ΛΑΚΩΝΙΑ. Τις τελευταίες ημέρες άρχισε να εκδηλώνεται, έστω και δειλά, το ενδιαφέρον Ιταλών εμπόρων για αγορά Ελληνικού ελαιολάδου και ιδίως από την Λακωνία αλλά για ελάχιστες ποσότητες, οι οποίες δεν αλλάζουν επί της ουσίας την κατάσταση απραξίας που επικρατεί στην αγορά. Αυτό αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο διαχειριστής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μολάων - Πακίων, κ. Τάκης Ντανάκας. Ο διαχειριστής του ΑΣ εκτιμά ότι μετά τις 27 Μαΐου, θα φανούν ξεκάθαρα οι τάσεις στην αγορά του ελαιολάδου.
Οι τιμές παραγωγού εξακολουθούν να διατηρούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με τις τελευταίας πράξεις να μην αφορούν τιμή, άνω των 2,42 € το κιλό και μάλιστα στη Λακωνία, που διαθέτει εξαιρετικό προϊόν.
Σημειωτέον ότι ο ΑΣ Μολάων - Πακίων διαθέτει σήμερα απόθεμα 650 τόνων έξτρα παρθένο ελαιόλαδο περσινής πλέον εσοδείας.

Εν τω μεταξύ τα άνθη της ελιάς με συνθήκες καύσωνα θα αντιμετωπίσουν μεγάλο πρόβλημα τονίζουν ελαιοπαραγωγοί από όλες τις ζώνες (και όλες τις ποικιλίες, συμπεριλαμβανομένων και των βρώσιμων ελιών). Όπως εξηγεί ο κ. Ντανάκας, «αν περάσουμε αυτόν τον...κάβο, τότε σίγουρα πάμε για καλή παραγωγή. Ωστόσο, αν η θερμοκρασία ανέλθει σε επίπεδα πολύ υψηλά και έχουμε καύσωνα, τότε υπάρχει πιθανότητα τα άνθη να καούν και να μη δέσει εν τέλει ο καρπός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επερχόμενη (2020-2021) εσοδεία, από άποψη ποσότητας».