ΗΛΕΙΑ. Τέλος στην παράνομη δράση πέντε ατόμων που είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση έβαλε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πύργου, η οποία κατάφερε να φθάσει στην εξιχνίαση 16 υποθέσεων εξαπάτησης το διάστημα από Οκτώβριο 2018 έως και Νοέμβριο 2019, κατά τις οποίες παρίσταναν αγοραστές ελαιολάδου.

Ειδικότερα, διακριβώθηκε μετά από πολύμηνη, μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα των ανθρώπων της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου η δράση της εγκληματικής αυτής οργάνωσης που ενέχεται στη συστηματική τέλεση απατών και πλαστογραφιών στην Ηλεία.

Οι δράστες, τέσσερις εκ των οποίων συνδέονται με συγγενική σχέση και ο τελευταίος είναι υπήκοος Πακιστάν, κατηγορούνται σύμφωνα με τη δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της κατ’ εξακολούθηση διάπραξης εξαπατήσεων και πλαστογραφιών, με τους δύο εκ των πέντε να αποτελούν τα ηγετικά μέλη της οργάνωσης, ενώ ως έδρα τους είχαν τον Ασπρόπυργο.

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να εξιχνιάσουν συνολικά 16 απάτες, τετελεσμένες και σε απόπειρα, καθώς και πλαστογραφίες, που διαπράχθηκαν από τον Οκτώβριο του 2018 μέχρι και το Νοέμβριο του 2019 στην Ηλεία από τα πέντε μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία κατάφεραν να έχουν συνολικά 47.541 ευρώ παράνομο περιουσιακό όφελος, ενώ είχαν αποπειραθεί να αφαιρέσουν ακόμη 81.000 ευρώ.

Έχοντας συστήσει μια δομημένη εγκληματική δράση, οι δράστες προσέγγιζαν μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας υποψήφια θύματα, προσποιούμενοι τους αγοραστές ελαιολάδου ή άλλων προϊόντων. Στη συνέχεια παράγγελλαν ελαιόλαδο και προϊόντα, καταρτίζοντας πλαστές τραπεζικές επιταγές και αποδεικτικά κατάθεσης χρηματικών ποσών σε τραπεζικούς λογαριασμούς των παθόντων, προκειμένου να πείσουν τους τελευταίους για τη συναλλαγή.

Επέλεγαν ως ημέρες κατάρτισης των πλαστών επιταγών την Παρασκευή ή το Σάββατο, προκειμένου να μην υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου από τους παθόντες της γνησιότητας των επιταγών ή των αποδεικτικών μεταφοράς χρημάτων και πάντα ισχυρίζονταν ότι είχαν λογαριασμό σε διαφορετική τράπεζα από αυτή του κάθε παθόντα. Έτσι παρέδιδαν πλαστές επιταγές ή πλαστά παραστατικά τραπεζικών συναλλαγών μεταφοράς των χρημάτων – πάντα από άλλη τράπεζα και παραλάμβαναν τις ποσότητες του ελαιολάδου. Ο Πακιστανός ήταν αυτός που πήγαινε πάντα να παραλάβει το ελαιόλαδο που έφτανε από την Ηλεία στην Αττική με μεταφορική εταιρία.

Ως προς τα χαρακτηριστικά και τον τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, προέκυψε ότι λειτουργούσε με ιεραρχική δομή και εσωτερική σύνθεση, ενώ τα μέλη της είχαν διακριτούς ρόλους και οργανωτικές διασυνδέσεις. Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των δραστών θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας.