Γράφει ο Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου*

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Μετά από τις δυσμενείς εξελίξεις του έργου της ανάπτυξης δικτύων διανομής φυσικού αερίου της Πελοποννήσου, κατά τις οποίες εξαιρέθηκαν όλες οι πόλεις της Πελοποννήσου, μαζί με τη Βέροια και τα Γιαννιτσά, από το νέο 5ετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2020-2024 της ΔΕΔΑ σύμφωνα με την έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), περίμεναν οι πολίτες μια καθαρή, υπεύθυνη και αντικειμενική θέση από τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και τους Αυτοδιοικητικούς Β’ βαθμού, για το τι πρόκειται να συμβεί στην Κορινθία και στην Πελοπόννησο και πως πρέπει να κινηθούμε όλοι μαζί για την επίλυση του καταστρεπτικού ζητήματος.

Πρέπει να εξηγήσουν οι Βουλευτές και Αυτοδιοικητικοί στους πολίτες γιατί απεντάχθηκε ένα έργο αναπτυξιακό, κρίσιμο και καθοριστικό για την οικονομία και τη ζωή των πολιτών της Περιφέρειας.
Η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή του κ. Πέτρου Τατούλη με μόχθο, κόπο, γνώση, επιμονή και μεθόδευση κατάφερε να το εντάξει στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΡΑΕ, με αντικείμενο την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου στις πόλεις Κόρινθος, Άργος, Ναύπλιο, Τρίπολη και Μεγαλόπολη σε πρώτη φάση και Σπάρτη-Καλαμάτα σε δεύτερη, ως επέκταση δικτύου αγωγών και όχι ως μεταφορά υγροποιημένων αερίων από την Ρεβυθούσα.
Ένα έργο που αυτή την εποχή καθίσταται πιο αναγκαίο και θα τροφοδοτήσει τις βιομηχανίες, βιοτεχνίες, αγροτικές δραστηριότητες, παραγωγικές μονάδες, νοικοκυριά της Περιφέρειας με φθηνή και συμβατή στο περιβάλλον Ενέργεια.

Απ’ όλη αυτή την κατάσταση ξεκαθάρισε ο ρόλος του "αιφνιδιασμένου" νυν Περιφερειάρχη κ. Παναγιώτη Νίκα, για την απένταξη του έργου. Εκ μέρους του υπήρξε συνειδητή και σκόπιμη συμπεριφορά, πλήρης αδιαφορία, παραπλανώντας με καθημερινές αντιφατικές δηλώσεις τους πολίτες και έχοντας ουσιαστικό ρόλο στο "μαγείρεμα" της απένταξης. Τη μια μέρα δήλωνε άγνοια για το έργο και την εξέλιξη του, την άλλη πρόκρινε ιδιώτη, τις άλλες κάτι άλλο, για να επανέλθει αργότερα σε νέο κύκλο ψεμάτων. Σε αυτή τη συμπαιγνία και τη σιωπηλά "μαγειρεμένη" απένταξη, όλοι πρέπει να λάβουν θέση, εκφράζοντας την κοινή απαίτηση της κοινωνίας, αρχίζοντας από τους Βουλευτές της Κορινθίας.

Αυτοί έπρεπε ήδη να έχουν κινητοποιηθεί και να αναστατώνουν Υπουργούς, πολιτικά πρόσωπα και όχι να διακρίνονται για την αφωνία, την αλαλία και την απραξία τους. Και διερωτάται ο πολίτης: Δεν τους ενδιαφέρει το ζήτημα; Ζουν σε παράλληλο σύμπαν εκτός Κορινθίας;

Αντ' αυτού φωτογραφίζονται σε εθιμοτυπικές επισκέψεις, παραστάσεις, εγκαίνια. Φαίνεται ότι υπηρετούν την πολιτική της αδράνειας και των μεγάλων λόγων και όταν χρειάζεται η παρουσία και η συμμετοχή τους "λανθάνουν κρυπτόμενοι". Ούτε, ως Κορίνθιοι, τους έθιξε και τους ένοιαξε όταν ο κ. Βλάσσης, Βουλευτής Αρκαδίας διατυμπάνησε ότι το φυσικό αέριο θα έλθει στην Αρκαδία. Και διερωτάται ο πολίτης: Είναι η Κορινθία μικρότερου εκτοπίσματος από την Αρκαδία; Είναι η πολιτική εκπροσώπηση της Κορινθίας στη Βουλή μικρότερου ειδικού βάρους από των άλλων περιοχών; Δεν έχουν συμμετοχή στις αποφάσεις οι Κορίνθιοι Βουλευτές;
Φαίνεται λοιπόν ότι η Κορινθία, με το πολιτικό προσωπικό που διαθέτει, είναι μονίμως δεδομένη και ως εκ τούτου ριγμένη. Όσον αφορά τους Αυτοδιοικητικούς Β’ βαθμού αυτοί κινούνται σε ένα πλαίσιο απουσίας, άγνοιας, πολιτικής ανυπαρξίας και γραφικότητας. Ο ρόλος τους περιορίζεται σε ανούσια και αστεία δελτία τύπου, που αφορούν κυρίως τα έργα της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής, γιατί δεν έχουν να δείξουν και να προγραμματίσουν κάτι καινούργιο δικό τους, καμαρώνοντας ως προικολήπτες στα έργα και στους σχεδιασμούς της Περιφερειακής Αρχής του κ. Πέτρου Τατούλη.

Ακόμη διακρίνονται για την αδράνεια και την αδιαφορία στα μεγάλα ζητήματα του Νομού "περί άλλα τυρβάζοντες" και με χαρακτηριστικό τους "όχι μόνο δε ξέρουν, αλλά δε θέλουν και να μάθουν".
Περιμένουμε λοιπόν, τις αντιδράσεις όλων των Βουλευτών και Αυτοδιοικητικών, ως πολίτες και όχι ως υπήκοοι του "Ηγεμόνα". Αλλά και με όρους οικονομίας το έργο αυτό, μεταξύ άλλων, πρέπει να ενταχθεί στην πολιτική κατασκευής μεγάλων δημοσίων έργων, για την αντιμετώπιση της κρίσης με τη μείωση της ανεργίας και για την τόνωση της ενεργούς ζήτησης (δημιουργία καταναλωτών).

Επειδή ακούγεται ότι για το έργο αυτό μόνο ένας ιδιώτης έχει δηλώσει ενδιαφέρον, πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν ότι - εάν συμβεί αυτό - το ενδιαφέρον και η επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου θα περιορισθεί γεωγραφικά, δε θα καλύψει όλες τις πόλεις, αλλά εκεί όπου υπάρχει σημαντικό κέρδος και σίγουρα όχι με την αντίληψη ότι το φυσικό αέριο είναι κοινωνικό αγαθό, που πρέπει να προσφέρεται οικονομικά σε όλους τους πολίτες.
Κακό προηγούμενο, προς αποφυγή, αποτελεί η απένταξη της Πέλλας Μακεδονίας από το αέριο, για να μπει ιδιώτης με άμεσο περιορισμό του μήκους των αγωγών που προβλέπονταν αρχικά και με άγνωστα τιμολόγια.
Η «Νέα Πελοπόννησος» αγωνίζεται, από την πρώτη στιγμή, για την υλοποίηση του αρχικού προγραμματικού σχεδίου, που είναι δικό της δημιούργημα και επιτυχία, απορρίπτοντας με έντονο τρόπο την αναθεώρηση από την PAE.

Η «Νέα Πελοπόννησος» δείχνει το δρόμο του αγώνα και της τελικής νίκης και αγωνίζεται μαζί με τους πολίτες για την υλοποίηση του αρχικού προγραμματικού σχεδίου, ξεπερνώντας τον "αιφνιδιασμένο" κ. Νίκα και την υπόγεια μεθόδευση, για την απένταξη, εκ μέρους του.

*Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π., Οικονομολόγος Ε.Κ.Π.Α.