ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Ο αρχικός προγραμματισμός για μεταφορά του Πατρινού Καρναβαλιού του 2020 μέσα στον Ιούνιο, λόγω της ακύρωσής του εξαιτίας του ξεσπάσματος του κορωνοϊού και στη χώρα μας, δεν προχωράει τελικά. Έτσι, καμία καρναβαλική εκδήλωση δεν θα πραγματοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι στην Πάτρα, υπάρχει όμως το ενδεχόμενο να γίνει καρναβαλικό φεστιβάλ τον Σεπτέμβριο.

Η ίδια αγωνία και έντονος προβληματισμός υπάρχει και για τα μεγάλα εμπορικά πανηγύρια που τελούνται σε όλη την Πελοπόννησο και αποτελούν σημείο αναφοράς αλλά και συνάντησης…
Για παράδειγμα η Εμποροπανήγυρις της Τεγέας και του Μυστρά, τον Αύγουστο, αλλά και άλλων περιοχών, είναι γεγονότα με μακραίωνη ιστορία, μεγάλης εμπορικής και κοινωνικής σημασίας.
Σήμερα κανείς δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι αφού όλα θα εξαρτηθούν από τα υγειονομικά δεδομένα του Ιουλίου. Ωστόσο κύκλοι γύρω από τις οργανωτικές δομές αυτών των πανηγυριών αναφέρουν ότι η τέλεσή τους επιβάλει απόφαση έγκαιρα.
Από την άλλη πλευρά, όσων διατηρούν επιφυλάξεις για την τέλεση των πανηγυριών εκφράζονται εύλογοι φόβοι ότι είναι σχεδόν αδύνατος ο έλεγχος και η τήρηση κανόνων για την μη μετάδοση του ιού.

Ανάλογος βέβαια προβληματισμός υπάρχει και για τα λαΙκά πανηγύρια κυρίως στα χωριά της Πελοποννήσου που αρχίζουν απο τον Μαϊο και κορυφώνονται το καλοκαίρι. Πρόκειται για εκδηλώσεςι που κρατούν "ζωντανά" τα χωρία αλλά αποτελούν την επιτομή του ανεξέλεγκτου συγχρωτισμού ετερόκλητων πολιτών.