ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Η απαγόρευση των απολύσεων που επέβαλε η κυβέρνηση συγκράτησε κάπως τις ισορροπίες τον Απρίλιο, όμως προβλέπεται «τσουνάμι» τους επόμενους μήνες.

Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς, Γιάννενα, Τρίκαλα, Πέλλα, Αργολίδα, Πιερία, Αρκαδία, Κορινθία, Λακωνία, Μεσσηνία, Αχαία, Μαγνησία και η Κοζάνη ήταν οι πόλεις με τις περισσότερες απολύσεις κατά το πρώτο διάστημα που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως στις τουριστικές περιοχές, όπως οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του Ιονίου, η Χαλκιδική κλπ παρατηρήθηκε θετικό ισοζύγιο απασχόλησης το τετράμηνο, παρά το lockdown, την παύση των ταξιδιών και τις δυσμενείς προοπτικές για την φετινή τουριστική περίοδο.

Μόνο η Κρήτη φαίνεται πως έχει δεχτεί κάποιες πιέσεις (κυρίως στα Χανιά και στο Λασίθι), καθώς και τα νησιά του Β. Αιγαίου που έχουν τις δικές τους ιδιομορφίες λόγω των προσφυγικών ροών.

Η απασχόληση στην Πελοπόννησο έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα, με αρνητικές επιδόσεις σε όλους τους νομούς.

Σε επίπεδο επαγγελμάτων, αυτά που κατέγραψαν τις περισσότερες αποχωρήσεις ήταν οι εργάτες, οι πωλητές και οι ταμίες των εμπορικών καταστημάτων, οι Οδηγοί και οι καθαριστές.

«Είναι πια εμφανές ότι η έλευση της πανδημίας κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, επηρέασε δυσμενώς το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης, ακυρώνοντας οποιεσδήποτε προσλήψεις κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο», παραδέχτηκε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Υπενθυμίζεται πως τον προηγούμενο μήνα και συγκεκριμένα μέχρι τις 20 Μαρτίου, έγιναν 42.000 απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

23.125 απολύσεις τον Απρίλιο, παρά το «πάγωμα»

Τα στοιχεία που αποκάλυψε η ΕΡΓΑΝΗ για τις ροές απασχόλησης του πρώτου τετραμήνου (Ιανουάριος-Απρίλιος 2020) είναι αποκαλυπτικά για το τσουνάμι απολύσεων που πρόκειται να ακολουθήσει τους επόμενους μήνες στην αγορά εργασίας.

Η απαγόρευση των απολύσεων που επέβαλε η κυβέρνηση συγκράτησε κάπως τις ισορροπίες τον Απρίλιο, καθώς το ισοζύγιο παρέμεινε θετικό καταγράφοντας όμως μόλις 7.205 νέες θέσεις εργασίας.

Πρόκειται για αρνητικό ρεκόρ 20ετίας, καθώς από το 2001 το ισοζύγιο του Απριλίου δεν υποχώρησε ποτέ κάτω από τις 14.000 νέες θέσεις εργασίας, εξαιτίας των εποχικών προσλήψεων σε τουρισμό και επισιτισμό που γίνονται παραδοσιακά αυτό τον μήνα.

Οι απολύσεις για τον μήνα Απρίλιο 2020 ανήλθαν στις 23.125, μειωμένες κατά 69.879 έναντι του Απριλίου 2019 που είχαν ανέλθει στις 93.004. Ωστόσο αν προσθέσει κανείς και εκείνες του Μαρτίου, του πρώτου μήνα της πανδημίας, οι απολύσεις έφτασαν συνολικά τις 65.000 μέσα σε ένα δίμηνο.

Ειδικοί εκτιμούν πως τον Μάιο που θα ανοίξουν σταδιακά τα καταστήματα και δεδομένου ότι είναι «παγωμένες» οι απολύσεις, αναμένεται έκρηξη μετατροπής συμβάσεων από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, καθώς και εργασία «50-50» (για 2 εβδομάδες το μήνα με τον μισό μισθό).

Ήδη τον Απρίλιο καταγράφεται κατακόρυφη αύξηση των μετατροπών από πλήρη απασχόληση σε εκ περιτροπής απασχόληση με την σύμφωνη γνώμη του μισθωτού ή και με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Τον περασμένο Απρίλιο καταγράφηκαν 4.206 μετατροπές συμβάσεων εργασίας από πλήρη απασχόληση σε εκ περιτροπής με συμφωνία εργαζόμενοι εργοδότη, όταν τον Απρίλιο του 2019 είχαν καταγραφεί μόλις 528.

Αντίστοιχα «εκτοξεύτηκαν» και οι μετατροπές συμβάσεων από πλήρη σε εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη, αφού τον Απρίλιο καταγράφηκαν 1.371 τέτοιες περιπτώσεις, έναντι 69 τον Απρίλιο του 2019.