ΕΛΛΑΔΑ. Εως την Παρασκευή το αργότερο αναμένεται η τελική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας εστιατορίων, καφέ και μπαρ, καθώς την Πέμπτη πιθανολογείται πως θα υπάρχουν επαρκή επιδημιολογικά στοιχεία από τις πρώτες 14 ημέρες της σταδιακής επαναφοράς σε κανονικούς ρυθμούς τμημάτων της κοινωνίας και της Οικονομίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκουν να εξαντλήσουν όλα τα διαθέσιμα περιθώρια για το όσο το δυνατόν πιο γρήγορο άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης. Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε από τους επιστήμονες μία ξεκάθαρη εισήγηση για το πότε μπορούν να επαναλειτουργήσουν εστιατόρια, καφέ και ορισμένα μπαρ, τα οποία βάσει του αρχικού σχεδιασμού ήταν προγραμματισμένα να επαναλειτουργήσουν την 1η Ιουνίου.

Οι επιστήμονες καλούνται στα επόμενα 24ωρα να αποφανθούν κατά πόσον η επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης κατά μια εβδομάδα νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 25/5 μπορεί να έχει ευεργετικά επιδημιολογικά αποτελέσματα υπό την έννοια της μείωσης του συγχρωτισμού στις πλατείες, που μπορεί να έχει βαρύ ιικό φορτίο.

Εν τω μεταξύ αναμένεται και η ρύθμιση για τα τραπεζοκαθίσματα στην εστίαση. Διευκρινίσεις επί του θέματος έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος μίλησε και πεζοδρομήσεις. Ισως και την Τετάρτη 13/5 να κατατεθούν από το υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή οι ρυθμίσεις για τις διευκολύνσεις που θα δίνονται στους καταστηματάρχες εστίασης για να επεκτείνουν το χώρο στον οποίο κάνουν χρήση των τραπεζοκαθισμάτων τους.

Οι ρυθμίσεις, τις οποίες επεξεργάσθηκαν από κοινού τα υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης και έχουν τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΕ, θα περιλαμβάνονται στην κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Όπως διευκρίνισε ο κ. Θεοδωρικάκος με τη ρύθμιση τα καταστήματα εστίασης θα μπορούν έως και να διπλασιάσουν τον χώρο που διαθέτουν έως σήμερα προκειμένου να καλύψουν ένα μέρος της χαμένης χωρητικότητάς τους. Αυτό θα γίνει χωρίς να πληρώσουν επί πλέον τέλη στους Δήμους. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει χώρος για επέκταση η υπόδειξη που κάνει η νομοθετική παρέμβαση είναι να μειώνονται τα δημοτικά τέλη έως και 50%.

Με ΚΥΑ αυξάνεται σε 50% και το όριο παραχώρησης σε ξαπλώστρες, τραπεζοκαθίσματα. Στη ρύθμιση υπάρχει πρόβλεψη σε ορισμένες περιπτώσεις είτε για μερικές ώρες είτε για το σύνολο της ημέρας να υπάρχει δυνατότητα πεζοδρομήσεων από τους Δήμους, σε κάθε περίπτωση με την προϋπόθεση ότι πρέπει να μένει ελεύθερος ένας χώρος τουλάχιστον 1.80 m για να κυκλοφορούν χωρίς προβλήματα οι πεζοί και οι μόνιμοι κάτοικοι και να μη ταλαιπωρούνται ή κλείνουν οι διαβάσεις σε άτομα με ειδικές ανάγκες.