ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Με τιμές της τάξεως των 2,40-2,45 ευρώ/κιλό κατά μέσο όρο στον παραγωγό κινείται αυτή την περίοδο η αγορά ελαιολάδου στην Πελοπόννησο, ενώ οι εγχώριοι τυποποιητές εξακολουθούν να δίνουν τον τόνο με τις πράξεις στις οποίες προχωρούν για να καλύψουν τις παραγγελίες τους.

Το ενδιαφέρον της προηγούμενης εβδομάδας, ωστόσο, είναι η επανεμφάνιση, για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο, αγοραστών από τον ιταλικό Βορρά στη Νότια Λακωνία, αγοράζοντας μια μικρή έστω ποσότητα (ένα βυτίο) από την περιοχή της Μονεμβασιάς. Η συναλλαγή αφορούσε προϊόν με πιστοποιητικό ιχνηλασιμότητας, το οποίο πουλήθηκε στα 2,5 ευρώ/κιλό. Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΑΣ Μολάων Πακίων, Παναγιώτη Ντανάκα, «πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση και ποσότητα μάλλον αμελητέα», ενώ και η τιμή «δεν αξιολογείται ως κάτι το ιδιαίτερο, εφόσον στην ουσία πληρώνεται το πιστοποιητικό ιχνηλασιμότητας. Αν την ξαναδούμε σε μία επόμενη παραγγελία, θα είναι ενθαρρυντικό για την αγορά, γιατί θα μπορούσε να ληφθεί ως σημάδι ανάκαμψης, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται ακόμα», προσθέτει.

Αναφορικά με το ιταλικό ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον κ. Ντανάκα, η εικόνα θα διαμορφωθεί μετά τις 18 Μαΐου, καθώς αυτή είναι η εποχή που παρακολουθείται η ανθοφορία και στις δύο χώρες σε συνάρτηση της οποίας θα γίνουν και οι όποιες κινήσεις. Παράλληλα, στο διάστημα αυτό οι τυποποιητές της γειτονικής χώρας θα έχουν προχωρήσει και στον επανασχεδιασμό της στρατηγικής τους αναφορικά με το «αν η αυξημένη ζήτηση από το ράφι αναπληρώνει και σε τι βαθμό τις απώλειες από τον τουρισμό και την εστίαση».

Για έντονο ενδιαφέρον της εγχώριας τυποποίησης κάνει λόγο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, υποστηρίζοντας ότι αυτό οφείλεται στις ανάγκες της εγχώριας τυποποίησης για ποιοτικό ελαιόλαδο (δεδομένων των προβλημάτων που είχε η παραγωγή της Κρήτης και άλλων νησιών), αλλά και στην ιδιωτική αποθεματοποίηση των νοικοκυριών. Στην περιοχή της Μεσσηνίας, ένα 40%-50% της παραγωγής, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει φύγει από τα χέρια των παραγωγών, «ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο, με την απραξία που υπήρχε». Η τιμή αυτή την περίοδο είναι στα 2,45 ευρώ/κιλό κατά μέσο όρο, συμπληρώνει, διαβλέποντας μια ανοδική τάση για το ΠΟΠ ελαιόλαδο της περιοχής. «Αυτήν τη στιγμή ζητάμε 2,60 ευρώ, μας δίνουν 2,50 ευρώ, κάπως έτσι κινείται η αγορά για ελαιόλαδο κάτω από 0,5 οξύτητα που είναι και το ΠΟΠ, ενώ πριν από τις γιορτές ήταν στα 2,40 ευρώ/κιλό», εξηγεί.

Οι τιμές που υπάρχουν αυτή την περίοδο είναι στα όρια του κόστους, σχολιάζει από πλευράς του ο Σταύρος Αδαμόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Στέρνας στον Δήμο Μεσσήνης, καθώς η τιμή στον παραγωγό της περιοχής κυμαίνεται από 2,15-2,25 ευρώ/κιλό για λάδια πολύ καλής ποιότητας. Ο ίδιος εξηγεί ότι η υπερπαραγωγή διεθνώς - και η οποία δεν ακολουθείται από την κατανάλωση- είναι αυτή που κατά κύριο λόγο συμπιέζει τις τιμές, οι οποίες σε σύγκριση με τον Μάιο του 2018 έχουν υποχωρήσει στο 50%

Πηγή: ypaithros.gr