, εμείς να καλούμαστε, σε λιγότερο από μία εβδομάδα, να λάβουμε απόφαση για το ίδιο θέμα και προς την κατεύθυνση της επιβάρυνσης των συμπολιτών μας;

2) Είναι ορθό, ηθικό, συνάδει με τα χρηστά ήθη, ενώ η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της 12ης Μαΐου 2020 πραγματοποιήθηκε - με ασφάλεια και σύμφωνα με τις προβλεπόμενες των διατάξεων αποστάσεις - με τη φυσική παρουσία των Συμβούλων, στο χώρο συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης, για τη συνεδρίαση της Δευτέρας 18ης Μαΐου 2020 έχει επιλεγεί αυτή να πραγματοποιηθεί δια περιφοράς, δηλαδή χωρίς ενημέρωση, διάλογο, αντίλογο; Αλήθεια, ποιος ο λόγος δεν επιλέχθηκε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της 18ης Μαΐου 2020 να πραγματοποιηθεί - όπως και αυτή της 12ης Μαΐου - δια ζώσης, με την παρουσία των Συμβούλων, ή, αν κάποιοι συνάδελφοι Σύμβουλοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή διατηρούν φόβο για την δια ζώσης συνεδρίαση δεν επιλέχθηκε τουλάχιστον η συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη;»

To notospress.gr θα αναζητήσει απόψεις και άλλων μελών του ΔΣ της ΔΕΥΑ Σπάρτης.

 
Αποστολή της δικής σου   είδησης   ή   αγγελίας
 
 

Τιμές Καυσίμων ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ