Γράφει ο Θάνος Ορφανός

Εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα έχει ξεσπάσει ένας άκρατος τοπικισμός για τα πανεπιστήμια στη πόλη μας, στην πόλη της ιστορικής Σπάρτης.
Το Πανεπιστημιακό Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού ιδρύθηκε με αφορμή την αρχαία Σπαρτιατική αγωγή και στόχο είχε και έχει την ανάδειξη της ιστορία στα πλαίσια της σημερινής και σύγχρονης νεωτερικότητας.

Στη πορεία, αντί να έρθουν δημόσια ανώτερα και ανώτατα Ιδρύματα που να είναι ανταγωνιστικά και συνάμα να συνδέουν την παιδεία και την εργασία, μας ήρθαν τμήματα που βγάζουν ανέργους.

Σήμερα ο τόπος έχει ανάγκη από τέτοια ιδρύματα (δημόσια ή ιδιωτικά), τα οποία να προβάλουν το brande name της ιστορικής πόλης, της Σπάρτης, τα ανταγωνιστικά αγροτικά, κτηνοτροφικά και αλιευτικά προϊόντα του νομού μας, να συμβάλουν στην τόνωση του τουριστικού μας προϊόντος και στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς καθώς και στην προστασία του φυσικού μας πλούτου.

Η απάντησή μου στους τοπικούς άρχοντες που εκτρέφουν τον τοπικισμό που στηρίζεται μόνο στη λογική για το πως θα δουλέψουν τα σουβλατζίδικα και οι καφετέριες είναι πως μέσα από τις ιδιωτικές επενδύσεις στην εκπαίδευση, από τη μια μπορεί να συνδεθεί η παιδεία με την εργασία και από την άλλη να περάσει ο νομός στη φάση της ανάπτυξης.

Και για την επίτευξη του ανωτέρω αποτελεί επιτακτική ανάγκη μέσα από την επόμενη αναθεώρηση του συντάγματος να δοθεί η δυνατότητα στη Πατρίδα μας να έχει μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

Γιατί τότε μόνο θα μπορούμε να μιλάμε για ένα υγιές παραγωγικό μοντέλο, με βάσει το οποίο να μπορεί να κυκλοφορεί το χρήμα δίνοντας τη δυνατότητα να δουλεύουν όλα τα επαγγέλματα.

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr